نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

جهان در قبال نقض حقوق بشر در افغانستان جدی عمل کند

  • نیمرخ
  • 27 جدی 1401
حقوق بشر در افغانستان

نویسنده: راکعه آرزو، خبرنگار

حدود یک‌ونیم سال از تسلط طالبان در افغانستان مي‌گذرد. خلاف تمام ادعاهای رهبران‌شان که در نشست با نمایندگان جامعه جهانی مطرح می‌کنند، هیچ تغییری در عملکرد این گروه به وجود نیامده است، بلکه شبیه دهه 90 عمل می‌کند. با توجه به نقض گسترده‌ی حقوق بشر توسط این گروه، جامعه جهانی مسئولیت دارد تا در قبال جنایت و بحران جاری در افغانستان خاموش و خون‌سرد نباشند، بلکه به صورت جدی و عملی اقدام کنند.

واقعیت انکارناپذیر این است که گروه طالبان پس از کسب قدرت از طریق جنگ، قوانین نافذ افغانستان را ملغی کرده و در یک‌ونيم سال گذشته، در نبود قانون اساسی، حاکمیت قانون و نهادهای نظارت بر تطبیق قانون عمل کرده‌ است. این رویکرد طالبان، تخطی آشکار از قوانین بین‌المللی و حقوق بشری است.

برجسته‌ترین قضایای نقض حقوق بشر بر مبنای کنوانسیون‌های بین‌المللی و حقوق بشری كه گروه طالبان در يك‌ونيم سال تسلط‌شان بر افغانستان انجام داده‌اند، عبارت از: نقض حق حیات، نقض حق آزادی و امنیت شخصی، نقض کرامت انسانی شهروندان، نقض حق ملکیت، نقض آزادی بیان، نقض حق مسکن، نقض حریم خصوصی و کوچ اجباری، نقض آزادی انتخاب و ازدواج، نقض حق آموزش، ممنوعیت و تحدید حق کار و شغل شهروندان، نقض حق آزادی اجتماعات و محدودسازی شماری دیگر از حقوق اساسی و آزادی‌های مدنی شهروندان به ویژه زنان است.

نقض حق حیات که از آغاز حاکمیت مجدد گروه طالبان تا امروز تعدادي فعالان مدنی، فعالان سیاسی زنان و خبرنگاران كه در اثر خلاف‌ورزی از موازین حقوق بشردوستانه بین‌المللی کشته و زخمی شده‌اند. يك تعداد افردا در محاكمه صحرایي كشته و تعدادی به صورت مرموز خودكشي كرده‌اند.

نقض حق آزادی و امنیت شخصی؛ گروه طالبان کارمندان ملکی و نظامی حکومت پیشین، وکلای متخصص در دفاع از حقوق بشر، زنان، خبرنگاران، فعالان مدنی، فعالان سیاسی و شهروندان خارجی و ترجمان‌های‌شان را به صورت مکرر تهدید و بازداشت نموده و شماری را به انواع مختلف به قتل رسانده و حق آزادی و امنیت شخصی آنان را سلب کرده‌ است.

نقض حق کرامت انسانی؛ یافته‌ها نشان می‌دهد که طالبان در این مدت، تعدادي خبرنگاران، نظامی‌هاي حکومت جمهوری، افراد ملکی و زنان را در بازداشت شدید شکنجه کرده‌اند. وحشتناک‌تر این‌که از جریان تعدادی از بازرسی‌ها و محاکمه‌های صحرایی، در حالی‌که بدن‌های بازداشت شدگان زن و مرد برهنه بوده، فیلم گرفته شده و در شبکه‌های اجتماعی پخش شده ‌است.

نقض حق ملکیت؛ طالبان در جریان تسلط‌شان بر کشور در برخی از مناطق هزاره‌نشین در مرکز و شمال افغانستان، سرزمین ازبیک‌ها در شمال و جایدادهای تاجیک‌ها در شمال و شمال‌شرق کشور انواع ظلم و تعدی را روا داشته، مردم را از خانه‌های آبایی‌شان کوچ داده و ملکیت‌های‌ شخصی‌شان را به زور و جبر، تصاحب کرده‌‌اند.

گروه طالبان در جریان یک‌ونيم سال اخیر، به تلاشی خانه‎‌های مردم ملکی پرداختند و حملات نظامی در مناطق مسکونی راه انداختند. در برخی موارد به‌ویژه در ولایت‌های پنجشیر، بغلان، تخار، غزنی، دایکندی، غور، بدخشان، قندهار و ولسوالی بلخاب ولایت سرپل طالبان به کشتار عمدی مردم اقدام کرده‌اند. طالبان همچنین در مناطق یاد شده، سبب کوچ اجباری و بیجا شدن هزاران خانواده و غصب ملکیت‌های ساکنان این ولایت‌ها شده‌اند که این موارد نقض صریح قوانین بشردوستانۀ بین‌المللی می‌باشد.

حق آزادی بیان و تحدید رسانه‌ها؛ پیش از به قدرت رسیدن گروه طالبان ۵۴۷ رسانه در افغانستان فعالیت داشت. بسياري رسانه‌ها فعالیت خود را متوقف کرده‌اند و تعدادي روزنامه‌نگار و فعالان رسانه‌ای، شغل خود را از دست داده‌ و افغانستان را ترك كرده‌اند. تا کنون دست‌کم مرگ شش خبرنگار به دست طالبان خبرساز شده، شش خبرنگار پس از گرفتاری توسط طالبان مفقود شده و بیش از یکصد خبرنگار توسط گروه طالبان گرفتار شده‌اند.

همچنان بخوانید

بحران بشری

اوچا: افغانستان درگیر شدیدترین بحران بشری در جهان است

23 حوت 1401
شورای حقوق بشر

نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل؛ حذف عمدی زنان و بی‌برنامگی جهان

16 حوت 1401

نقض حق مسکن؛ طالبان مردم را از ولسوالی بلخاب ولایت سرپل، از شهرک ولیعصر مزار شریف، از ولسوالی گیزاب ولایت دایکندی، از ولایت پنجشیر، از ولسوالی نومیش ولایت هلمند، از ولایت غزنی، از ولسوالی اندراب بغلان، از منطقه جبرئیل ولایت هرات، در اثر ناامنی و جنگ‌های تحمیل‌‌شده از سوی طالبان، مجبور به ترک منازل مسکونی‌شان شده‌اند.

نقض حق آموزش؛ آموزش و پرورش از بنیادی‌ترین حقوق بشری انسان‌ است. این حق اساسی، از آغاز تسلط دوباره‌ی طالبان بر کشور، با چالش‌های بزرگ و جدی مواجه ‌است. دختران و زنان که بیشتر از نیم نفوس جامعه افغانستان را تشکیل می‌دهند، از این حق محروم شده‌اند و طالبان بر خلاف موازین حقوق بشر، این حق را از دختران سلب کرده ‌است.طالبان تعداد زيادي از استادان دانشگاه کابل و ديگر استادان را تنقیص و منفك کرده و به عوض افراد‌ خودشان را كه اکثریت‌شان از مدرسه ‌دینی فارغ شده‌، مقرر کرده‌اند.

نقض حق آزادی در ازدواج و انتخاب همسر؛ گزارش‌هایی که به رسانه‌ها رسیده نشان می‌دهد که در ولایت‌های قندهار، بدخشان، تخار، غزنی و سرپل به‌ویژه در جریان جنگ‌های ولسوالی بلخاب ولایت سرپل، از ترس تجاوز جنگجویان طالبان و پایمال شدن عزت خانوادگی از سوی والدین خویش، وادار به ازدواج اجباری شده‌اند. هم‌چنان در ولایت‌های قندهار، غزنی، بامیان، هرات و غور تعدادی از خانواده‌ها، به دلیل فقر اقتصادی، دختران زیر سن‌شان را به‌فروش گذاشته بودند.

نقض حق آزادی اجتماعات؛ راهپیمایی‌ها و اعتراض‌های مدنی زنان و هواداران تأمین حقوق بشری زنان، در شهرهای کابل، مزار شریف، هرات، تالقان، فیض‌آباد، جلال‌آباد و بامیان با واکنش‌های تند نیروهای مسلح طالبان مواجه شده و اشتراک‌کنندگان مورد خشونت قرار گرفته‌اند. تعدادي از اين خانم‌ها لت‌وکوب، زنداني، تهديد، شكنجه، در برخی موارد متحمل تجاوز جنسی و وادار به ثبت ویدیوهای اعتراف اجباری شده‌اند تا ديگر علیه گروه طالبان اعتراض و دیگر راهپیمایی مدنی نكنند.

نقض حق دسترسی به کار و شغل مناسب؛ با تسلط طالبان، شهروندان کشور شغل‌هاي‌شان را از دست داده‌اند، از مشكلات سخت اقتصادي رنج مي‌برند، سطح فقر افزایش یافته و امنیت غذایی شهروندان کاهش داشته است. براساس گزارش‌های سازمان‌های امدادرسان، سوی‌تغذی در میان کودکان در سراسر کشور افزایش یافته و وعده‌ی غذایی بسیاری از خانواده‌ها از سه بار غذای کافی در یک شبانه‌روز به دو و یک وعده کاهش یافته است.

وضعیت حقوق بشری افراد دارای معلولیت با تسلط طالبان بر افغانستان قانون «حقوق و امتیازات معلولین»، که در سال ۱۳۸۸ خورشیدی تصویب و توشیح شده بود، لغو شد. گروه طالبان طی هژده ماه گذشته سه‌بار به‌ گونه‌ی غیرمسلکی، افراد دارای معلولیت را مورد ارزیابی قرار داده‌ و در روند توزیع کمک‌ها و معاش معلولین اخلال ایجاد کرده است. در این ارزیابی‌ها، یک مولوی با دیدن ظاهر شخص، درجه معلولیت افراد را تعیین می‌کند. به‌طور مثال: اگر یک عضو بدن فرد قطع شده باشد، ماهوار مبلغ سه هزار افغانی مستحق می‌شود و اگر دو عضو بدنش قطع شده باشد، مستحق دریافت پنج هزارافغانی در ماه شناخته می‌شود. اما معلولانی که عضو گروه طالبان باشند ماهانه مبلغ 15 هزار افغانی، یعنی از سه تا پنج مرتبه بیشتر از دیگران، دریافت می‌کند.

موارد نقض صریح قوانین بشردوستانه‌ بین‌المللی از سوی گروه طالبان روز به روز در سطح کشور در حال گسترش است.مردم افغانستان اعم از زن، مرد، دختر و پسر از جامعه جهاني به ویژه رهبران کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواهان اند كه در راستای تأمین صلح و ثبات در افغانستان گام‌های جدی و عملی بردارند. جامعه جهانی باید مردم افغانستان را در عبور از بحران کنونی و تشکیل یک دولت دموکراتیک کمک کنند که حقوق بشر و کرامت انسانی شهروندان محور سیاست و عمل آن باشد. با توجه به آنچه طی یک‌ونیم سال گذشته از عملکرد گروه طالبان به رسانه‌ها رسیده است، می‌توان پی برد که حقوق بشری شهروندان و آزادی‌های مدنی آنان به ویژه زنان در تمامی بخش‌ها آشکارا و با استفاده از خشونت نقض شده است.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حقوق بشر
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
گزارش

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

9 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
فاطمه نیوشا - مهاجرت
هزار و یک شب

رویای معلمی و کابوس آوارگی

8 حمل 1402

پس از مدتی امتحان آزاد دادم و در بست معلمی کامیاب شدم. شغل معلمی یکی از آرزوهای دایمی‌ام بود. قبلا هر وقتی که معلم داخل صنف ما می‌آمد و تدریس می‌کرد، با خود می‌گفتم ایکاش روزی برسد...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00