نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین واحد نظامی زنان در افغانستان

  • ارزگانی
  • 15 حوت 1401
واحد نظامی زنان
عکس: رویترز

در مورد حضور و نقش زنان افغانستان در جنگ، به ویژه در جنگ علیه انگلیس و نیروهای شوروی، قصه‌ها و داستآن‌های بسیاری شنیده‌ایم؛ قصه‌هایی که اکثر آن‌ها به شکل شفاهی منتقل شده و هیچ‌گاه مکتوب نشده است.

اما اولین واحد نظامی زنان به صورت رسمی، در زمان ریاست جمهوری داکتر نجیب‌الله (1986 – 1992)، چهارمین رئیس جمهور حکومت کمونیستی افغانستان، ایجاد شد.

این واحد نظامی در چارچوب «مؤسسه‌ی نسوان» ایجاد شده بود که در زمینه‌ی حقوق زنان در بخش‌های مختلف، از جمله بخش‌های آموزشی و فرهنگی فعالیت می‌کرد.

هدف دقیق تشکیل این واحد نظامی مشخص نیست، اما گفته می‌شود که اعضای این واحد نظامی بیشتر برای تشویق سربازان به جبهه جنگ می‌رفتند.

در این دوره که به زنان فرصت کار در همه عرصه‌ها داده شده بود و حتا شماری از زنان به عنوان راننده‌ی اتوبوس‌های شهری استخدام شده بودند و رهبران حزب دموکراتیک خلق افغانستان برای تشویق زنان در همه مناسبت‌ها با زنان و دختران خود شرکت می‌کردند، تشکیل واحد نظامی زنان، مورد پذیرش قرار نگرفت.

تشکیل این واحد نظامی با مخالفت اعضای حزب دموکراتیک خلق و هواداران آن قرار گرفت و در نهایت به دستور یک وزیر زن لغو شد.

بر اساس گزارشی که مرضیه عدیل در مورد صد سالگی نهضت زنان افغانستان برای بی‌سی‌سی تهیه کرده است، شفیقه رزمنده، فرمانده این واحد نظامی بود که از سوی معصومه عصمتی، وزیر معارف آن زمان برکنار شد.

پس از برکناری خانم رزمنده از فرماندهی این واحد نظامی، صالحه فاروق اعتمادی، وزیر امور اجتماعی آن زمان، تشکیلات آن را به صورت کامل لغو کرد.

معلومات و جزئیات مفصلی در مورد زمان دقیق ایجاد و لغو و تعداد اعضای آن در دسترس نیست، اما تنها دو عکس از آن دوره موجود است که زنان مسلح با لباس محلی را در جشن نهمین و دهمین سالگرد انقلاب ثور 1357 خورشیدی، نشان می‌دهد و گفته می‌شود که این زنان از اعضای این واحد نظامی هستند.

یکی از این عکس‌ها، یک عکس رنگی است که یک زن جوان مسلح با کلاشینکوف را در جلو گروهی از زنان مسلح با لباس محلی نشان می‌دهد. این عکس در 27 اپریل سال 1987 و در جشن نهمین سالگرد انقلاب ثور توسط الکساندر گراشنکوف(Alexandr Graschenkov) گرفته شده است.

همچنان بخوانید

جنبش انقلابی زنانه

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

7 حمل 1402
اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

29 حوت 1401

عکس دیگر، یک عکس سیاه و سفید است که شماری از زنان را با لباس محلی و با اسلحه نوع (AK-47) روسی در جشن دهمین سالگرد انقلاب ثور در کابل نشان می‌دهد.

این عکس را خبرگزاری رویترز منتشر کرده است و گفته است که توسط ریچاد الیس(Richard Ellis) از کارمندان این خبرگزاری در سال 1988 میلادی گرفته شده است.

این واحد نظامی در دوره‌ای تشکیل شد که نقش زنان در همه‌ی عرصه‌ها از اهمیت ویژه برخوردار شده بود و حکومت در تلاش بود که برای زن حقوق مساوی با مردان تأمین شود.

اما پس از سقوط حکومت داکتر نجیب‌الله و پیروزی مجاهدین و در پی آن، تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان، زنان از همه‌ی عرصه‌های اجتماعی حذف شدند.

در بیست سال گذشته که نظام جمهوری اسلامی در افغانستان با حمایت آمریکا حاکم بود، زنان بخش بزرگی از ارتش و پولیس افغانستان را تشکیل می‌دادند و هزاران زن در اردو و پولیس عضو شدند.

اما اکنون که گروه طالبان یکبار دیگر بر کشور حاکم شده است، زنان نظامی با تهدید مرگ و شکنجه مواجه‌اند و بسیاری از آن‌ها در عالم آوارگی با بی‌سرنوشتی دست و پنجه نرم می‌کنند.

با آغاز خروج نیروهای شوروی سابق از افغانستان، مجله مارکسیستی«Workers Vanguard» در شماره نزدهم خود که در همین سال منتشر شده است، نوشت که با خروج ارتش شوروی و تهدید اسلام‌گراهای تندرو به «راه‌اندازی حمام خون»، زنان افغانستان برای زندگی خود می‌جنگند.

این مجله در مطلب خود نوشته است که مجاهدین تا آخرین بقایای آزادی مردم افغانستان را از بین نبرند، خاموش نمی‌شوند و «هدف اصلی آن‌ها صدها هزار زن هستند که با حمایت ارتش سرخ از بردگی بنیادگراها رها شده بودند.»

حدود سه و نیم دهه بعد از آن زمان، خروج یک ابر قدرت دیگر از کشور، مردم افغانستان به ویژه زنان را یکبار دیگر به کام یک گروه تروریستی قرار داده است که تمام آزادی‌های آن‌ها را گرفته و به خون آن‌ها تشنه هستند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: نخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00