نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

حماسه؛ نمادی از شجاعت بی‌مانند

  • نیمرخ
  • 10 حوت 1401
حماسه بدخشانی

نویسنده: شمیم فروتن

با توانمند شدن زنان افغانستان در دهه‌ اخیر، زنان پر دل و جرأتی روی صحنه آمدند و ارتش کوچکی جبهه حق طلبی زنان را در سیاه‌ترین روزهای تاریخ، در مقابل گروه دهشت‌افگن طالبان راه‌اندازی کردند.

یکی از چهره‌های شناخته شده‌ی این جبهه که شعار جهانی و همه‌شمول «نان، کار، آزادی» را در دهم اکتوبر 2021میلادی نوشته و با جمعی از همراهانش بارها به خیابان‌های کابل برای زنان حق‌طلبی کرده است، حماسه بدخشانی است.حماسه فعال حقوق زن است و از حقوق جزا ماستری دارد. او که بارها به دلیل سرپیچی از قوانین طالبانی و راه‌اندازی اعتراضات، از سوی استخبارات طالبان تهدید شده، اما همچنان به مبارزات خود ادامه داده است.

حماسه بدخشانی فرزند بزرگ خانواده است. او یک سال پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان پدرش را از دست می‌دهد. حماسه که مسئولیت خانواده سه نفری را به عهده دارد، در کابل وظیفه اجرا می‌کند و در هنگام سقوط افغانستان به دست طالبان، همچنان به دور از خانواده در خانه‌ی یکی از خویشاوندانش در کابل باقی می‌ماند.

وی با روح سلحشور که دارد برای نخستین بار با جمعی از زنان خودجوش در ۱۷ آگوست  ۲۰۲۱ در حالی که اکثریت مردان و زنان از ترس طالبان در پستوهای خانه‌های‌شان پنهان شده بودند، برای حق‌طلبی زنان در خیابان‌های پل سرخ ریخته و در پیش حوزه‌ سوم امنیتی صدا بلند می‌کنند. این اعتراضات خودجوش که تاریخ‌وار ادامه پیدا می‌کند، حماسه در تمام این تظاهرات پیشگام می‌باشد. او با هر بار رفتن به جاده‌ها که امید برای بازگشت او و همراهانش نیست، همواره مورد خشم و خشونت طالبان قرار می‌گیرد. با آنکه فضای زندگی هر روز برای آن‌ها محدودتر می‌شود، اما همچنان به مبارزات خود ادامه می‌دهند.

حماسه؛ نمادی از شجاعت بی‌مانند

به گفته‌ی حماسه، ولایت بدخشان که نسبتاً یکی از ولایت‌های سنتی افغانستان است، با نشر و پخش تصاویر او در شبکه‌های اجتماعی چهره‌‌اش نزد طالبان محلی آنجا شناسایی می‌شود. پس از آن خانواده‌ی او که شامل مادر، خواهر و برادرش استند در بدخشان به شدت تحت فشارهای اجتماعی‌، سیاسی و امنیتی قرار می‌گیرند، تا آنجا که خواهر چهارده ساله‌اش تهدید به ازدواج اجباری و برادر سیزده ساله‌اش تهدید به بند می‌شوند.

حماسه را که وضعیت نابهنجار مادر، خواهر و برادرش اذیت می‌کند، به بسیار دشواری خانواده را به کابل منتقل می‌کند.متأسفانه زندگی برای آن‌ها در کابل هم ادامه‌ی همان وضعیت قبلی می‌شود؛ تهدید، رعب و وحشت.

حماسه می‌گوید که هدف او و همراهانش مطالبه‌ی حق‌شان بود. آن‌ها جز نان، کار و آزادی چیزی بیشتر نمی‌خواستند، اما متأسفانه هیچ کسی آن‌ها(زنان معترض) را همراهی نکرد و حتا چاپخانه‌ها شعارهای آن‌ها را چاپ نکردند و دروازه‌های خود را به روی آن‌ها بستند. همین دسته از زنان معترض بودند که خود به تنهایی مقابله کردند و بارها مورد شکنجه‌های گوناگون گروه تروریستی طالبان قرار گرفتند.

به مرور زمان زندگی این زنان تاریکتر و غم‌انگیزتر از پیش شد. عده‌ای از این زنان توانستند با کمک دوستان‌شان در خارج از کشور منتقل شوند و جان سالم بدر ببرند. بقیه اما به اشکال مختلفی تا اکنون تحت شکنجه‌ی طالبان هستند که خود، خانواده‌، خویشاوندان و حتا دوستان آن‌ها را وضعیت بد روانی و تهدید شدید امنیتی فرا گرفته است.

حماسه و همراهانش همانگونه که در اعتراضات تنها بودند، اکنون در چنین شرایط همچنان تنها هستند و هیچ ارگانی به کمک آن‌ها نشتافته است. اکنون که زنان معترض نمی‌توانند صدای‌شان را بلند کنند، زندگی برای آن‌ها کامل محدود شده و طالبان حتا حق زندگی کردن را از آن‌ها گرفته‌اند.

همچنان بخوانید

جنبش انقلابی زنانه

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

7 حمل 1402
از مبارزه‌ی زنانه تا روایت مستقلانه

از مبارزه‌ی زنانه تا روایت مستقلانه

5 حوت 1401
حماسه؛ نمادی از شجاعت بی‌مانند

به قول حماسه هرچند آن‌ها زنده‌اند، اما زندگی نمی‌کنند. حماسه می‌گوید تا زمانی که این گروه دهشت‌افگن بر افغانستان مسلط باشد، زنان این کشور آینده‌ی روشن نخواهند داشت. زیرا زنان معترض با آن همه مبارزه و تلاش که کردند به نتیجه‌ی مطلوب که می‌خواستند دست نیافتند؛ اما حماسه احساس پیروزی می‌کند و به این باور است که شجاعت‌ او و همراهانش بزرگترین دستاورد آن‌هاست. شجاعتی که به جهانیان ثابت کرد زنان نترس امروز افغانستان، زنان خاموش بیست دهه قبل نیستند. اگر امروز اکثریت کشورهای جهان طالبان را به رسمیت نشناخته‌اند به استدلال او نتیجه تلاش همین زنان معترض بوده، تلاش‌هایی که به قیمت جان خود، دوستان و خانواد‌ه شان تمام شده است.

در حقیقت مخفی زندگی کردن دختری که هدفش نجات دادن زنان افغانستان از زیر سلطه و بردگی طالبان بود و همچنان سرپرستی سه عضو خانواده را به دوش می‌کشد به شدت پر درد سر بوده و برای ترساندن هر کسی کافیست.

حماسه که اکنون بیکار است و مشکلات اقتصادی دامن‌گیر او و خانواده‌‌اش شده است، از تشویش کردن بیش از حد به بیماری گرده/کلیه مبتلا شده، اما با آن هم اراده، اعتماد به نفس و شجاعت او هرگز دچار تزلزل نشده است.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: زنان مبارز
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00