نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

اولین خلبان زن در افغانستان

  • ارزگانی
  • 21 حمل 1402
نیلوفر رحمانی 1

اولین خلبان زن در افغانستان زمانی‌ که به دوستش گفت می‌خواهد روزی خلبان شود و به آسمان‌ها پرواز کند، دوستش خندید و گفت: «در کابل تنها چیزی که پرواز می‌کند، کبوترها و آمریکایی‌ها هستند». اما چند سال بعد، او نیز دل آسمان کابل را شکافت و پرنده‌ای شد با بال‌های آهنی.

نیلوفر رحمانی، 18 ساله بود که اعلان استخدام زنان در نیروی هوایی افغانستان را از رادیو شنید و بلا فاصله برای ورود به اکادمی نیروی هوایی ثبت نام کرد.

او دو سال بعد، در ماه ثور سال 1392 خورشیدی همراه با چهار مرد از یک دوره آموزش خلبانی فارغ التحصیل شد و حدود چهار ماه بعد از فراغت، اولین پرواز تنهایی خود را با هواپیمای نظامی سسنا 182 ((Cessna182 انجام داد و تبدیل به اولین خلبان زن در افغانستان شد که هواپیمای بال ثابت را به پرواز درآورد.

خانم رحمانی در سال 1370 خورشیدی در کابل به دنیا آمد و خانواده‌اش چند ماه بعد از تولد او، به دلیل جنگ‌های داخلی، افغانستان را ترک کردند و در کمپ‌های پناهجویی در پاکستان مستقر شدند. آن‌ها پس از سه سال زندگی در کمپ‌های پناهجویان، در یک آپارتمان در شهر کراچی پاکستان ساکن شدند.

خانواده‌ی نیلوفر در سال 1999 میلادی، زمانی ‌که افغانستان هنوز زیر سلطه‌ی گروه تروریستی طالبان بود، به کابل بازگشتند.

او در کتاب «آسمان‌های باز؛ زندگی من به عنوان اولین خلبان زن افغانستان» در مورد آن روزهای کابل نوشته است که «نه موسیقی بود، نه کاغذپران‌های رنگارنگ در هوا بود، نه بازارهای شلوغ بود و نه مسافرانی که از جاهای دور آمده باشند؛ بدتر از آن، هیچ جایی برای زنان نبود.»

یک سال بعد از بازگشت خانواده‌ی نیلوفر به کابل، حملات یازدهم سپتامبر اتفاق افتاد، آمریکا به افغانستان حمله کرد و گروه تروریستی طالبان سقوط کرد.

پس از آن، نیلوفر و هزاران دختر دیگر، اجازه‌ی درس خواندن در مکتب و دنبال کردن رؤیاهای شان را یافتند؛ هرچند که در جامعه هنوز نسبت به زنان همانند «جنس دوم» برخورد می‌شد.

خانم رحمانی گفته که خلبان شدن، رویای پدرش بود، اما او به دلیل اینکه چنین فرصتی در حکومت افغانستان «برای همه و برای کودکانی از خانواده‌های فقیر فراهم نبود» نتوانست به رؤیایش دست یاید و افزوده که همیشه به این فکر می‌کردم که چگونه می‌توانم پدرم را خوشحال کنم.

او می‌گوید که با حمایت پدر و مادرش وارد نیروهای هوایی افغانستان شد و اگر حمایت آن‌ها را نداشت، هرگز نمی‌توانست یک خلبان شود.

همچنان بخوانید

شکردخت جعفری

نخستین مخترع و فزیک‌دان طبی زن از افغانستان

29 ثور 1402
اولین سفیر زن از افغانستان در سازمان ملل متحد

اولین سفیر زن از افغانستان در سازمان ملل متحد

18 ثور 1402

نیلوفر در ابتدا می‌خواست خلبان هواپیماهای تجاری شود، اما به دلیل اینکه هیچ آموزشگاهی برای آموزش خلبانان ملکی در افغانستان وجود نداشت، تنها راه رسیدن او به رؤیایش، وارد شدن به اکادمی نیروی هوایی و در بخش نظامی بود.

او بارها از برخورد تبعیض‌آمیز با زنان و نبود امکانات و سهولت‌های لازم برای زنان در چوکات نیروی هوایی افغانستان انتقاد کرد و در مقابل بسیاری از کلیشه‌های جنسیتی ایستاد.

خانم رحمانی از عدم حمایت همکاران مردش و تمایل آن‌ها به شکستش بارها صحبت کرده  و گفته است که «در بهترین حالت، آن‌ها نقش او را نمادین می‌دیدند و در بدترین حالت، برخی پشت سرش او را متهم به روسپی بودن و یا معتاد بودن می‌کردند.»

او می‌گوید زمانی‌که می‌خواست اولین پرواز خود را انجام دهد، همه همکاران او بیرون آمدند «تا ببینند که آیا هواپیما را خراب می‌کنم و سقوط می‌دهم.»

نیلوفر رحمانی در حال آمادگی پرواز با هواپیمای نظامی ارتش افغانستان

اما زمانی که او اولین پرواز خود را موفقانه به پایان رساند، همه شگفت زده شدند و دقیقا پس از آن پرواز، دردسرها و تهدیدهایش نیز آغاز شد و طالبان پاکستانی به او هشدار دادند که «از ملاله عبرت بگیر.»

