نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

«زن و خدایان مذکر»

  • نیمرخ
  • 18 حوت 1401

نویسنده: شیوا آذر

مفهوم خدا یا خدایان، توسط بشریت در دوران طفولیت از روی ناآگاهی ایجاد شد. این امر هزاران سال از آن زمان به بعد توسط طبقات حاکم تداوم یافته است تا به نفع خود در استثمار و تسلط بر اکثریت مردم و اسیر نگه‏داشتن آن‏ها در برابر جهل و بی‌خردی باشد. (باب آواکیان )

با یک نظرکلی به صفحات آغازین این کتاب می‌توانیم درک کنیم که نویسنده یا ناشر چه هدفی در تنظیم این کتاب داشته است، این هدف چه چیزی را در بر دارد و ارتباط این هدف با خواننده و مخاطب چگونه است؟ یا با خاص کردن زنان در مقابل خدا در تلاش چیست؟ این نهاد و گزاره‌ به محاکمه‌ای می‌ماند که قرار است پرده از رازها و اسرار بردارد و به حقایقی برسد که زیاد برملا ساختن آن عام نیست.

محتوی این کتاب شامل دو بخش است: یک بخش ترجمه که از بخش اول کتاب «دور ریختن همه خدایان» است. این بخش در برگیرنده‌ی چند سخنرانی از باب آواکیان، رهبر جنبش بین‌المللی کمونیسم نوین است. آواکیان با عنوان «دور ریختن همه خدایان» دقیقا پیرامون چگونگی به وجود آمدن خدا بحث می‌کند و سرانجام به این می‌پردازد که چرا مردم به خدایان اعتقاد دارند؟

در اینجا آواکیان به ارتباط پدیده‌های واقعی و روابط اجتماعی و اقتصادی-تولیدی و نهادها، عقاید، آداب و رسوم و ارزش‏های مشخص و غالب در جامعه‏ای اشاره می‌کند که نویسندگان متون مقدس و کتاب انجیل در آن زندگی می‌کردند و از طرفداران آن بودند. محور بحث هم این است که چگونه بستر مادی، در پیدایش خدا برای انسان کنجکاو و نادان با توجه به زمان خود به یک ضرورت تبدیل می‌شود و از این طریق چطور به مسائل و پدیده‌های اطراف خود که به آن‌ها علمیتی نداشته پاسخ می‌دهد و ادامه می‌دهد که این پاسخ‌ها با توجه به محدوده‌ی زمان خاص خودشان بوده است. یعنی بیش از 2000 سال پیش و با پیشرفت بینش و علم دیگر وقت آن رسیده که این خدایان دست‌پرورده‌ی انسانی به دور افکنده شود و باب آواکیان با روش کاملا منطبق بر واقعیت (روش علمی) وجود پدیده خداباوری را به بررسی می‌گیرد. اینکه چگونه حاکمان جوامع مختلف (به لحاظ سیر تکامل جوامع) از این پدیده سود جسته و در پی ترویج آن در شکل بسیار وسیع بودند و هنوزهم هستند.

به همین دلیل، به موضوعات بسیاری برخورد می‌کنیم که نه تنها دین راه‌گشایی برای بشریت نیست که همانا باعث آسیب زدن به بشریت شده است و منشأ بسیاری از ستم‌ها و جنگ‌ها می‌باشد که به طور خاص آن شکل بنیادگرایی دینی آن را می‌توان نام برد که چگونه بنیادگرایان فاشیست مسیحی و بنیادگرایان دینی اسلامی که با تکیه بر این پدیده امور سیاسی خود پیش می‌برند که در جهت منافع عده‌ی کوچکی است. باز اشاره می‌کند که این پدیده بر اساس خرافات و رسم و رواج‌های هر خطه از جغرافیا نمود متفاوتی را به خود گرفته که در نتیجه ما با خدایان متنوعی مواجه هستیم. پیروان هر کدام از این ادیان، دیگر ادیان را متهم به توهم و خیالبافی کرده و دین خود را به عنوان دین برتر و کامل‌تر جلوه می‌دهند. لازم به ذکر است که آواکیان این استدلال‌های خویش را مبتنی بر تاریخ و به خصوص متون مقدس یهودی-مسیحی و آیات مشخص، بیان می‌کند. او مخاطبان را به بیداری از جهل متوجه می‌سازد، البته با اشاره به اینکه امروز ما خط کمونیستی علمی را به دسترس داریم که چطور می‌تواند به انسان‌ها در رسیدن به رهایی بشریت کمک کند.

در بخش دوم این کتاب به بررسی پایه‌های بنیادگرایی دینی اسلامی به خصوص گروه طالبان پرداخته شده است. با تکیه بر واقعیات مبتنی بر ایدئولوژی دینی که در کتاب قرآن و احادیث بارها به عمل کردن آن‌ها اصرار شده و از جایگاه مردانه‌ای برخوردار است به دلایلی می‌پردازد که چطور انسان‌ها مسخ شده و دین را مقدم بر هر چیزی می‌دانند و از ترویج ظلمی پرده برمی‌دارد که از این آیه‌ها نشأت می‌گیرد.

بعد در این بخش تلاش شده تا با توجه به تضادهای عمده و اساسی موجود در این سیستم به شکل‌گیری بنیادگرایی در روی دیگر سکه سرمایه‌داری بپردازد و ارتباط نادیده گرفته شده آن را که همانا شکل تکامل یافته سیستم سرمایه‌داری، یعنی امپریالیسم است را در جامعه افغانستان بیان کند و تصویر واضحی از مردگان از خاک برخاسته یعنی طالبان را روشنی بخشد و اینکه چطور دین و به طور مشخص‌تر شکل بنیادگرای آن، با ترویج مناسبات پدرسالاری سعی در فرودست نگه داشتن زنان تا سرحد بردگی دارد که در اخیر به گزارشی در این مورد (وضعیت زنان در سیطره حاکمیت طالبان) می‌پردازد.

یادداشت: قابل یاددآوری است که این کتاب توسط «جنبش حرکت برای تغییر» با شعار «زن-انقلاب-رهایی» به صورت نسخه‌ی دیجیتالی به مناسبت روز 8 مارچ به نشر رسیده است.

همچنان بخوانید

نگاه پروژه ای به معضل ریشه دار زنان در دوره جمهوریت

نگاه پروژه ای به معضل ریشه دار زنان در دوره جمهوریت

19 حوت 1401
هشت مارچ؛ تدوام سرکوب زنان و افشای جنایات طالبان

هشت مارچ؛ تدوام سرکوب زنان و افشای جنایات طالبان

18 حوت 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: هشت مارچویژه‌نامه هشت مارچ
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
گزارش

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

9 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
فاطمه نیوشا - مهاجرت
هزار و یک شب

رویای معلمی و کابوس آوارگی

8 حمل 1402

پس از مدتی امتحان آزاد دادم و در بست معلمی کامیاب شدم. شغل معلمی یکی از آرزوهای دایمی‌ام بود. قبلا هر وقتی که معلم داخل صنف ما می‌آمد و تدریس می‌کرد، با خود می‌گفتم ایکاش روزی برسد...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00