نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

  • ارزگانی
  • 7 حمل 1402
جنبش انقلابی زنانه

در تاریخ پر تلاطم افغانستان، کلمه‌ی انقلاب، همواره با تصویر مردانه در اذهان ما ثبت شده و با شنیدن و خواندن آن، کمتر چهره‌ی یک زن انقلابی در ذهن ما مجسم شده است.

اما در این میان، تنها نام یک زن است که با انقلاب گره خورده است؛ مینا کشور کمال، رهبر جمعیت انقلابی زنان افغانستان(راوا).

مینا در سال 1333 خورشیدی در کابل به دنیا آمد، در لیسه ملالی درس خواند و سپس وارد دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل شد.

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

معلومات مفصلی در مورد زندگی خانوادگی او در دسترس نیست، اما میلودی چاوز (Melody Ermachild Chavis) در کتاب «مینا زن قهرمان افغانستان» (Meena, Heroine of Afghanistan) نوشته است که سه نسل از خانواده‌ی او در منطقه «کارته پروان» کابل زندگی می‌کردند.

بر اساس آنچه که در این کتاب آمده است، خانواده مینا از پشتون‌های طبقه متوسط افغانستان بودند و پدرش لطیف به عنوان معمار در ادارات حکومت ظاهر شاه کار می‌کرد و علاقه‌مند طراحی ساختمان‌های خصوصی و دولتی بوده است.

مینا کشور کمال فعالیت سیاسی را از بیست سالگی آغاز کرد و با شماری از زنان هم‌فکر خود در سال 1356 خورشیدی«جمعیت انقلابی زنان افغانستان» (راوا) را در کابل تأسیس کرد و رهبری آن را به عهده گرفت. راوا نخستین سازمان سیاسی مستقل زنان افغانستان بود که هدف خود را مبارزه برای «حقوق زنان» و «دموکراسی سکولار» اعلام کرد.

مینا و همکارانش در راستای رسیدن به اهداف سیاسی خود، فعالیت فرهنگی را نیز آغاز کردند و در سال 1359 خورشیدی اولین شماره نشریه‌ی «پیام زن» را منتشر کردند.

در زمانی که مینا دانشجوی دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه کابل بود، افغانستان درگیر تحولات سیاسی وسیع بود و نیروهای شوروی سابق کشور را اشغال کردند.

او با وجود اینکه در دانشکده‌ی شرعیات تحصیل می کرد، اما بر خلاف دانشجویان پسر، به اخوانیسم و جریان‌های مذهبی آن دوره گرایشی پیدا نکرد و پس از ترک تحصیل، با گرایش چپ وارد میدان مبارزه با نیروهای شوروی سابق شد.

نوشتن مقاله‌های انتقادی در نشریه‌ی پیام زن، پخش شبنامه و راه‌اندازی تظاهرات و اعتراضات خیابانی از عمده‌ترین فعالیت‌های مینا کشور کمال در راستای مبارزه با نیروهای شوروی سابق و احزاب حاکم خلق و پرچم بود.

علاوه بر این، در وبسایت راوا آمده است که او در کابل و شماری از شهرهای مهم کشور، اغلبا به تنهایی، تلاش کرد که زنان را علیه نیروهای شوروی سابق سازماندهی و بسیج کند.

مینا کشور کمال، علاوه بر مبارزه با نیروهای شوروی سابق، بر مبارزه علیه «بنیادگرایی» نیز تأکید می‌کرد و می‌گفت که مبارزه علیه نیروهای شوروی سابق، جدا از مبارزه با بنیادگرایان نیست.

در یکی از ویدیوهایی که در صفحه یوتیوب منسوب به راوا از مینا کشور کمال منتشر شده است، او نحوه مبارزه مردم با بمباردمان، حملات تانک‌ها و پخش گازهای سمی از سوی نیروهای شوروی را توضیح می‌دهد و می‌گوید با آنکه در شهرها پایگاه‌های قوی روس‌ها قرار دارد، اما «ملت ما، زن و مرد، مبارزه می‌کنند» و از اعتصاب دانش‌آموزان و دانشجویان در ماه اپریل سال 1980، اعتصابات دانشجویی ماه اکتوبر سال 1981 و «قیام عمومی مردم» در ماه حوت 1359 خورشیدی به عنوان نمونه‌هایی از مقاومت «توده‌های شهری در برابر روس‌ها» یاد می‌کند.

