ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید که انکار حقوق بشری زنان و حذف آنها از زندگی اجتماعی «سیاست حساب شده و عمدی» گروه تروریستی طالبان است.
آقای بنت دومین گزارش خود را در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، شام روز دوشنبه (15 حوت 1401 خورشیدی) در پنجاهودومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه کرد.
او در سخنرانی خود در این نشست گفت که افغانستان با یک «بحران حقوق بشری» مواجه است و بسیاری از شهروندان این کشور از من خواستهاند که اجازه ندهیم که نقض حقوق بشر در این کشور «عادی» شود.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل گفت که گروه طالبان، محدودیتها علیه زنان و دختران، گروههای قومی و مذهبی و بازداشتهای خودسرانه نظامیان و کارکنان دولت پیشین را افزایش داده و جهان را با «چالشهای فوقالعاده حقوق بشری» مواجه کرده است.
او افزود که گروههای قومی و مذهبی، به ویژه «هزارهها، شیعیان، سیکها و صوفیها همچنان در برابر تبعیضهای سیستماتیک و گسترده آسیبپذیرند.»
آقای بنت در دومین گزارش خود، وضعیت حقوق بشر در افغانستان را بین ماههای جولای تا دسامبر سال 2022 میلادی بررسی کرده است.
در این گزارش آمده است که در این مدت، وضعیت حقوق بشر در افغانستان «وخیمتر» شده است و نقض سیستماتیک حقوق بشری زنان ودختران افزایش یافته و آزادیهای اساسی شهروندان با گذشت هر روز بیشتر پامال شده است.
از زمان تهیه این گزارش تاکنون، گروه تروریستی طالبان فرامین بیشتری را علیه زنان صادر کردهاند که از جملهی آن ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاهها و مراکز آموزشی خصوصی و دولتی و ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی داخلی و بینالمللی است.
نگرانی از وضعیت رو به وخامت حقوق زنان
در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد افغانستان، بیش از هفتاد کشور اروپایی با ارائه یک بیانیهی مشترک، از «وضعیت رو به وخامت» حقوق زنان و دختران در افغانستان «نگرانی عمیق» خود را ابراز کردند.
در این بیانیه آمده است که «ممنوعیت تحصیل و آموزش دختران در مکاتب و دانشگاهها، آنها را از برخورداری از حقوق انسانیشان، محروم میکند.»
کشورهای اروپایی در بیانیهی خود همچنین گفتهاند که ممنوعیت آموزش و تحصیل زنان «ظرفیت افغانستان برای حرکت به سوی صلح پایدار، توسعهی اقتصادی و اجتماعی و تحقق و بهرهمندی از تمام حقوق بشر را تضعیف میکند.»
این کشورها افزودهاند که ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیر دولتی داخلی و بینالمللی، میلیونها شهروند افغانستان را که برای زنده ماندن متکی به کمکهای بشردوستانه هستند، در معرض خطر قرار میدهد.
آنها گفتهاند که برای تسهیل آیندهای که در آن همهی شهروندان افغانستان، به ویژه زنان، بدون هیچگونه تبعیض و به صورت کاملا برابر، مشارکت داشته باشند، تعهد مشترک دارند.
کشورهای اروپایی در بیانیهی خود از گروه تروریستی طالبان خواستهاند که به حقوق زنان و دختران افغانستان مطابق قوانین بینالمللی احترام بگذارند.
همزمان با این، دیروز نشست «کمیسیون وضعیت زنان» سازمان ملل متحد نیز برگزار شده است و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در این نشست گفته است که آنها از مبارزه برای حقوق زنان و دختران افغانستان دست نمیکشند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که معاون او در سفرش به افغانستان، پیام روشنی به گروه تروریستی طالبان ارائه کرده و با تأکید بر برخورداری زنان و دختران افغانستان از حقوق اساسی بشری گفته است که «ما هرگز از مبارزه برای آنان دست نخواهیم کشید».
جهان بیبرنامه در قبال افغانستان
ملک ستیز، پژوهشگر روابط بینالملل از افغانستان که در پنجاهودومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد حضور داشته است، میگوید که جهان برای برون رفت افغانستان از وضعیت فعلی «طرحی ندارد.»
او در صفحه رسمی فیسبوک خود نوشته است که در این جلسه 55 کشور جهان و 15 نهاد بینالمللی غیر دولتی، دیدگاه خود را در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان ارائه کرد.
آقای ستیز افزوده که خلاصهی دیدگاه جهان در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان این میشود که در این کشور «فاجعه بر سر فاجعه»میبارد.
او گفته پس از ارائه دیدگاههای کشورهای جهان و نهادهای بینالمللی، از خود پرسیده است که «آیا کسی است که این مسائل را نمیداند؟ آنگاه به فکرم فشار آوردم تا پاسخش را دریابم. پاسخ بسیار آسان بود: همه میدانند که چه بلایی بر سر مردم آمده است.»
او افزوده که «آنگاه از خود پرسیدم آیا در هفت ساعتی که من امروز در شورای حقوق بشر سازمان ملل سپری کردم، طرحی را برای بهبود این وضعیت وحشتناک شنیدم. سپس بر ذهنم فشار آوردم تا پاسخ این پرسش را دریابم. باور میکنید پاسخ منفی بود.»
آقای ستیز گفته است در هفت ساعتی که او در نشست معتبر شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد حضور داشته «کوچکترین طرحی» برای برون رفت از وضعیت فعلی افغانستان نشنیده است.
او گفته که کشورهای که به باور او عامل وضعیت فعلی افغانستان است «به صورت دو آتشه صدای خشم خود را بالا میکردند. مثلا پاکستان، امریکا، ایران، سعودی، قطر، چین، بریتانیا، روسیه، هند.»
پیش از این زنان معترض افغانستان از سیاست کشورهای جهان در قبال افغانستان انتقاد کرده بودند و گفته بودند که این کشورها تاکنون به سخنرانی و صدور اعلامیه در مورد افغانستان، اکتفا کردهاند.
زنان معترض افغانستان از کشورهای جهان خواسته بودند که برای سرنگونی گروه طالبان از افغانستان، اقدامات عملی روی دست گیرند و از تمام گزینهها، حتی گزینه نظامی، استفاده کنند.