نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

شاعران به جنگ سیاهی می‌روند

  • ارزگانی
  • 28 جدی 1401
از راست به چپ٬ سمیه رامش٬ هدیه ارمغان و مزدا مهرگان
از راست به چپ٬ سمیه رامش٬ هدیه ارمغان و مزدا مهرگان

وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه تروریستی طالبان با صدور یک دستور تازه، سرودن اشعار «مشابه ساز و سرود» را ممنوع کرده است.

بر اساس حکمی که با شماره (۴۸۳) و با امضای مولوی محمد اسحاق حکیم، رییس دفتر وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان منتشر شده، این دستور طبق فیصله جلسه اداری این وزارت که به تاریخ ۱۵ سنبله ۱۴۰۱ خورشیدی برگزار شده، صادر شده است.

رییس دفتر وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان به مأموران این وزارت در ۳۴ ولایت افغانستان دستور داده که این حکم را تطبیق کنند و از اجرای آن گزارش دهند.

شاعران به جنگ سیاهی می‌روند

این حکم پس از آن همگانی شده است که در روزهای اخیر جنگجویان گروه طالبان در ولایت بلخ، به تخریب نمادهای فرهنگی در سطح شهر اقدام کرده‌اند.

جنگجویان این گروه از جمله مجسمه معروف «اسب‌ها» در یکی از چهارراهی‌های شهر مزار شریف و چندین مجسمه‌ دیگر را در این شهر تخریب کردند.

حکم جدید گروه طالبان با واکنش‌های گسترده‌ی شاعران و فرهنگیان مواجه شده است و آن‌ها این اقدام طالبان را بخشی از سیاست‌های ضد فرهنگی این گروه تروریستی دانسته‌اند.

فراخوان سرودن شعر

سمیه رامش، از شاعران جوان افغانستان در واکنش به دستور جدید گروه طالبان، با صدور یک فراخوانی، شاعران را به مبارزه علیه سکوت و سیاهی دعوت کرده است.

خانم رامش در صحفه رسمی فیسبوک خود نوشته است که «برای مبارزه علیه سکوت و سیاهی، برای مقابله با فراموشی، برای اینکه شعر در پستوی خانه و در پستوی دل‌ها نهان نشود و با ایمان به تأثیرگذاری کلام و کلمه، علیه ممنوعیت شعر، ترانه، صدا و سرور می‌رزمیم.»

او در این فراخوان از شاعرانی که در داخل افغانستان زندگی می‌کنند خواسته است که شعرهای‌شان را برای نشر، ترجمه و معرفی ارسال کنند.

به گفته‌ی خانم رامش، این شعرها در قالب‌های متفاوت دسته‌بندی، در نسخه‌های چاپی و الکترونیکی منتشر و به جشنواره‌های بین‌المللی شعر ارسال خواهد شد.

او افزوده است که شعر در افغانستان پیشینه‌ای به درازای مدنیت دارد و شهرهای مانند بلخ، بامیان، غزنی، غور، هرات، تخار و کابل روزگاری مهد فرهنگ، ادب و هنر بوده‌اند.

خانم رامش در متن این فراخوان گفته است که «جنگ با سیاهی بخشی از رسالت شعر است و به همین دلیل ترس ظالم از صدای شعر و سرود امروز عیان شده است.»

همچنان بخوانید

مخفی بدخشی

سرگذشت مخفی بدخشی؛ زنی در زندان مردان

13 دلو 1401

او افزوده است که نباید اجازه داد که این توهین و کرامت‌شکنی‌های غیراخلاقی ادامه یابد» و تأکید کرده است که هیچ تفکری قدرت ایستادن در مقابل شعر و شعور مردم را نداشته و ندارد.

شاعر سکوت نمی‌کند

پس از تسلط گروه طالبان، شماری از شاعران با سرودن اشعار اعتراضی به سلطه‌ی این گروه در افغانستان اعتراض کردند.

به باور شماری از شاعران دستور جدید این گروه بیشتر به هدف از بین بردن زمینه‌های اعتراض علیه آن‌ها صادر شده است.

هدیه ارمغان، از شاعران زن افغانستان، می‌گوید یکی از هدف‌های دستور تازه‌ی طالبان این است که اعتراض‌هایی که علیه این گروه از طریق شعر و هنر می‌شود را منع قرار دهند و به همین دلیل در حکم خود ساز و سرود را نیز در کنار شعر قرار داده است.

او به نیمرخ گفت: «در سال‌های اخیر ادبیات جنگ و اعتراضی در افغانستان شکل گرفته و در حال رشد است و اکنون طالبان می‌خواهند که مانع این روند شوند.»

مزدا مهرگان، یکی دیگر از شاعران افغانستان نیز می‌گوید که «هراس طالبان از شعر و شعور و آگاهی برای همه روشن است.»

او به نیمرخ گفت که طالبان با آوردن کلمه‌های “ساز” و “سرود” در حکم خود در کنار شعر، خواسته‌اند که بهانه‌ای برای ثابت‌ کردن حرمت شعر به مثابه ساز و سرود پیدا کنند.

در همین حال، این شاعران می‌گویند که هرچند این دستور گروه طالبان باعث خواهد شد که سانسور افزایش یابد و شاعران در داخل افغانستان نتوانند اشعار خود را چاپ و نشر کنند، اما باعث سکوت آن‌ها نخواهد شد.

هدیه ارمغان می‌گوید که شاعران جوان افغانستان در چنین فضایی، چه در افغانستان زندگی کنند و چه بیرون از کشور، به وطن و مردم آن فکر می‌کنند و برای گرفتن حق و آزادی‌های انسان‌ها، خواهد سرود.

مزدا مهرگان نیز می‌گوید که «صدای یک شاعر را زمانی می‌توان به سکوت مبدل کرد که او را کشته باشند، شاعری که ننویسد فقط شاعر مرده است. این حکم دلیلی بر ننوشتن نخواهد شد.»

او می‌گوید که به عنوان یک شهروند افغانستان که ۲۳ سال از عمرش را در داخل این کشور زندگی کرده است، نمی‌تواند در مقابل ظلم و جهل گروه طالبان بی‌توجه باشد و تأثیری که این ظلم و جهل بر روان او می‌گذارد، او را وادار به نوشتن می‌کند و تأکید می‌کند که «چه بخواهم چه نخواهم، خواهم نوشت.»

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: ادبیات و شعر
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN