نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

مبارزه برای تحقق رویاها؛ طالبان نمی‌تواند مانع علاقه‌ی تحصیل زنان افغانستان شود

  • نیمرخ
  • 6 دلو 1401
حق تحصیل زنان

پس از فرمان طالبان در دسمبر 2022 مبنی بر ممنوعیت حضور زنان در دانشگاه‌ها، مردم افغانستان نشان داده‌اند که در برابر این بی‌عدالتی کوتاه نمی‌آیند. دانشجویان متشکل از دختران شجاع افغانستان با برگزاری کمپین در برابر تصمیم اخیر طالبان مقاومت کردند؛ اما با خشونت، دستگیری یا بدتر از آن از سوی این گروه مواجه شدند. در این کمپین مردان حامی تحصیل زنان از جمله استادان دانشگاه‌ها با لغو امتحانات، همبستگی خود را با زنان افغانستان نشان داده‌اند.

طالبان تلاش می‌کند تا حقوق دختران و زنان افغانستان را زیر پا کنند؛ اما بعید به‌ نظر می‌رسد که این گروه به هدف نهایی خود دست یابد. دختران و زنان افغانستان در سال‌های قبل از به قدرت رسیدن طالبان تا سال 2021 از حق تحصیل برخوردار بودند و اکنون تهدید یا مجازات زندان [آن‌ها را] متوقف نمی‌تواند. آن‌ها آزادی را تجربه کرده و هیچ جایگزین را هم نمی‌پذیرند.

پیش از این سازمان‌های غیر دولتی یا موسساتی که کمک‌های مواد غذایی و بهداشتی را برای مردم توزیع می‌کنند، به طالبان هشدار داده بودند که در صورت کارمندان زن این سازمان‌ها شامل تعزیرات تازه این گروه باشند، جز خروج از افغانستان چاره‌ای دیگر نخواهند داشت؛ پیامی که با سفر آمنه محمد، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد [به کابل] تقویت شد.

اما راه دیگر برای ایجاد تغییر در رژیم طالبان، زیر فشار قرار دادن این گروه و تطبیق بالقوه قوانین بین‌المللی است. رفتار وحشیانه و غیرانسانی طالبان با زنان و دختران افغانستان مستلزم تحقیق از سوی یک دادگاه بین‌المللی است. این رژیم به وضوح کنوانسیون‌های بین‌المللی مربوط به حقوق زنان و کودکان که افغانستان نیز عضو آن می‌باشد را نقض می‌کند.

هیچ کشور دیگر در جهان، زنان و دختران را از تحصیل منع نمی‌کند و هیچ کشور دیگری چنین قوانین سخت‌گیرانه و بی‌رحمانه برای آزار و اذیت جنسیتی تحت رهبری دولت ندارد.

من به‌عنوان نماینده ویژه‌ی سازمان ملل متحد برای آموزش جهانی با تعداد زیادی از دانش‌آموزان افغانستان صحبت کرده‌ام و کلمات نمی‌توانند ناامیدی آن‌ها را نشان دهند. فقیرترین و آسیب‌پذیرترین کودکان جهان می‌دانند که اکنون سنگین‌ترین بار در مبارزه جهانی علیه یکی از بزرگترین بی‌عدالتی‌ها -که نقض حقوق دختران و زنان می‌باشد- را بر دوش می‌کشند.

دختران افغانستان از دسترسی به مکاتب محروم، از حضور در مکان‌های عمومی و از سفر بدون همراه مرد (محرم) منع شده‌ و مجبور شده‌اند که برقع بپوشند تا سراپای آن‌ها را بپوشاند.

مدتی است که دانشگاه‌ها به محل سرکوب تبدیل شده‌اند. پس از تسلط طالبان در سال 2021، دانشگاه‌ها صنف‌های درسی و ورودی‌های تفکیک جنسیتی ایجاد کرده‌ و اعلام نموده‌اند که دانشجویان دختر فقط می‌توانند از سوی استادان زن یا مردان مسن تدریس شوند.

