نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

دختران محروم از آموزش از ترس نکاح اجباری با طالبان، ازدواج می‌کنند

  • سایه
  • 4 دلو 1401
روز جهانی آموزش
UNICEF / Haya Burhan

امروز بیست و چهارم جنوری، روز جهانی آموزش است. جهان در حالی این روز را گرامی می‌دارد که آموزش زنان در افغانستان توسط گروه تروریستی طالبان ممنوع شده‌، دانش‌آموزان و دانشجویان دختر به مشکلات روانی دچار شده و در برخی موارد از ترس نکاح اجباری با جنگجویان طالبان، مجبور به ازدواج شده‌اند.

در یک‌ونیم سال گذشته دانش‌آموزان بالاتر از کلاس ششم مکتب از آموزش محروم شدند که پیامدهای بسیار بدی را روی زندگی آن‌ها گذاشته است. با آن‌که دختران به‌خاطر مبارزه با دستورهای زن‌ستیزانه گروه طالبان، به آموزش‌های دیگر از جمله زبان انگلیسی و نقاشی روی آوردند، اما بسته ماندن مکتب‌ها و دیگر دستورهای زن‌ستیزانه‌ی گروه طالبان دختران را به مشکلات روانی هم دچار کرده است.

عارفه، دانش‌آموز کلاس دهم بود که طالبان دستور منع آموزش دختران بالاتر از کلاس ششم را دادند. بعد از آن او تصمیم گرفته بود زبان انگلسی بخواند و هنر خوشنویسی را بیاموزد. با این همه عارفه نتوانسته است از تأثیرات بد روانی دستورهای گروه طالبان در امان بماند.

او در این باره به نیمرخ گفت: «چند ماه قبل از تسلط گروه طالبان دوره دیپلوم انگلیسی را تمام کرده بودم، به‌خاطریکه بتوانم حال روانیم را پایدار نگهدارم و ناامید نشوم، برادرم گفت دوباره انگلیسی را بخوان، ولی رفتار طالبان با زنان هر روز بدتر شد و من نتوانستم ادامه دهم. حالا شب‌ها نمی‌توانم به راحتی بخوابم، روزهایم سخت‌تر از شب می‌گذرد.»

حدود سه ماه پیش مسئولان صحت روانی شفاخانه‌ی هرات به رسانه‌ها گفته بودند که ۷۵ درصد کسانی که به بخش صحت روانی شفاخانه حوزه‌ای هرات مراجعه می‌کنند، زنان هستند.

بر‌اساس گزارش این اداره، بیشتر مراجعانی که از مشکلات روانی رنج می‌برند، دانشجویان دختر و زنانی‌اند که از زمان قدرت‌گیری طالبان درس و کار خود را از دست داده‌اند.

مشکلات روانی که بعد از تسلط گروه طالبان، زنان با آن روبرو هستند باعث افزایش آمار خودکشی زنان و دختران در یک‌ونیم سال گذشته شده است.

در تازه‌ترین مورد، نسرین دختر ۱۹ ساله در مربوطات حوزه‌ی ششم شهر کابل به‌خاطر فشارهای روانی که بعد از بسته شدن آموزشگاه‌ها بر او وارد شده بود با خوردن مواد شوینده دست به خودکشی زد.

یکی از نزدیکان نسرین به نیمرخ گفت: «کمتر از دو ماه مانده بود که آمادگی تافل را تمام کند و امتحان تافل بدهد، اما یک هفته بعد از بسته شدن کورس‌ها به دستور گروه طالبان دست به خودکشی زد. بار اول زودتر خبر شدیم و نجاتش دادیم، ولی بار دوم وقتی که همه خواب بودیم مواد شوینده خورده بود و صبح با جنازه‌اش روبرو شدیم.»

در مورد مشابه، یک دانش‌آموز دختر در ولایت نیمروز که حدود ۱۵ سال عمر داشته، روز پنج‌شنبه، ۲۹ جدی، به دلیل ممانعت خانواده‌اش از رفتن به آموزشگاه خود را حلق‌آویز کرد.

همچنان بخوانید

دانشجویان دختر

دانشجویان دختر: از دست طالبان در هیچ‌جایی در امان نیستیم

16 دلو 1401
ممنوعیت آموزش دختران

500 روز ممنوعیت آموزش دختران؛ ستیز طالبان، ناکامی جهان و تغییر رویکرد زنان

14 دلو 1401

بر‌بنیاد گزارش‌های نشر‌شده، این دختر فرشته نام داشته و مصروف آموزش در یکی از مراکز آموزشی شهر زرنج بوده است.

در کنار این همه ازدواج اجباری یکی از چالش‌هایی ا‌ست که دانش‌آموزان دختر بعد از بسته شدن مکتب‌ها با آن روبرو هستند. افزایش فقر و بیکاری در کنار دستورهای گروه طالبان باعث شده تا خانواده‌ها دختران‌شان را وادار به ازدواج کنند.

ملیحه ‌هاشمی، ۱۷ساله، بعد از تسلط گروه طالبان مجبور شده است که با پسر مامایش ازدواج کند.