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

مینا در سال 1981 میلادی، به دعوت حزب سوسیالیست فرانسه به آن کشور سفر کرد و در این سفر از شماری از کشورهای دیگر اروپایی نیز بازدید کرد و در کنگره ولانس، با استقبال خوبی مواجه شد که باعث شد رییس هیأت شوروی، جلسه را ترک کند.

همچنان بخوانید

خاطره طغرا؛ روایت‌گر زندگی افسون‌های افغانستان

خاطره طغرا؛ روایت‌گر زندگی افسون‌های افغانستان

15 جوزا 1402
شکردخت جعفری

نخستین مخترع و فزیک‌دان طبی زن از افغانستان

29 ثور 1402

پس از افزایش تهدید و سرکوب در داخل کشور، مینا بخشی از فعالیت‌های راوا را به پاکستان منتقل کرد و در آنجا برای زنان و مهاجرانی که از جنگ در کشور فرار کرده بودند، مکتب، شفاخانه و کارگاه آموزش پرستاری، ایجاد کرد.

بر اساس روایتی که در وبسایت راوا آمده است، او در چهارم فبروری سال 1987 در شهر کویته پاکستان با دو نفر از یارانش، توسط افراد سازمان «خدمات امنیت دولتی»(خاد) با همدستی حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، ترور شد.

بر اساس گزارشی که بی‌بی‌سی در هفتم ماه می سال 2002 میلادی منتشر کرده است، پاکستان دو نفر را به اتهام ترور مینا کشور کمال، اعدام کرده است. این افراد شهروندان افغانستان و وابسته به خاد بودند. راوا نیز با نشر یک اعلامیه، اعدام این دو نفر را به اتهام ترور مینا تأیید کرد و نام های آنها را احمد سلطان و محمد همایون از اعضای خاد و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار ذکر کرد.

اولین زنی که رهبری یک جنبش انقلابی زنانه را به عهده داشت

مجله تایم در سال 2006 میلادی، مینا کشور کمال را در میان شصت قهرمان آسیایی قرار داد و نوشت که «مینا با اینکه در زمان مرگش فقط 30 سال داشت، اما بذر یک جنبش حقوق زنان افغانستان را بر اساس قدرت دانش کاشته بود.»

تایم از زبان سحر صبا، یکی از زنانی که در مکاتب راوا در شهر کویته پاکستان درس خوانده است، نوشته است که «مینا فقط به من آموزش نداد، او به من آموخت که حق دارم زندگی بهتری داشته باشم.»

پس از ترور مینا، هرچند فعالیت‌های راوا تا حدودی تضعیف شد، اما این سازمان مبارزه‌ی خود را در دوره‌ی حکومت مجاهدین و دور اول تسلط گروه طالبان ادامه داد.

اعضای این سازمان در اولین دور سلطه‌ی گروه تروریستی طالبان، به صورت مخفیانه در کابل و شهرهای افغانستان فعال بودند و به زنان به صورت مخفیانه آموزش می‌دادند. آن‌ها هم‌چنین جنایت‌های گروه طالبان را مستندسازی می‌کردند؛ از جمله ویدیوی کوتاهی از تیرباران یک زن به نام «زرمینه» در ماه نوامبر سال 1999 در یک استدیوم ورزشی در کابل، توسط اعضای این سازمان ثبت شده است. این ویدیو اکنون بر اساس قوانین ضد خشونت یوتیوب، از صفحه یوتیوب راوا پاک شده است، اما عکس‌هایی از این ویدیو گرفته شده در انترنت و وبسایت راوا موجود است.

جمعیت انقلابی زنان افغانستان(راوا) هنوز فعال است و بیانیه‌های خود را در مورد وضعیت جاری افغانستان در وبسایت خود منتشر می‌کند. نشریه پیام زن، نیز به صورت آنلاین منتشر می‌شود و اعضای راوا در آن دیدگاه خود را می‌نویسند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: زنان مبارزنخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. خادم says:
    2 ماه پیش

    نوشته عالی در مورد یک زن بزرگ و انقلابی وطن ما. فقط یک اشتباه در متن را خواستم تصحیح نمایم که «راوا» در مورد اعدام قاتلان مینا اعلامیه‌ای دارد که در آدرس ذیل قابل دسترسی است، اما در متن گفته شده که «راوا تاکنون به این موضوع اشاره‌ای نکرده است»:
    http://www.rawa.org/meenakillers2.htm

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00