نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نخستین دخترانی که برای تحصیل به خارج از افغانستان رفتند

  • ارزگانی
  • 22 حوت 1401

در دوره‌ی پادشاهی امان‌الله خان (1919-1929) زنان و دختران نه تنها برای اولین بار به مکتب رفتند و مکتب، شفاخانه و نشریه‌ی ویژه زنان ایجاد شد، بلکه دختران برای دسترسی به درجه‌های بالاتر تحصیلی، به خارج از افغانستان فرستاده شدند.

در این دوره، نخستین قرارداد فرهنگی بین افغانستان و ترکیه، در اول ماه می سال 1921 میلادی امضا شد و روابط فرهنگی دو کشور به صورت رسمی آغاز شد.

گفته می‌شود که بر اساس این قرارداد، در سال 1923 میلادی، ده‌ها دانشجو، به شمول شماری از دانشجویان دختر، برای تحصیل به ترکیه فرستاده شدند.

شماری از منابع نیز می‌گویند که اولین گروه دختران افغانستان برای تحصیل در سال 1928 میلادی به ترکیه فرستاده شده است.

از جمله، نهادی موسوم به «زنان کانادا برای زنان افغانستان» در مقاله‌ی با عنوان «زنان افغانستان در تاریخ: قرن بیستم»نوشته است که «در سال 1928، اولین گروه زنان افغانستان، کشور را ترک کردند تا در ترکیه به مکتب بروند.»

در این مقاله، از زنی به‌نام آدینه نیازی، بنیانگذار مؤسسه‌ی زنان افغانستان در تورنتو، نقل قول شده است که مادرش از جمله‌ی این دختران بوده است. او گفته که «مادرم به عنوان یکی از اولین زنانی که در خارج از کشور تحصیل کرده بود، بسیار احساس خوشبختی می‌کرد.»

در مورد تعداد دانشجویان دختری که برای اولین بار برای تحصیل به ترکیه فرستاده شدند معلوماتی در دسترس نیست و هویت آن‌ها معلوم نیست.

اما تنها یک عکس سیاه و سفید از آن دوران به جا مانده است که در زیر آن به فارسی نوشته است: «روز یکشنبه 9 میزان1307 ساعت 9 و 2/1 صبح روانه شدند.» در این عکس 13 دانشجو، دیده می‌شوند.

با توجه به تاریخی که در این عکس درج شده است و رویدادهای تاریخی بعدی، به نظر می‌رسد تاریخ دقیق فرستادن اولین گروه از دختران برای تحصیل به خارج از کشور، سال 1928 میلادی باشد.

امان‌الله خان نیز در همین سال به ترکیه سفر کرد و با جمهوری ترکیه به رهبری مصطفا کمال آتاترک، پیمان دوستی امضا کرد.

همچنان بخوانید

جنبش انقلابی زنانه

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

7 حمل 1402
اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

29 حوت 1401

در سال 1929 میلادی، حبیب‌الله کلکانی علیه امان‌الله خان قیام کرد و حکومت او را سقوط داد و قدرت را در دست گرفت. او خود را «حبیب‌الله خادم دین رسول‌الله» لقب داد و روحانیون طرفدارش به جای تاج شاهی، بر سرش دستار بستند و او را «امیرالمؤمنین» خواندند.

حبیب‌الله کلکانی در اولین اقدام خود قانون اساسی را لغو کرد، مکاتب دولتی را بست، به جای تقویم خورشیدی تقویم قمری را رایج کرد، حجاب را برای زنان اجباری اعلام کرد و دخترانی را که برای تحصیل به خارج از کشور رفته بودند، فراخواند.این دختران بدون اینکه بتوانند دوره تحصیلی خود را به پایان برسانند، دوباره به کشور برگشتند.

اکنون که نزدیک به صدسال از آن زمان می‌گذرد، روزهای سیاه تاریخ بار دیگر برای دختران افغانستان تکرار شده است.مکاتب دخترانه مسدود است، تحصیل دختران ممنوع شده، گروه تروریستی طالبان پوشش مورد نظر خود را برای زنان و دختران اجباری کرده‌اند و دختران برای تحصیل در خارج از افغانستان، حق سفر بدون همراهی محرم شرعی را ندارند.البته که تقویم کشور نیز از خورشیدی به قمری بدل شده است و رهبر طالبان خود را امیرالمؤمنین می‌نامد.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: تحصیلنخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00