نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان دستمایه طالبان در بازار گدایی مشروعیت؛ خم فریب در ابروی مقامات سازمان‌ملل

  • نیمرخ
  • 11 ثور 1402
2837298204353688020

از رویکرد متخاصم و زن‌ستیز رژیم طالبان به صراحت این نتیجه بدست می‌آید که آنان زنان را ابزار فشار و دستمایه بهره‌کشی خویش در مقابل جهان، قرار داده اند. این نتیجه حتا اگر در نگاه دیگر اقشار بسیار مصداق‌مند نباشد، باز در رویکرد و کردار رژیم طالبانی یک چنین چیزی دارای مصداق است. گزینش قدم به قدم مواضع متخاصم مبنی بر سرنوشت زنان و اعمال از بد به بدتر در جریان فرامین و دستورات رهبر این گروه را می‌شود به وضوح از مصداق‌های باورِ رژیم قلمداد کرد. 

اگر فرامین رهبر رژیم طالبان را از نخستین تا فرجامینی که تا اکنون منتشر شده است مورد بازدید و بررسی قرار بدهیم در می‌یابیم که آنان در رویکرد حساب‌شده دست به اعمال دستورات زن‌ستیزانه خویش زده اند تا ازین طریق بتوانند به استمرار دریافت طعمه‌ی مادی شان از دولت‌های غربی، دست داشته باشند. به رویت آماری دستورات صادر شده در چارچوبِ فرمان رهبر این گروه علیه زنان، در بیش‌تر از بیست نوبت شمرده شده، بدونِ اطلاع قبلی برای زنان محدودیت، خط و نشان طالبانی کشیده شده است. شماری‌ از دستورات و فرمان‌های صادر شده تاکنون، شامل عنوان‌های ذیل اند: 

دستور ممنوعیت اعتراضات(سپتامبر ۲۰۲۱)، دستور منع حضور کارکنان زن در ادارات دولتی(آگوست-سپتامبر ۲۰۲۱)، ممنوعیت موسیقی(آگوست-سپتامبر ۲۰۲۱)، ممنوعیت ورزش(سپتامبر ۲۰۲۱)، ایجاد سدِ فاصل میان دانشجویان پسر و دختر(سپتامبر ۲۰۲۱)، لغو و حذف وزارت امور زنان از ستون وزارت‌خانه‌ها(سپتامبر ۲۰۲۱)، دستور بستن مکاتب متوسطه(سپتامبر ۲۰۲۱)، ممنوعیت زنان از بازیگری و کار در رسانه‌ها(نوامبر ۲۰۲۱)، ممنوع قرار دادن سفر(دسامبر ۲۰۲۱)، مسدودیت خانه‌های امن و بی‌پناه کردن قربانیان خشونت خانگی(آگوست-دسامبر ۲۰۲۱)، دستور پوشش سیاه و دل‌خواه طالبانی(می ۲۰۲۲)،

دستور بر ممنوعیت رانندگی زنان و منع صدور گواهی‌نامه رانندگی(مه ۲۰۲۲)، دستور ممنوعیت دوره‌های آموزش زبان و دروس دینی(سپتامبر ۲۰۲۲)،

دستور تفکیک رشته‌های دانشگاهی و حذف تعدادی از رشته‌ها از برگه گزینش آزمون‌های کانکور دختران(اکتبر ۲۰۲۲)، دستور ممنوعیت بهره‌گیری از پارک‌ها، حمام‌های زنانه و باشگاه‌های ورزشی برای زنان(نوامبر ۲۰۲۲)، ممنوعیت جشن فارغ التحصیلی دانش‌آموختگان زن(دسامبر ۲۰۲۲)، ممنوعیتِ تحصیل دانشگاهی(دسامبر ۲۰۲۲)، و در نهایت ممنوعیت کار در سازمان‌های غیردولتی(دسامبر ۲۰۲۲).

در سوم سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی، کشورهای جهان طی نشستی در ژنو به «کمک بشردوستانه» یک میلیارد دلاری برای افغانستان تعهد بستند که همزمان با آن نخستین دستور قید و محدودیت برای زنان، نیز از سوی طالبان صادر گردید. از آنروز تا امروز، ده‌ها بسته چهل میلیون دلاری دولت‌های غربی به دامن رژیم نامشروع و خودکامه طالبانی انتقال یافته است و مضحک‌تر این‌که این بسته‌های دلاری ذیل عنوان کمک‌های بشردوستانه در د‌ور مالی تحت مدیریت طالبان تزریق شده است. در اوایل، برای لاپوشانی یارداری دولت‌های خارجی با رژیم طالبان، نهادها و رسانه‌های متعلق به غرب چنان توجیه می‌کردند که این پول‌ها از طریق یونما و نهادهای مددرسان خارجی مدیریت و مصرف می‌شوند و رژیم طالبانی در مصرف و مدیریت آن نقش ندارد. اما با گذشت زمان، مشخص شد که همه کمک‌ها وارد دور مالی و مدیریتی تحت مدیریت طالبان می‌شود. 

