امروز هشتم مارچ، روز جهانی زن بود، کشورها و سازمانهای بینالمللی مختلف به این مناسبت اعلامیه نشر کردند و بیانیه دادند.
یکی از موضوعاتی که در اکثر اعلامیهها و بیانیههای کشورها، سازمانها و چهرههای بینالمللی مورد توجه قرار گرفته، وضعیت زنان افغانستان در زیر سلطه گروه تروریستی طالبان است.
امسال دومین سال متوالی است که زنان افغانستان روز جهانی زن را در زیر سلطه گروه تروریستی طالبان، تجلیل میکنند و همزمان به سیاستهای زنستیزانه این گروه اعتراض دارند.
در این گزارش نگاهی انداخته شده است به شماری از اعلامیههای کشورها، سازمانها و چهرههای بینالمللی به مناسبت روز جهانی زن و واکنش آنها به وضعیت زنان افغانستان.
سرکوبگرترین کشور جهان برای زنان
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در اعلامیهای که به مناسبت روز جهانی زن صادر کرده، گفته است که گروه طالبان «تمرکز منحصر به فردی» را بر تحمیل قوانینی داشتهاند که زنان و دختران را در خانه «محبوس» میکند.
رزا اوتانبایوا، رییس دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان گفته است که افغانستان در زیر سلطه گروه طالبان، به سرکوبگرترین کشور جهان برای زنان تبدیل شده است.
خانم اوتانبایوا گفته است: «بسیار ناراحت کننده است که شاهد روشهای قصدی و سیستماتیک آنها]گروه طالبان[ برای منزوی ساختن زنان و دختران افغانستان از اجتماع هستیم.»
او افزوده که محبوس کردن نیمی از جمعیت کشوری که گرفتار بزرگترین بحران انسانی و اقتصادی جهان است، اقدام بزرگ در راستای «زیان رساندن به خود» در سطح ملی است.
هیأت معاونت سازمان ملل متحد گفته است که محدودیتهای وضع شده از سوی گروه طالبان علیه زنان، در تضاد با اسناد مربوط به حقوق و آزادیهای اساسی قرار دارد که افغانستان یکی از کشورهای امضاکننده و ملزم به رعایت آن است.
نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان از گروه طالبان خواسته است که «محدودیتهای شدید وضع شده بر حقوق اساسی زنان و دختران را متوقف و لغو نمایند.»
آنتونیوگوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در تویتی به مناسبت روز جهانی زن گفته است که «هرگز از مبارزه برای حقوق زنان و دختران در افغانستان و سراسر جهان، دست نمیکشیم.»
او افزوده که سازمان ملل به حمایت عملی و مراقبت از زنان در شرایط بحرانی ادامه خواهد داد و تأکید کرده که «برابری جنسیتی در همه کارهای بشردوستانه و توسعه ما نقش اساسی دارد.»
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان نیز در تویتی گفته است که زنان افغانستان ظرفیت داشتن سهم ارزشمند در جامعه را دارند و آلمان در مبارزه جدی برای برابری جنسیتی ایستاده است.
ستایش از شجاعت زنان افغانستان
شماری از نهادهای بینالمللی در اعلامیههایی که به مناسبت روز جهانی زن منتشر کردهاند، از مبارزه و شجاعت زنان افغانستان در برابر گروه تروریستی طالبان، ستایش کردهاند.
آلیسون داویدیان، نماینده بخش زنان سازمان ملل در افغانستان گفته است که «زنان افغانستان شجاعت و انعطاف باورنکردنی را در مواجه شدن با حذف مداوم و سیستماتیک از خود نشان دادهاند.»
او با اشاره به محدودیتهایی که گروه طالبان بر زنان افغانستان وضع کرده، گفته است که «پیامدهای آسیبی که طالبان بر شهروندان خود وارد میکنند، فراتر از زنان و دختران است. بر همه شهروندان افغانستان تأثیر میگذارد و برای چندین نسل محسوس خواهد بود.»
سازمان عفو بینالملل نیز در تویتی گفته است که «زنان شجاع افغانستان همچنان برای حقوق خود و افغانستان بهتر، مبارزه و ایستادگی میکنند.»
این سازمان افزوده که «در روز جهانی زن، اجازه دهید که زنان افغانستان بدانند ما در کنار آنها ایستادهایم.»
فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان دیدبان حقوق بشر نیز در تویتی گفته است: «در روز جهانی زن به یاد داشته باشیم که افغانستان تنها کشوری است که زنان به حقوق اولیه انسانی خود از جمله حق تحصیل دسترسی ندارند.»
او افزوده که «زنان افغانستان در خیابانها ایستادگی میکنند، ما به شجاعت آنها احترام میگذاریم و در کنار آنها میایستیم.»
نهادی موسوم به «زنان کانادا برای زنان در افغانستان» نیز در تویتی گفته است که آنها «قدرت» و «ایستادگی» زنان افغانستان را تحسین میکنند و اعلام میدارند که «امروز و هر روز در کنار شما ایستادهایم.»
از حرف به عمل
اتحادیه اروپا در آستانه روز جهانی زن، دو عضو کابینه گروه تروریستی طالبان را به دلیل نقش آنها در ممنوعیت تحصیل زنان و دختران و اعمال تفکیک جنسیتی در فضاهای عمومی، تحریم کرد.
ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان که دستور ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاههای دولتی و خصوصی را امضا کرده بود و محمد خالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان که مسئولیت اعمال محدودیت شدید علیه حضور زنان در مکانهای عمومی را به عهده دارد، در فهرست افراد تحریم شده توسط اتحادیه اروپا قرار دارند.
فهرست جدیدی از افرادی که به دلیل دست داشتن در نقض حقوق بشر، به ویژه خشونت جنسی و جنسیتی، از سوی اتحادیه اروپا تحریم شده، در آستانه روز جهانی زن منتشر شد.
جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که «ما از حرف به عمل متوسل میشویم» و افزوده است: «فارغ از اینکه در کجا اتفاق میافتد، ما با همه انواع خشونت علیه زنان مبارزه میکنیم و آن را از بین خواهیم برد.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی قبل نیز گفته بود که گروه طالبان در افغانستان «آپارتاید جنسیتی» را اعمال کردهاند و ما آن را تحمل نخواهیم کرد.
پیش از این زنان معترض افغانستان بارها از تعامل جهان با گروه طالبان انتقاد کرده بودند و خواستار اعمال تحریمهای شدید بر اعضای ارشد این گروه و افزایش فشارهای سیاسی و حتا نظامی بر آنها شده بودند.