محدثه سروری، دانش آموز افغانستانی که سه سال پیش در کانادا پناهنده شد، برندهی جایزهی 100 هزار دالری بیناد دانش پژوهان لوران (Loran Scholars Foundation) در سال 2023 میلادی شد.
خانم سروری از بین 4800 متقاضی از سراسر کانادا این جایزه را به دست آورده و گفته است که برای اینکه چنین فرصتی را در اختیار دارد «سپاسگزار» است.
او که دانش آموز صنف دوازهم مکتب «Fraser Heights Secondary School» در کانادا است، در ماه جون از این مکتب فارغ التحصیل خواهد شد و دورهی بعدی تحصیل خود را در ماه سپتامبر در دانشگاه بریتیش کلمبیا (University Of British Columbia) آغاز خواهد کرد.
او گفته از اینکه میبیند دختران همسن او در افغانستان «چگونه برای حقوق اولیه خود مبارزه میکنند» از فرصتهای که در اختیارش قرار دارد سپاسگزار است و امیدوار است که یک الگو برای دختران افغانستان باشد.
محدثه با خانوادهاش پس از مهاجرت از افغانستان، پنج سال در اندونیزیا زندگی کردند تا سرانجام سه سال پیش در کشور کانادا به عنوان پناهنده قبول شدند.
او لحظه دریافت خبر برنده شدن در این جایزه را همانند یک «رویا» توصیف کرده و گفته است هنوز یک لحظه «سوررئال»به نظر میرسد.
خانم سروری که از کودکی با مهاجرت خانوادهاش از افغانستان به کشورهای چون ایران، پاکستان و اندونیزیا با مشکلات زیادی مواجه بوده است، میگوید که از زمانی که به کانادا رسیده، تصمیم گرفته که در رشته علوم سیاسی درس بخواند و یک «وکیل حقوق بشر» (Human Rights Lawyer) شود.

بنیاد لوران همه ساله به 36 دانش آموز از سراسر کانادا جایزه 100 هزار دالری خود را اعطا میکند و آنها با این جایزه میتوانند هزینههای دورهی چهار سالهی تحصیل برای مقطع لیسانس را بپردازند.
خانم سروری گفته است که او هنوز میخواهد که یک وکیل در عرصهی حقوق بشر شود و با به دست آوردن این جایزه، تمام نگرانیهای مالی او رفع شده است.
او افزوده که «برای من بسیار مهم بود که شغلی را دنبال کنم که به افرادی مانند من کمک کند تا آنها مجبور نباشند چیزهایی را که من و خانوادهام تجربه کردهایم، پشت سر بگذارند.»
محدثه سروری پیش از این به عنوان یکی از 12 سخنرانان در تدکس ساری (TEDx Surrey) در سال 2023 میلادی انتخاب شده بود.
بنیاد لوران گفته است که برندگان جایزه سال 2023 این نهاد، در یک پروسهی چند ماه و فرایند «گزینش عمیق» و سراسری و با ارزیابی صدها ارزیابی کننده و مصاحبه گیرنده، انتخاب شدهاند.
این نهاد افزوده که آنها در روند گزینش، ویژگیهای همانند «تعهد عمیق به خدمت»، «شجاعت در گرفتن تصمیمات دشوار» و «عزم برای کار جهت اهداف بلند مدت» را در نظر گرفتهاند که نمرات یک دانش آموز به تنهایی نمیتواند آن را نشان دهد.
بنیاد لوران در مورد محدثه سروری گفته است که او اکنون معاون عملیاتی یک نهاد غیر انتفاعی است که فرصتهای را برای جوانان فراهم میکند و همچنین طرحهایی را برای شورای جوانان محل و شورای کتابخانه محل خود دارد و در توزیع غذا به افراد بیخانمان و کسانیکه با بحرانهای بشردوستانه مواجه هستند، از طریق باشگاه مکتب خود، همکاری میکند.
محدثه سروری به این باور است که زنان هرگز نباید تواناییهای خود را دست کم بگیرند و میگوید که «گاهی اوقات، بزرگترین دشمنی که با آن مواجه هستیم، خود ما هستیم، اما ترس از شکست، نباید شما را متوقف کند. من همه اینها را از مادرم آموختهام؛ از شجاعت و تحرک او به عنوان یک زن هزاره نترس.»
او افزوده که «من زندگی امروزی را مدیون او]مادر[ و تمام زنان افغانستان هستم. میخواهم از مادرم تشکر کنم که به من امکان داد تا با شور و اشتیاق رؤیاهایم را دنبال کنم و زندگییی را که با شجاعت تعریف شده بود پیش ببرم و از من حمایت کرد تا تحصیلات و حرفهای را دنبال کنم که او فقط آرزوی داشتن آن را به عنوان یک دختر کوچک در افغانستان داشت.»
بنین ارجمند، دانشآموزی که پس از تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان به کانادا مهاجرت، یکی دیگر از برندگان جایزه ۱۰۰ هزار دالری بنیاد لوران است.

او از کالج نوتانا در ساسکاتون کانادا فارغالتحصیل شده است و گفته است که با کار پاره وقت، مخارج زندگی خود و خانوادهاش را تأمین میکند.
این دختران دانشآموز مهاجر از افغانستان در حالی برنده این جایزه ارزشمند در کانادا شده اند که در داخل کشور، گروه طالبان برای دومین سال متوالی، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کرده و دروازه دانشگاهها و تمام مراکز آموزشی را بر روی دختران مسدود کردهاند.