سپس، در اکتبر 2022، طالبان محدودیت‌های بیشتر را در مورد رشته‌های تحصیلی که زنان مجاز به تحصیل بودند، وضع کردند. [تحصیل دختران در رشته‌های] زراعت و مالداری، مهندسی، اقتصاد، روزنامه‌نگاری و کشاورزی ممنوع شد.

اما این تصمیم نشان می‌دهد که مقام‌های [گروه] طالبان در پشت محدودیت‌های تازه که علیه زنان وضع کرده، اختلاف نظر دارند. به‌عنوان مثال، سه ماه پیش هزاران دختر و زن اجازه‌ی شرکت در امتحانات ورودی دانشگاه را داشتند، اما با اتخاذ تصمیم تازه به ممنوعیت ثبت نام آن‌ها منجر شد. این احتمال نشان‌دهنده‌ی تنش بین رهبری مذهبی و وزارت آموزش است؛ وزارتی که ترجیح می‌دهد دختران را در صنف درس ببیند تا در خانه.

همچنان بخوانید

خودکشی خواهرم باعث بیداری خانواده شد

خودکشی خواهرم باعث بیداری خانواده شد

5 حمل 1402
صابره

سرنوشت صابره؛ از میز مطالعه به دود آشپزخانه

2 حمل 1402

اختلاف‌ها در بین رهبری طالبان، نشان‌دهنده‌ی سیاست نامتوازن این گروه است. در برخی از مناطق کشور، با مخالفت اندک از سوی مقام‌های طالبان، آموزش و پرورش به تعلیق در می‌آید یا به صورت پنهانی در مکاتب خانگی ادامه دارد؛ اما در مناطق دیگر، دختران همچنان اجازه‌ی حضور در مکاتب را به شکل عادی دارند؛ بدون این‌که با مخالفت آشکارا از سوی طالبان مواجه شوند. همچنین می‌توان اختلاف‌های داخلی را از منع کردن کارمندان زن در سازمان‌های غیردولتی استنباط کرد؛ سیاستی که وزیر صحت عامه ادعا می‌کند در بخش بهداشت اعمال نمی‌شود.

این نمونه‌ها نشان می‌دهد که مقام‌های طالبان از موضع قدرت این قانون را وضع نمی‌کنند، بلکه از ترس توانمند شدن زنان این اقدامات را روی دست می‌گیرند. به هر حال، هیچ توجیه معتبر دیگری برای چنین سیاست‌ها وجود ندارد. دین اسلام همه را تشویق به تعلیم و تحصیل می‌کند و همه همسایگان افغانستان برای دختران زمینه مکتب رفتن را فراهم کرده‌اند. آن‌ها می‌دانند که آموزش دختران نه تنها مطابق با آموزه‌های اسلامی است، بلکه برای پیشرفت اقتصادی نیز ضروری است.

علاوه بر این، افغانستان خود سابقه درخشان از تحصیل دختران را دارد. گذشته از این اگر طالبان به راه سرکوب ادامه دهند، افغانستان تنها نیمی از داکتر، پرستاران و معلمان مورد نیاز خود را خواهد داشت. اگر نیمی از سرمایه انسانی افغانستان هدر برود، اقتصادی که به شدت نیاز به بازسازی دارد، در بین بدترین اقتصادهای جهان قرار خواهد گرفت.

طی بازدیدهای قبل از سال 2021 از مکاتب افغانستان که در آن دختران آموزش داده می‌شد، دیدم که در مناطق روستایی و شهرها اشتیاق گسترده‌ای برای آموزش وجود دارد.

بسیاری از اقدامات طالبان، خلاف حقوق اساسی بشری است. مردم در همه جا آزادی‌های بیشتر می‌خواهند، نه کمتر. سیاست‌های طالبان در مورد آموزش دختران و زنان نه افغانستان واقعی و نه اسلام واقعی را نشان می‌دهد. ضروری است که جامعه جهانی و به ویژه جهان اسلام برای حمایت از زنان جوان افغانستان که در دفاع از حقوق خود آستین بالا زده، گرد هم آیند.


نویسنده: گوردون براون و یاسمین شریف
برگردان: احمدضیا علیجانی
منبع: میل و گاردین آنلاین

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حق آموزش زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00