فقر و بیکاری در افغانستان بعد از تسلط گروه تروریستی طالبان هر روز در حال تشدید است. در همین حال دفتر هماهنگکنندهی امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا/OCHA) اعلام کرده که افغانستان سالی با بزرگترین و شدیدترین بحران بشری را آغاز کرده است.
دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل روز یکشنبه( 2۱حوت 1401 خورشیدی) در تازهترین گزارش خود در مورد وضعیت بشری در افغانستان گفته است که ۲۸.۳ میلیون نفر، برابر با دو سوم جمعیت این کشور به کمکهای بشردوستانه و حفاظتی نیاز دارند، که از این جمع کمک به ۲۳.۷ میلیون تن در اولویت قرار دارند.
اوچا بحران افغانستان را بزرگترین و شدیدترین بحران بشری در جهان عنوان کرده و افزوده که این نشاندهندهی یک وخامت گسترده هم از نظر تعداد و هم از نظر شدت است که برای مهار آن به 4.62 میلیارد دالر نیاز است.
به گفتهی اوچا، ۲۰ میلیون شهروند افغانستان در سال ۲۰۲۳ با گرسنگی شدید و ۶ میلیون تن با قحطی روبهرو هستند که یکی از بالاترین ارقام جهان به صورت مطلق میباشد.
یافتههای اوچا نشان میدهد که ۸۷۵ هزار کودک در سال ۲۰۲۳ از سوءتغذیه شدید و ۲.۳ میلیون کودک و ۸۴۰ هزار زن باردار و مادر شیرده از سوءتغذیه نیمهشدید رنج خواهند برد.
براساس این معلومات، در سال ۲۰۱۹ میلادی میزان افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در افغانستان به ۶.۳ میلیون نفر میرسید. در سال ۲۰۲۰ این رقم به ۱۴ میلیون نفر، در سال ۲۰۲۱ به ۱۸.۴ میلیون نفر، در سال ۲۰۲۲ به ۲۴.۴ میلیون نفر و در سال جاری به ۲۸.۳ میلیون نفر افزایش یافته است.
کاهش اقتصاد مردم یکی از مواردی است که اوچا بارها به آن پرداخته است. بر اساس آمار این سازمان، میانگین بدهی مردم بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ میلادی ۳۰ درصد افزایش یافته است.
همچنان در این گزارش آمده است که اگر افغانستان وارد سومین سال خشکسالی شود، ناامنی غذایی ممکن است تا ۲۰ درصد افزایش پیدا کند.
به گفتهی اوچا در سال ۲۰۲۰ میلادی ۱۰ درصد، در سال ۲۰۲۱ میلادی ۳۴ درصد و در سال ۲۰۲۲ میلادی ۶۴ درصد خانوادهها تحت تأثیر خشکسالی قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای این سازمان، در سال ۲۰۲۲ میلادی ۶.۶ میلیون نفر ناامنی غذایی را در افغانستان تجربه کردهاند، که این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۴.۲ میلیون نفر و در سال ۲۰۲۰ به ۴.۳ میلیون نفر میرسید.
در ادامهی این گزارش آمده که با درنظرداشت تغییرات آبوهوایی، افغانستان وارد سومین سال متوالی خشکسالی و دومین سال نزول اقتصادی فلجکنندهی خود میشود. بر پایه ارزیابیهای اوچا، در پی تسلط طالبان در افغانستان، ۸۰ درصد خانوادهها کاهش درآمد را تجربه کردهاند.
این در حالی است که به کمک نهادهای بشردوستانه ۲۶.۱ میلیون شهروند افغانستان در سال ۲۰۲۲ از قحطی نجات داده شدند.
از سوی دیگر، گروه طالبان زنان را از کار در نهادهای غیر دولتی داخلی و خارجی منع کردهاند و اکثر نهادهای بشردوستانه در واکنش به این اقدام طالبان، فعالیتهای خود در کشور را متوقف و یا کاهش دادهاند و همچنان سازمان ملل هشدار داده است در صورتی که به زنان اجازهی کار داده نشود، ممکن است کمکها به افغانستان متوقف شود.