دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با نشر گزارش جدید خود میگوید که پس از ممنوعیت کار زنان در دفترهای این سازمان از سوی طالبان، چندین تن از زنانی که با سازمان ملل متحد کار میکنند با «محدودیتهای گشتوگذار؛ از جمله آزار و اذیت، تهدید و بازداشت» مواجه شدهاند.
بخش حقوق بشر یوناما گزارش خود در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان در بین ماههای فیبروری و اپریل سال 2023 میلادی را امروز (سه شنبه، 19 ثور 1402 خورشیدی) منتشر کرد.
یوناما در این گزارش ممنوعیت کار زنان در دفاتر سازمان ملل متحد در افغانستان را «نقض تعهدات مندرج در معاهدات و میثاقهای متعدد حقوق بشر، از جمله منشور سازمان ملل متحد» و در مغایر با اصول بنیادی سازمان ملل متحد و تعهدات دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، دانسته است.
با وجود اینکه یوناما چند روز قبل اعلام کرد که فعالیت خود را در افغانستان با وجود تداوم ممنوعیت کار زنان در این نهاد ادامه میدهد، اما در این گزارش آمده است که سازمان ملل نمیتواند دستور گروه طالبان در مورد ممنوعیت کار زنان برای این سازمان را «بپذیرد و یا از آن پیروی کند.»
یوناما ممنوعیت کار زنان برای سازمان ملل متحد در افغانستان را جدیدترین اقدام از یک سلسله اقدامات «تبعیضآمیز و غیرقانونی» گروه طالبان علیه زنان دانسته و افزوده که این اقدامات «تأثیرات فاجعهباری بر آیندهی افغانستان و رفاه، صلح و ثبات» خواهد داشت.
بخش حقوق بشر یوناما در گزارشی که امروز منتشر کرده، وضعیت حقوق زنان و دختران، گرفتاری و کشتار مقامات و نیروهای امنیتی دولت پیشین، وضعیت رسانهها و آزادی بیان، حملات بر غیرنظامیان، سرکوب اعتراضات و فعالان مدنی، فعالیتهای وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان، رسیدگی به پروندههای متهمان در محاکم گروه طالبان و تنبیه فزیکی شهروندان توسط گروه طالبان را بین ماههای فیبروی و اپریل سال جاری میلادی بررسی کرده است.
در این گزارش آمده است که گروه طالبان در این ماهها، به وضع بیشتر محدودیت بر آموزش، کار، فعالیت و حضور زنان در جامعه، کشتار فراقانونی مقامات و نیروهای امنیتی دولت سابق، سرکوب معترضان، وضع محدودیت بر آزادی بیان و برخورد خشونتآمیز با شهروندان افغانستان، ادامه داده است.
یوناما در این گزارش عدم بازگشایی مکاتب برای دختران بالاتر از صنف ششم در آغاز سال تعلیمی، تداوم ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاهها با بازگشایی دانشگاهها بر روی پسران، مسدود کردن رادیو صدای بانوان در بدخشان به دلیل پخش موسیقی، مجبور کردن سازمان صدای زنان در هرات به تغییر نام به سازمان رفاه و تقرر مردان در این سازمان، ممنوعیت تجمع زنان در ایام عید فطر و تداوم ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی داخلی و بینالمللی را به عنوان نمونههای از نقض حقوق بشری زنان توسط گروه طالبان در ماههای فیبروی و اپریل دانسته است.
در گزارش یوناما آمده است که «کشتار فراقانونی» افراد وابسته به دولت سابق در این دو ماه نیز ادامه داشته و جنگجویان طالبان در پنجم ماه مارچ یک افسر پولیس سابق را در شهر قندهار از خانهاش بیرون کرده و با شلیک مرمی کشتهاند و یک مقام نظامی سابق نیز در 12 ماه مارچ در ولایت بلخ توسط افراد مسلح ناشناس کشته شده است.
یوناما همچنان گفته است که این نهاد «طرحریزی» گروه طالبان را بررسی کرده که آنها افراد را بر اساس وابستگی به جبهه مقاومت ملی، بیشتر در کابل و پنجشیر، گرفتار میکنند.
در این گزارش آمده است که مأموران وزارت امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان به نظارت از دستورات صادر شده توسط این گروه در مورد پوشش و محرم زنان، اندازه ریش و موی مردان، ممنوعیت موسیقی و حضور اجباری مردان در نماز جماعت ادامه دادهاند، جشن نوروز و روز ولنتاین را ممنوع کردهاند، در ماه رمضان مردان را مجبور کردهاند که در نماز تراویح شرکت کنند، هشت مرد را به دلیل عدم اشتراک در نماز عصر شلاق زدهاند و یک مرد را به دلیل سیگار کشیدن بهجای رفتن به مسجد و نماز خواندن، لتوکوب کردهاند.
بخش حقوق بشر یوناما در این گزارش از گرفتاری پریسا مبارز و برادرش در شهر تالقان، سرکوب خشونتآمیز اعتراضات زنان به مناسبت هشت مارچ در کابل و غور، مسدود کردن وبسایتهای رادیو آزادی و صدای آمریکا، یورش به یک شبکه تلویزیونی در کابل، مجبور کردن یوتوبران به اخذ جواز با پرداخت هزینه، گرفتاری خودسرانه سه خبرنگار در بغلان و عدم رهایی مرتضی بهبودی و خیرالله فهر به عنوان نمونههای از نقض حقوق مدنی، آزادی رسانهها و آزادی بیان توسط گروه طالبان در ماههای فیبروی و اپریل یاد کرده است.
فیونا فریزر، رییس بخش حقوق بشر یوناما گفته است که این نهاد «از افزایش محدودیتها در عرصهی فعالیتهای مدنی در سراسر افغانستان نگران است.»
بخش حقوق بشر یوناما در گزارش خود گفته است که آنها در واکنش به ممنوعیت کار زنان در دفترهای سازمان ملل متحد، بخش آگاهیدهی از حقوق بشر برای گروه طالبان را متوقف کرده است.
یوناما روز گذشته نیز گزارش خود در مورد «مجازات بدنی» و «اعدام» توسط گروه طالبان را منتشر کرد که بر اساس آن؛ این گروه در شش ماه اخیر 274 مرد، 58 زن و دو کودک پسر را شلاق زدهاند و دو مورد اعدام و سنگسار را اجرا کردهاند.