نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین زنی که در افغانستان استاد دانشگاه شد

  • ارزگانی
  • 29 حوت 1401
اولین-استاد-دانشگاه

دانشگاه کابل، به عنوان اولین نهاد اکادمیک افغانستان در سال 1311 خورشیدی تأسیس شد، اما بیش از دو دهه طول کشید تا اولین زن به عنوان استاد در این دانشگاه استخدام شود.

فاطمه سراج طرزی، از نوادگان حبیب‌الله خان، پادشاه سابق افغانستان، اولین زنی بود که به عنوان استاد در دانشکده‌ی زبان و ادبیات دانشگاه کابل استخدام شد.

اسدالله طرزی، فرزند خانم طرزی، به نیمرخ گفت که مادرش در سال 1338 خورشیدی به عنوان «معاون تدریسی» و استاد در دانشکده‌ی زبان و ادبیات دانشگاه کابل استخدام شد.

او می‌گوید که مادرش تا سال 1352 خورشیدی در دانشکده‌ی زبان و ادبیات دانشگاه کابل تدریس کرد و هنگام تدریس و نمره‌دهی به شاگردان «بسیار جدی» و «سخت‌گیر» بوده است.

فاطمه طرزی، در سال 1311 خورشیدی، همزمان با سال تأسیس دانشگاه کابل، در خانواده‌ی اسدالله سراج، برادر امان‌الله خان و پسر حبیب‌الله خان، پادشاهان سابق، به دنیا آمد.

بر اساس روایتی که اسدالله طرزی به نیمرخ ارائه کرده است، او تا دوره‌ی مکتب را در لیسه ملالی درس خوانده و در سال 1328خورشیدی از این لیسه فارغ شده است.

همزمان با فارغ‌التحصیلی فاطمه سراج طرزی از مکتب ملالی، پدرش، اسدالله سراج، به عنوان سفیر افغانستان در ترکیه مقرر می‌شود و او همراه با خانواده به شهر انقره ترکیه می‌رود.

فاطمه سراج طرزی

فاطمه سراج طرزی در انقره، پس از فراگیری زبان ترکی، وارد «دانشکده‌ی زبان‌های کلاسیک شرق» دانشگاه زبان، ادبیات، تاریخ و جغرافیه شهر انقره شد و تا درجه ماستری در این دانشگاه درس خواند. او در سال 1335 خورشیدی در رشته تاریخ ادبیات از این دانشگاه فارغ شد.

فاطمه سراج، در سال 1337 خورشیدی با عبدالله یحیا طرزی، از نوادگان برادر محمود طرزی، که به تازگی از رشته حقوق و علوم سیاسی از فرانسه فارغ شده بود، ازدواج کرد و هردو تصمیم گرفتند که به کابل نقل مکان کنند و از آن پس تخلص او شد فاطمه سراج طرزی.

اسد‌الله طرزی می‌گوید که مادرش پس از اینکه به کابل نقل مکان کرد، به عنوان استاد در دانشکده‌ی زبان و ادبیات دانشگاه کابل فعالیت خود را آغاز کرد.

اما در سال 1352 خورشیدی، عبدالله یحیا طرزی، شوهر فاطمه، به عنوان معاون سفیر افغانستان در شهر رم ایتالیا مقرر شد و او مجبور شد که همراه با شوهرش به ایتالیا برود.

فاطمه طرزی پس از برگشت از ایتالیا، به دلیل تحولات سیاسی و کودتا علیه نظام جمهوری محمد داوود خان، از ادامه‌ی تدریس در دانشگاه کابل خودداری کرد و در سال 1373 خورشیدی، به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد.

فاطمه سراج طرزی در 21 جدی سال 1389 خورشیدی (11 جنوری 2011 میلادی) در شهر ویرجنیای ایالات متحده آمریکا وفات کرد و همانجا به خاک سپرده شد.

همچنان بخوانید

شکردخت جعفری

نخستین مخترع و فزیک‌دان طبی زن از افغانستان

29 ثور 1402
اولین سفیر زن از افغانستان در سازمان ملل متحد

اولین سفیر زن از افغانستان در سازمان ملل متحد

18 ثور 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: نخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»
هزار و یک شب

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

2 جوزا 1402

نویسنده: مزدک معصومیت و نشاط از سراسر وجودش می‌بارد. غرق در زندگی و جهان کودکانه‌اش است. بی‌خیال از ناملایمتی‌های جهان پیرامونش هر گاه و بیگاه را با دنیایی از آرزوهای دل‌انگیز و کودکانه‌اش به سوی خواسته‌ها و...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00