نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین سالن نمایش ویژه‌ زنان در افغانستان

  • ارزگانی
  • 8 حوت 1401
زینب ننداری

سینما زینب یا «زینب ننداری» در روزگاری تأسیس شد که حضور زن در افغانستان روی صحنه‌ی تئاتر و در پرده‌ی سینما تابو بود.

در آن سال‌ها در «شاری ننداری» و «پوهنی ننداری» که از سالن‌های تئاتر مشهور کابل بود، مردان نقش زنان را بازی می‌کردند و زینب ننداری ایجاد شد تا زنان خود نقش خود را بازی کنند.

سینما زینب تنها محل فرهنگی در کابل است که به اسم یک زن مشهور شده و خاطرات نسلی از زنان تحصیل‌کرده و فرهنگی با آن گره خورده است.

اما امروز کمتر کسی می‌داند که زینب کیست، سینما زینب و یا زینب ننداری چگونه بنا شد و این محل فرهنگی قدیمی چگونه به نام یک زن نام‌گذاری شد؟

با ایجاد مؤسسه‌ی نسوان در سال 1322 خورشیدی، فعالیت فرهنگی زنان رونق بیشتری گرفت و مجله‌ی «میرمن» به عنوان جریده‌ی رسمی این مؤسسه، نشرات خود را آغاز کرد.

در اساسنامه‌ی این مؤسسه، ایجاد یک سالن سینما و تئاتر ویژه‌ی زنان نیز یکی از اهداف آن تعریف شده بود و به این منظور یک سالن نمایش در سال 1326 خورشیدی به نام «سالن نمایش مؤسسه‌ی نسوان»، توسط زینب عنایت سراج، رییس آن مؤسسه، ایجاد شد.

در این سالن، ابتدا شاگردان مکتب نسوان نمایش‌های آموزشی در مورد مسائل خانوادگی اجرا می‌کردند، اما آهسته‌آهسته، نمایش‌ها با نویسندگی لطیفه کبیر سراج، روی مسائل فرهنگی و حقوق زنان متمرکز شد و تلاش صورت گرفت آگاهی زنان از طریق نمایش تئاتر افزایش یابد.

بر اساس معلوماتی که در کتاب «آوای ماندگار زنان» آمده، صوفیه، نظیفه غازی، نسرین، حمیده وزیری، رخشانه و نوریه از اولین دخترانی بودند که در سالن مؤسسه‌ی نسوان روی صحنه رفتند و نمایش اجرا کردند و بعدها مستوره اصیل وزیری، شهلا جیلانی، نجیبه دینا، زلیخا نگاه، ساجده نگاه، گلالی نگاه و حبیبه عسکر نیز در این سالن نمایش اجرا کردند.

زینب کی بود؟

زینب عنایت سراج، از پیشگامان نهضت نسوان و از اولین مسئولان مؤسسه نسوان، دختر عنایت‌الله خان سراج و خیریه طرزی و از نوادگان حبیب‌الله خان و محمود طرزی بود.

پس از سقوط سلطنت امان‌الله، خانواده عنایت‌الله سراج، به ایران تبعید شدند و مدت 18 سال در تهران زندگی کردند.

همچنان بخوانید

هزار خورشید تابان

اپرای هزار خورشید تابان؛ وقتی سرنوشت مریم و لیلا تکرار می‌شود

8 حوت 1401
سینما؛ مدیومی/ رسانه‌ای برای انعکاس تاریخ

سینما؛ مدیومی/ رسانه‌ای برای انعکاس تاریخ

28 سنبله 1401

بر اساس معلوماتی که یکی از خواهرزاده‌های زینب عنایت سراج ارائه کرده، او دوره‌ی مکتب را در مکتب معروف «ژاندارک» تهران به پایان رساند و مدتی نیز در آن مکتب به عنوان معلم کار کرد.

پس از به قدرت رسیدن ظاهر شاه، خانواده‌ی عنایت‌الله سراج دوباره به افغانستان برگشتند و زینب فعالیت فرهنگی خود را به عنوان رئیس مؤسسه نسوان آغاز کرد.

در زمانی که زینب ریاست مؤسسه نسوان را به عهده داشت، سالن سینما و تئاتر این مؤسسه تأسیس و به یک مرکز فرهنگی مهم برای زنان تبدیل شد.

زینب عنایت سراج در سال 1337 خورشیدی برای درمان بیماری سرطان از طریق مسکو به برلین آلمان رفت، اما در همانجا بر اثر این بیماری وفات کرد و به خاک سپرده شد.

پس از وفات او، شماری از فرهنگیان به ریاست مستقل مطبوعات آن زمان پیشنهاد کردند که سالن سینما و تئاتر مؤسسه‌ی نسوان به پاس خدمات فرهنگی زینب عنایت سراج برای زنان، به نام او نام‌گذاری شود.

اولین سالن نمایش ویژه‌ زنان در افغانستان
زینب عنایت سراج

این پیشنهاد از سوی ریاست مستقل مطبوعات پذیرفته شد و نام سالن سینما و تئاتر مؤسسه نسوان به «سینما زینب» و«زینب ننداری» تغییر کرد.

سینما زینب پس از مرگ زینب عنایت سراج نیز سال‌ها یکی از بهترین سینماها و سالن‌های نمایش در کابل بود و در آن علاوه بر اجرای نمایش تئاتر، فیلم‌های هندی و آمریکایی نمایش داده می‌شد.

پس از روی کار آمدن مجاهدین و در جنگ‌های داخلی، سینما زینب تخریب شد و در دوره‌ی اول تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان، نوارهای فیلم‌های سینمایی از پنجره‌های ساختمان آن به بیرون انداخته و آتش زده شد.

پس از سقوط گروه طالبان در سال 2001 میلادی و تشکیل دولت موقت بر اساس توافق‌نامه بن، سینما زینب به ملکیت وزارت امور زنان در آمد، اما به جای نمایش فیلم و تئاتر، آن‌ها در آن کنفرانس‌های سیاسی برگزار می‌کردند.

سالن سینما زینب پس از ترمیم توسط وزارت امور زنان، به مرکزی برای برگزاری همایش‌های سیاسی و فرهنگی این وزارت تبدیل شده بود و در سال 2002 میلادی برای اولین بار از هشتم مارچ، روز جهانی زن، در این تالار تجلیل شد.

پس از تسلط دوباره‌ی گروه تروریستی طالبان بر افغانستان، وزارت امور زنان از تشکیلات اداری حذف شد و ساختمان این وزارت در اختیار وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» این گروه قرار گرفت.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: سینما
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00