نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین جراح زن در افغانستان

  • ارزگانی
  • 1 حوت 1401
نجیبه شریفی

دیدن عکس‌هایی از دختران دانشجوی دانشگاه کابل در دهه شصت میلادی، برای همه‌ی ما حس همراه با حسرت را زنده می‌کند؛ به ویژه حالا که آموزش و تحصیل دختران یکبار دیگر منع شده است.

یکی از معروف‌ترین این عکس‌ها، عکس سیاه و سفیدی از سه دختر دانشجو است که در سال 1962 میلادی در خبرگزاری فرانسه منتشر شده و در وبسایت «گیتی امیجز» نیز موجود است و به عنوان نمادی از روزهای خوب دختران افغانستان، سا‌ل‌هاست که در انترنت و شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود.

یکی از این دختران، نجیبه شریفی است و گفته است که در آن زمان او دانشجوی سال آخر دانشکده‌ی طب دانشگاه کابل بوده است.

خانم شریفی در محله‌ای در حاشیه دریای کابل و در منطقه «پل خشتی» به دنیا آمده است و از اولین گروه دخترانی است که از «لیسه زرغونه» یکی از مشهورترین مکتب‌های دخترانه کابل، فارغ شده است.

اولین جراح زن در افغانستان
از چپ به راست؛ فیرزوه کاظمی، نجیبه شریفی و معصومه کاظمی محصلان طب؛ کابل سال ۱۹۶۲. عکس: Getty

او زمانی که دانش‌آموز این مکتب بوده، به عنوان گوینده در رادیو کابل کار خود را آغاز می‌کند و از جمله اولین گویندگان رادیو کابل نیز به شمار می‌رود؛ در ابتدا اعلانات تجارتی می‌خوانده، بعدتر برنامه آهنگ‌های درخواستی مردم را اجرا کرده و در نهایت به مجری بخش خبر ارتقا یافته است.

خانم شریفی پس از فراغت از مکتب زرغونه، وارد دانشکده‌ی طب دانشگاه کابل شد و در این دوره بود که فرمان «رفع حجاب/پوشش اختیاری» از سوی سردار محمد داوود خان، نخست وزیر وقت، صادر شد و آن‌ها برای اولین‌بار فرصت یافتند که بدون پوشش مرسوم و پوشیدن چادری، در یک صنف درسی مختلط و در کنار پسران درس بخوانند.

او در مصاحبه با آصف معروف، خبرنگار بی‌بی‌سی گفته است که پس از فراغت از دانشکده‌ی طب دانشگاه کابل، به او پیشنهاد تدریس در این دانشکده ارائه شد، اما او ترجیح داد که در یک شفاخانه کار کند.

اولین جراح زن در افغانستان
خانم نجیبه شریفی در حال بررسی وضعیت بیمار همراه با یک پرستار. عکس:‌بی‌بی‌سی

خانم شریفی افزوده است که در آن زمان تعداد شفاخانه‌ها در کابل کم بود و فارغان رشته طب را به حکم قرعه برای کار در شفاخانه‌ها معرفی می‌کردند و در قرعه‌کشی، او مربوط به شفاخانه وزیر اکبرخان شد.

خانم شریفی گفته است که شفاخانه وزیر اکبرخان در آن زمان یک سرطبیب به نام «پروفیسور کاربن» داشت که اهل کشور چک بود و این پروفیسور او را ترغیب کرد که به عوض رشته نسائی و ولادی، تخصص خود را در رشته جراحی بگیرد. او این پیشنهاد را می‌پذیرد و به این ترتیب تبدیل به اولین جراح زن در تاریخ افغانستان می‌شود.

مجله ژوندون در شماره 23 خود که به تاریخ 6 سنبله سال 1350 خورشیدی منتشر شده است، با خانم نجیبه شریفی به عنوان اولین جراح زن در افغانستان، مصاحبه کرده است و او در این مصاحبه گفته که جراحی در این اواخر در افغانستان «انکشاف» کرده است اما بازهم مشکلاتی به دلیل نبود «وسایل» و «لوازم» کافی وجود دارد.

همچنان بخوانید

اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

29 حوت 1401
نخستین دخترانی که برای تحصیل به خارج از افغانستان رفتند

نخستین دخترانی که برای تحصیل به خارج از افغانستان رفتند

22 حوت 1401

نجیبه شریفی پس از گرفتن تخصص در رشته جراحی در داخل افغانستان، برای ادامه تحصیل خود دو سال به شهر ولگاگراد اتحاد جماهیر شوروی رفت و در رشته جراحی درس خواند.

اولین جراح زن در افغانستان
نجیبه شریفی و همسرش التمن التمنس. عکس: بی‌بی‌سی

او پس از پایان تحصیل در اتحاد جماهیر شوروی به کابل بازگشت و کارش را در شفاخانه وزیر اکبر خان ادامه داد.

خانم شریفی در سال 1974 میلادی، برای درمان بیماری خواهرش به آلمان می‌رود و به صورت موقت ساکن این کشور می‌شود، اما تغییرات سیاسی در افغانستان باعث می‌شود که او به صورت دایمی در این کشور، بماند.

خانم شریفی در شهر کلن آلمان زندگی می‌کند و در چندین شفاخانه در این کشور نیز به عنوان جراح کار کرده و اکنون بازنشسته شده است.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: نخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
صابره
هزار و یک شب

سرنوشت صابره؛ از میز مطالعه به دود آشپزخانه

2 حمل 1402

صابره، 17 ساله، تازه امسال مکتب را به پایان رسانده است. در حالیکه هنوز با اعتماد به نفس می‌گوید لیسانس خود را از یک دانشگاه معتبر بین‌المللی خواهد گرفت، احساس می‌کند وضعیت کشور او را به سوی قفس تنور و آشپزخانه می‌راند.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00