او که تازه همراه با شوهرش از روستا به شهر کابل آمده است، در گفت‌وگو به نیمرخ گفت: «تسلط گروه طالبان برای من تنها دور شدن از آموزش نبود، بلکه مجبور شدم تن به ازدواجی بدهم که هیچ‌گاه انتظار نداشتم مجبور به انجام آن شوم.»

ملیحه گفت از ترس نکاح اجباری با جنگجویان طالبان به این ازدواج تن داده است: «افراد طالبان به دو خانواده در روستای ما گفته بود که دختران مجردشان را به عقد آن‌ها در بیاورند. پدرم ترسید و مرا وادار کرد که ناخواسته به این ازدواج تن دهم. حالا تمام رویاهایی که داشتم را از دست دادم، حس می‌کنم زنی هستم که سال‌هاست در خانه افتاده و هرگز روشنی را ندیده‌ است.»

راشد ‌هاشمی، پدر ملیحه در تماس تلفنی با نیمرخ، دلیل وادار کردن دخترش به ازدواج را ترس از نکاح اجباری با افراد گروه طالبان عنوان کرد و گفت: «در جایی که ما زندگی می‌کنیم، افراد طالبان دختران جوان را با زور به نکاح‌شان در می‌آورند و هیچ‌کسی هم نمی‌تواند اعتراض کند. من هم مجبور شدم این تصمیم را بگیرم.»

همه‌ساله از ۲۴ جنوری/۴ دلو به‌عنوان روز جهانی آموزش در جهان گرامی‌داشت به عمل می‌آید. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد تذکر داده است که در حال حاضر ۲۴۴ میلیون کودک و نوجوان در سرتاسر جهان از آموزش محروم‌اند و ۷۷۱ میلیون بزرگ‌سال نیز توانایی خواندن و نوشتن را ندارند.

براساس گزارش یونسکو، در افغانستان بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۸، تعداد کودکانی که به مدرسه می‌رفتند، ده برابر شده بود، یعنی از یک ‌میلیون نفر در سال ۲۰۰۱ به حدود ۱۰میلیون تن در سال ۲۰۱۸ رسیده بود. همچنان تعداد دخترانی که به مدرسه می‌رفتند، در فاصله‌ی دو دهه، از صفر در سال ۲۰۰۱ به ۲.۵ میلیون تن رسیده بود. بررسی‌های یونسکو نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۱ از هر ده دانش‌آموز دوره ابتدایی در افغانستان، ۴ تن آنان دختران بودند. حضور دختران و زنان در سطح آموزش عالی نیز چشمگیر بود و در این مدت ۲۰ برابر شده بود، یعنی از ۵ هزار تن به یکصد هزار نفر در سال ۲۰۲۱ رسیده بود.

آدری آزولای، مدیرکل یونسکو، گفته است، آموزش یک حق جهانی بشر است که باید رعایت شود و هیچ کشوری در جهان نباید زنان و دختران را از حق تحصیل محروم کند.

این سازمان، امسال از این روز با شعار «سرمایه گذاری برای مردم، اولویت دادن به آموزش» تجلیل می‌کند و این روز را به زنان و دختران افغانستان اختصاص داده است؛ چون افغانستان تنها کشور در جهان است که گروه مسلط بر این کشور به گونه رسمی و جبری آموزش زنان را منع کرده است.

توجه یونسکو در حالی به دختران و زنان افغانستان جلب شده است که طالبان پس از اشغال کشور در نخستین اقدام دروازه‌های مکاتب دخترانه را بستند و طی فرمانی که به تاریخ ۳ حمل ۱۴۰۱ خورشیدی صادر کرده بود، آموزش دختران بالاتر از کلاس ششم را «تا امر ثانی» به گونه رسمی منع کرد.

این در حالی‌ است که با فرمان طالبان مبنی ‌بر محرومیت دختران دوره متوسطه به بالا، ۸۰ درصد دختران افغانستان از آموزش محروم شده‌اند. یعنی چیزی در حدود ۲.۵ میلیون نفر. هم‌چنین فرمان تعلیق آموزش در سطح عالی نیز حدود یکصد هزار دختر و زن جوان را متأثر کرده و از ادامه تحصیل بازداشته است.

با وجود تمام دادخواهی و اعتراض‌هایی که به‌خاطر منع آموزش دختران از سوی دانش‌آموزان، دختران معترض و جامعه جهانی صورت گرفت، اما گروه طالبان از تصمیم‌ خود عقب ننشست، بلکه با بستن دروازه‌های دانشگاه به‌روی دختران دانشجو و ممنوعیت کار زنان در موسسات داخلی و بین‌المللی، به تاریخ ۲۹ قوس ۱۴۰۱، به تکمیل حلقه‌ی آپارتاید جنسیتی پرداخت.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: ازدواج اجباریحق آموزش زنانروز جهانی آموزش
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. رضا احمدی می گوید:
    2 هفته پیش

    ناراحت کننده است

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN