گروه تروریستی طالبان در ادامهی دستور منع آموزش دختران در دانشگاه و مکتب، تاریخ شروع درسهای دانشگاههای دولتی را برای دانشجویان پسر اعلام کرده است. این اعلامیه با تأکید بر شروع درسهای دانشجویان پسر، از سوی وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان به تاریخ 10 حوت 1401 خورشیدی نشر شده است.
حافظ ضیاالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان، روز چهارشنبه(دهم حوت) در جمع خبرنگاران و سخنگویان با تأیید این مکتوب، گفته است که درسهای دانشگاهها سر از تاریخ ۱۵ حوت تنها برای دانشجویان پسر آغاز خواهد شد.
در این اعلامیه هیچ حرفی در مورد ادامهی درسهای دانشجویان دختر که از ماه قوس به اینسو به دستور وزیر تحصیلات عالی این گروه از تحصیل باز مانده بودند گفته نشده است.
یکی از استادان دانشگاه کابل که نخواست نامی از او برده شود در این باره به نیمرخ گفت که گروه طالبان با تأیید اینکه “تعلیم حق زن و مرد است” باز هم زنان را از ابتداییترین حق شان یعنی آموزش، محروم میکنند.
او این کار گروه طالبان را سواستفاده از زنان برای امتیازگیری بینالمللی خواند و اضافه کرد: «گروه طالبان برای اینکه خودشان را محور گفتوگوی بینالمللی قرار بدهند از زنان سواستفاده میکنند تا از این طریق حکومت وحشیانهی شان را بر همه تحمیل کنند. آنها میخواهند در برابر باز کردن راههای آموزش برای زنان، از جامعهی جهانی مشروعیت کسب کنند.»
مسألهی آموزش زنان و دختران، تقریباً در هر نشست سازمان ملل متحد و نشستهای بینالمللی در مورد افغانستان و هر دیدار مقامهای سازمان ملل و کشورهای جهان با طالبان مطرح شده و بیانیههای زیادی در این مورد نیز صادر شده است؛ اما جامعهی جهانی هیچ اقدام عملی را که بتواند برای باز شدن راههای آموزش بر گروه طالبان فشار وارد کند تا هنوز انجام نداده است.
بختبیگم حیدری، دانشجوی سال سوم دانشگاه هرات بود. او با وجود بسته شدن دانشگاهها به روی دختران در ماه قوس سال جاری، همچنان امیدوار بوده که در بهار 1402 دختران اجازهی رفتن به دانشگاه را پیدا میکند؛ ولی با دستور تازهی گروه طالبان و باز شدن دانشگاهها تنها به روی دانشجویان پسر، امیدش را از دست داده است.
او در این مورد به نیمرخ گفت: «روزهای زیادی منتظر شنیدن خبر باز شدن دانشگاه بودم ولی وقتی خبر شدم که دانشگاه فقط برای پسرها باز شده، شوکه شدم و اشک ریختم.»
او سکوت جامعهی جهانی را شرمآور خواند و گفت: «گروه طالبان برای گرفتن پول بیشتر از کشورهای جهان، از زنان استفاده میکنند، این نشانگر ذات طالب است، اما سکوت و باجدهی جهان به طالبان واقعاً شرمآور است.»
این در حالی است که چندی پیش، اشتراک دانشجویان دختر در امتحان ورودی دانشگاههای خصوصی هم از سوی گروه طالبان منع شد و وزارت تحصیلات عالی این گروه، به دانشگاهها و مؤسسههای تحصیلات عالی خصوصی هشدار داده بود که در صورت تخلف از این دستور، با آنها برخورد خواهد شد.
الهه نیازی، دختری که میخواست در یکی از دانشگاههای خصوصی رشتهی حقوق را بخواند، دربارهی اینکه نتوانسته به امتحان ورودی شرکت کند، به نیمرخ گفت: «چند روز پیش از نشر اعلامیهی طالبان، به دانشگاه رفتم و در مورد روز برگزاری امتحان پرسیدم. برای امتحان آمادگی گرفته بودم و میخواستم از شرایط سختی که بالای زنان حاکم شده به درس و تحصیل پناه ببرم؛ ولی من و 34 دختری که میخواستیم در امتحان اشتراک کنیم، از طرف دانشگاه پیام دریافت کردیم که طالبان دختران را اجازهی اشتراک در امتحان نداده است.»
هُما (نام مستعار)، یکی از استادان دانشگاه کابل در مورد باز نشدن دانشگاه به روی دختران و پیامدهای منفی آن چنین گفت: «بسته ماندن دانشگاهها به روی دختران از سوی گروه طالبان، پافشاری بر بیسواد ماندن جامعه است و از سوی دیگر، اینکار باعث افزایش ازدواجهای اجباری و بلند رفتن آمار خودکشی در میان دختران میشود.»
او در ادامهی صحبتهایش گفت: «رهبران گروه طالبان، دختران خودشان را برای آموزش به کشورهای عربی میفرستند؛ ولی از سرنوشت دختران افغانستان به عنوان چوب سوخت برای شعلهور کردن بازیهای کثیف سیاسی شان استفاده میکنند.»
خانم هما تأکید کرد که اگر دانشگاهها به روی دانشجویان دختر باز نشود، او و تعداد زیادی از استادان خانم از ادامهی تدریس دست خواهند کشید و استعفا خواهند داد.
با اینهمه، کمیتهی امتحان کانکور گروه طالبان در ولایتهای هرات، غزنی و جاهای دیگر از مسئولان مکتبها خواستهاند تا لیستی را از متقاضیان دختر و پسر که میخواهند در امتحان عمومی کانکور 1402 اشتراک کنند، به صورت جداگانه به مدیریتهای معارف مربوط ارسال کنند. این گروه همچنان روند توزیع و خانهپری فورم ثبتنام امتحان عمومی کانکور را برای دختران در برخی نقاط آزاد گذاشته است.
شُهره ایوبی، دختری که با وجود ناامیدیها، فورم اشتراک در امتحان عمومی کانکور را خانهپری کرده است و منتظر برگزاری امتحان عمومی کانکور است، در مورد باز نشدن دانشگاهها به روی دختران گفت: «با آنکه امیدی برای اجازه یافتن دختران در امتحان کانکور را نداشتم، باز هم ثبتنام کردم. حالا که دانشگاه به روی دختران بسته مانده، خانهپری فورم کانکور هیچ معنایی ندارد.»
به باور او، گروه طالبان بیشتر بهخاطر پولی که از بابت ثبتنام متقاضیان کانکور به خزانهی گروه طالبان جمع میشود، ثبت نام دختران را اجازه داده است.
«از ما به خاطر ثبتنام در امتحان کانکور، هر نفر 500 افغانی جمعآوری کرده است. طالبان فعلاً میخواهند پول را جمع کنند؛ ولی در وقت امتحان باز هم دستور میدهند که تا امر ثانی اشتراک دختران در امتحان بند است.»
در یکونیم سال گذشته، گروه تروریستی طالبان بیش از 10 فرمان به هدف محدود کردن آموزش زنان و دختران صادر کرده است.
این فرمانها از مسدود شدن مکتبهای متوسطه و لیسه بر روی دختران آغاز شد و با تفکیک جنسیتی کلاسهای درسی دانشگاهها، پوشش اجباری روبند و لباس سیاه بلند، محدودیت در انتخاب رشته در امتحان کانکور، منع دختران از برگزاری جشن فارغالتحصیلی، ممنوع شدن تحصیل دختران در دانشگاهها و آموزشگاههای خصوصی و همچنان بسته شدن دانشگاههای دولتی به روی دانشجویان دختر ادامه پیدا کرد و حالا با شروع درسهای سال جدید آموزشی در دانشگاهها، بدون حضور دانشجویان دختر در حال کامل شدن است.
ستیز گروه تروریستی طالبان با آموزش زنان و دختران، بخشی از پالیسی این گروه برای حذف کامل زنان از جامعه است که ریشه در باورهای اسلامگرایانهی این گروه تروریستی دارد.
در همین حال، هیدر بار، مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر اقدامات طالبان علیه زنان در افغانستان را زمینهساز جسارت و الهامبخش برای همه زنستیزان جهان خوانده است.
خانم هیدر بار با نشر توییتی در پیوند به مسمومیت دانشآموزان دختر در ایران، گفته است که «نقض حقوق زنان توسط طالبان در افغانستان، به زنستیزان در سراسر جهان که در تلاش اعمال آپارتاید جنسیتی هستند، جسارت و الهام بخشیده است.»