یکی از تابوها در نیروی هوایی افغانستان این بود که هیچ خلبان زن حق ندارد زخمی‌ها و اجساد سربازان کشته شده را از میدان جنگ انتقال دهد، اما نیلوفر رحمانی، اولین زنی بود که این تابو را شکست و بارها به میدان‌های جنگ پرواز کرد و سربازان زخمی را به کابل انتقال داد.

او گفته است که در یکی از مأموریت‌هایش به منطقه‌ای رفته بود که «جنگ بین گروه طالبان و نیروهای ارتش افغانستان جریان داشت و اجساد و زخمی‌های زیادی در آن محل بود و من می‌خواستم آنجا فرود آیم و آن‌ها را انتقال دهم.»

او افزوده که وقتی فرمانده‌ام از این موضوع آگاه شد، به من زنگ زد و گفت «تو اجازه نداری، چون تو یک زن هستی، تو نمی‌توانی بروی و این مأموریت را انجام دهی، تو باید برگردی.»

خانم رحمانی گفته است که «این تماس واقعا مرا ناامید کرد و کاری که در آن لحظه انجام دادم این بود که به او گفتم من نمی‌توانم صدایت را بشنوم، من در یک ارتفاع هستم و نمی‌توانم صدایت را بشنوم، لطفا معذرت مرا بپذیرید، زمانی‌که فرود آمدم تماس می‌گیرم. من صدایش را می‌شنیدم، اما می‌خواستم این قانون ضد زن را در کشورم تغییر دهم.»

نیلوفر آن روز اجساد و زخمی‌ها را از میدان جنگ انتقال داد و زمانی‌که به فرمانده‌اش توضیح داد که نمی‌توانست مأموریتش را نیمه‌کار رها کند، «او لبخند زد و گفت کار خوبی کردی.» و از آن پس او بارها به دشوارترین مأموریت‌ها رفت و سربازان زیادی را از مرگ نجات داد.

خانم رحمانی که در ابتدا به عنوان «دوم بریدمن» از اکادمی نیروی هوایی افغانستان فارغ شده بود، در سال‌های بعد و با گذراندن دوره‌های آموزشی بعدی، به درجه «تورن» رسید و مجوز پرواز با هواپیماهای کارگوی C-208 را و آموزش خلبانان جوانان را به دست آورد.

بر اساس گزارشی که بی‌بی‌سی از یک روز کاری خانم رحمانی در 16 سرطان سال 1394 خورشیدی انجام داده او تا آن زمان بیش از 800 پرواز با هواپیمای بال ثابت و چرخبال انجام داده و به اکثر ولایت‌های افغانستان و مناطق درگیر جنگ، پرواز کرده است.

نیلوفر رحمانی در سال 2015 میلادی از سوی وزارت امور خارجه آمریکا جایزه «زن شجاع سال» را به دست آورد و در همان سال روزنامه آلمانی «بیلد» او را «زیباترین خلبان جهان» معرفی کرد.

نیلوفر رحمانی در سال 2015 میلادی از سوی وزارت امور خارجه آمریکا جایزه «زن شجاع سال» را به دست آورد

خانم رحمانی که برای یک دوره‌ی آموزشی طولانی‌مدت به آمریکا رفته بود، پس از پایان این دوره، به دلیل تهدیداتی که متوجه او و خانواده‌اش از سوی گروه طالبان و شماری از بستگان نزدیکش بود، درخواست پناهندگی داد و در سال 2019 میلادی، درخواستش از سوی دولت آمریکا پذیرفته شد.

پناهندگی او در آمریکا با انتقادات گسترده مواجه شد و حتا شماری او را «خائن» و «فریب‌کار» خطاب کردند.

او پس از پناهندگی در آمریکا، به همکاری یک نویسنده‌ی آمریکایی به نام «Adam Sikes» کتاب «آسمان‌های باز؛ زندگی من به عنوان اولین خلبان زن افغانستان» را نوشت و در سال 2021 میلادی منتشر کرد و همچنین در سال 2018 میلادی «شرکت تجارتی قالین سنتی افغانستان» را تأسیس کرده است.

خانم رحمانی اکنون در انتظار به دست آوردن شهروندی آمریکا است و آرزو دارد که وارد نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا شود و روزی بتواند دوباره پرواز کند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: زنان موفقنخستین زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
شکردخت جعفری
نخستین‌ها

نخستین مخترع و فزیک‌دان طبی زن از افغانستان

29 ثور 1402

قصه‌ی زندگی نخستین مخترع و فزیک‌دان طبی زن از افغانستان، یکی از الهام‌بخش‌ترین قصه‌های است که این روزها دختران افغانستان می‌توانند بخوانند؛ قصه‌ی مبارزه با ازدواج زود هنگام، محدودیت‌های تحصیلی، بیماری سرطان و رسیدن به...

بیشتر بخوانید
«شب که ناپدری‌ام به من تجاوز کرد…»
هزار و یک شب

«شب که ناپدری‌ام به من تجاوز کرد…»

26 ثور 1402

خودش را «گندم» معرفی می‌کند، خال‌کوبی ظریف روی گردنش، مو‌های که دخترانه‌ کوتاه شده است، دستانی نه چندان ظریف و ناخن‌های لاک خورده و لحن خاص حرف زدنش همگی نشان می‌دهند او زن است که در کالبد یک مرد به دنیا آمده...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00