بعد از ختم سال ۲۰۲۱ طالبان در یک انفعال معنادار، در محدوده زمانی چهار ماه هیچ دستورنامه‌‌ای صادر نکردند، اما در یک اقدام غیر قابل پیش‌بینی دستورنامه‌ی دیگری را در ماه مه ۲۰۲۲ مبنی بر تحمیل گونه‌ی خاصی از پوشش به نشر رسانیدند. در بخش دوم دستورنامه‌ها که سال دوم را دربر می‌گیرد، به مراتب شامل دسته‌ی دستورنامه‌های سخت‌گیرانه‌تر می‌شود که از زن هویت‌زدایی می‌کند و آنرا هم‌چون ابزار فشاری در دست‌ رژیم طالبانی قرار می‌دهد. 

طالبان با رویکرد متخاصم علیه‌ زنان یک بازی دو منظوره را دنبال می‌کنند، تا هم با خاطرخواهان شرقی و هم با خاطرخواهان غربی شان موازنه تعامل خودرا حفظ نگهدارند. دولت‌هایی مثل دولت چین، روسیه و ج‌.ا.ایران که حق‌خواهی دموکراتیک و اراده‌ی زنان و آنچه از پی آگاهی‌های بیست سال پسین مایه گرفته باشد، آنرا برخواسته از دموکراسی غربی می‌دانند و با کلِ بدنه‌ی آزادی‌های مدنی مخالفند در این نقطه رویکرد طالبانی نه تنها هیچ مخالفت و اعتراضی ندارند بلکه با نگاه از این زاویه، یک چنین رویکردی را همچون ابزاری قابل استفاده علیه ارزش‌های دموکراسی غربی قابل هیچ چند و چون، و مخالفتی نمی‌دانند. 

در مقابل، دولت‌های غربی نیز به کلیت حاکیمت طالب به عنوان نیرویی اجیر و آله دست، نگاه می‌کنند؛ که می‌تواند با دریافت بسته‌های کمکی نقدی بهتر از هر نیروی دیگر جای پای منافع غربی‌ها را باز نگهدارد. منافعی که در جنگ‌ها و خون‌های بعدی مورد تضمین قرار می‌گیرد و نقش پای نیروی نیابتی داعش روشن‌تر می‌کند.

اکنون که سازمان ملل مشغول آراستن نشستی درباره افغانستان است، آنتونیو گوتریش معاون سازمان‌ملل متحد میزبان نشست متذکره اختصاصن از رژیم طالبانی خواهان لغو محدودیت‌های اعمال شده بر زنان گردیده است. جهانی مستحکم ایستاده در کنار طالب و رؤیای یارگیری طالب برای تنازع بقا اکنون نه‌تنها زنان بلکه کلیت لایه‌ها و اقشار اجتماعی و مشروعیت جغرافیایی یک وطن را به مثابه‌ی وطن قابل زیست‌باهمی و برابری زیر پرسش قرار داده است. 

همچنان بخوانید

مدار صفر درجه

مدار صفر درجه؛ درنگی بر «واکنش»‌ها در برابر طالبان در عرصۀ بین‌الملل

30 سنبله 1402
هبوط در تاریکی

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

پرسش اساسی این است که؛ در تعامل و بده‌بستان میان رژیم نامردمی و نامشروع طالبان و سازمان‌ملل، جانب‌دار و نماینده مردم افغانستان به‌ویژه زنان چه کسی خواهد بود؟ پرسشی که هنوز هیچ پاسخ قناعت‌بخش ورشنی پیدا نکرده است.

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان
گزارش

تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان

25 سنبله 1402

یادآوری این تجارب وحشت‌ناک، چنان دردِ آکنده از شرم را در وجود قربانیان تازه می‌سازد که اغلب در مقامِ پاسخ نفس‌شان به شماره می‌افتد و زبان‌شان از چرخش باز می‌ماند. 

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN