نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

افغانستان و روند رو به رشد تفکر تروریستی

  • نیمرخ
  • 23 ثور 1402
تفکر تروریستی

پیروزی و تداوم سلطه‌ی طالبان بر افغانستان، سبب رشد و گسترش اندیشه و رفتارهای تندروانه در این کشور شده است.اکنون بیش‌تر از هر زمان دیگر، بسترِ رویش و گسترش اندیشه‌های افراط‌گرایانه در افغانستان مساعد گردیده است.طالبان با امکانات گسترده و منابع مالی فراوان که در اختیار گرفته‌اند، به گونه‌ی سازمان‌یافته به ترویج اندیشه‌های تندروانه می‌پردازند. افراد و گروه‌های مختلف طالبان موظف شده‌اند تا پایگاه‌های آموزشی دینی در سطوح مختلف و در مناطق گوناگون ایجاد کنند. تا اکنون ده‌ها مرکز آموزش دینی در سطوح مختلف که در واقع پایگاه ترویج اندیشه‌های افراطی و تروریستی است، در سراسر کشور ایجاد شده است.

جدا از برنامه‌های رسمی طالبان برای ساخت مرکزهای آموزش دینی در ولایت‌ها و شهرستان‌های مختلف کشور، افراد و گروه‌های خرد و بزرگ طالبان نیز به نوع برای ایجاد و گسترش این مرکزها، میان خود رقابت دارند. تقریباً هیچ کوچه و منطقه‌ای در کلان‌شهرهای کشور به ویژه کابل، وجود ندارد که در آن دست کم دو تا سه مرکز آموزش دینی برای کودکان و نوجوانان ایجاد نشده باشد. جالب اینجاست که در بسیاری از این مرکزها دختران جوان و نوجوان نیز برای فراگرفتن آموزش دینی می‌روند، در حالی‌که دروازه‌های مکتب‌ها به روی دختران دانش‌آموز بالاتر از صنف ششم بسته است و دختران و زنان از رفتن به دانشگاه و دفتر به صورت قطع منع شده‌اند.

طالبان آگاهانه نسل جوان و نوجوان را هدف گرفته‌اند. نسل که در آینده می‌تواند هم‌فکران و حمایت‌گران بی‌قد و شرط اندیشه‌های افراطی و رویه‌های طالبانی شوند. همین اکنون آثار افراط‌گرایی و حمایت از تفکر طالبان حتا در میان نوجوانان و جوانان که به این مرکزها برای فراگیری آموزش می‌روند، پدیدار شده است. طالبان می‌دانند که تنها راه بقای شان ترویج اندیشه‌های افراطی، تاریک‌اندیشی و دور نگهداشتن مردم از آزاداندیشی، دانش و معرفت روز است. برای همین این گروه تروریستی اگاهانه و سازمان‌یافته برای ترویج اندیشه‌های طالبانی و تروریستی‌ شان سخت تلاش می‌کنند و جامعه را از رسیدن به آزادی و برابری دور می‌سازند.

طالب و تفکر طالبانی، نقطه‌ی مقابل آزادی، برابری، عدالت و دیگراندیشی است. طالبان آزادی را بر نمی‌تابند. به برابری باور ندارند. حقوق فردی را به رسمیت نمی‌شناسند. دیگراندیشی را جرم پنداشته و نقش و حضور زنان را در جامعه انکار می‌کنند. طالب و تفکر طالبانی آفت بزرگ یک جامعه‌ی دموکرات و انسانی است. تفکر طالبانی جریان سیاه و ویرانگر است که جامعه را از رسیدن به آزادی، برابری و عدالت باز می‌دارد. در جامعه‌ی که آزادی وجود نداشته باشد، دیگراندیشی جرم پنداشته شود، به حقوق انسانی به ویژه حقوق زنان نه تنها که احترام گذاشته نشود، بلکه حضور و حقوق آنها انکار شود، بی‌تردید آن جمعه به عمق جهالت و فلاکت سقوط خواهد کرد.

از طرف دیگر رشد و گسترش اندیشه‌های طالبانی، بستر شکل‌گیری گروه‌های افراطی و ستیزه‌جویان تندرو را بیش‌تر از هر وقت دیگر فراهم می‌کند. همین اکنون افغانستان به کانون گرم تعاملات و پناگاه امن تروریستان مبدل شده است. گروه‌های مختلف تروریستان جهانی و منطقه‌ای در این کشور حضور گسترده پیدا کرده‌اند و در کمال آرامش به فعالیت‌های شان ادامه می‌دهند. فراهم شدن بستر رشد و گسترش اندیشه‌های طالبانی، در واقع فراهم شدن میدان برای گروه‌های تروریستی است. این یعنی تداوم جنگ، خون‌ریزی و کشتار. نام دیگر طالب جنگ، کشتار و خون‌ریزی است.

با توجه به فقر فرهنگی، عقب‌ماندگی فکری و سنتی بودن یک بخشی از جامعه افغانستان و نظم حاکم منطقه‌ای و بین‌المللی، طالبان این فرصت را پیدا کردند که نفوذ شان را گسترش دهند، برنامه‌های شان را عملی و پایه‌های قدرت شان را محکم‌تر سازند. تداوم و تحکیم نظام طالبان، به معنای تداوم ظلم، جنایت، کشتار و انکار نقش و حضور معنادار زنان در جامعه است.

طالبان تنها گروه تروریستی است که در حال حاضر جغرافیای مشخص و منابع مالی گوناگون در اختیار دارند. این امر سبب شده است تا آنها با خاطر راحت اهداف شان را دنبال کنند و جایگاه محوری در میان دیگر گروه‌های تروریستی پیدا کنند. اگر کشورهای منطقه و قدرت‌های جهان در رویه‌ی خود با طالبان تجدید نظر نکنند، نه تنها افغانستان، بلکه همه آسیب خواهند دید. پیامد چشم‌پوشی بر فعالیت‌های جنایت‌کارانه طالبان، افغانستانِ پر از تروریست، عقب مانده، خشونت‌زا، زن‌ستیز و ضد آزادی خواهد بود که به درد سر بزرگ برای همه مبدل خواهد شد.

سخن آخر و اساسی این است که مردم افغانستان و شهروندان مسؤولیت‌پذیر این کشور درک کنند که در شرایط حساس قرار دارند. شهروندان می‌توانند با مسؤولیت‌پذیری از رشد و گسترش اندیشه‌های افراط‌گرایانه و طالبانی جلوگیری کنند. دختران و پسران شان را به مرکزهای که هدف شان آموزش و رشد اندیشه‌های افراط‌گرایانه است نفرستند. آینده‌ی این کشور و فرزندان شان را با سهیم نشدن در روند به رشد تفکر تروریستی در افغانستان، بهتر رقم بزنند. طالب و تفکر طالبانی آفت بزرگ اجتماعی و انسانی است که برای ریشه‌کن ساختن آن همه باید سهم بگیرند. در غیر آن وضعیت تغییر نخواهد کرد و سایه‌ی سنگین خشونت، کشتار و انکار زندگی همه را متأثر می‌سازد.

همچنان بخوانید

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

2 جوزا 1402
آموزش طالبانی

چرا باید با آموزش طالبانی مخالف بود؟

2 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: افراط‌گرایی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»
هزار و یک شب

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

2 جوزا 1402

نویسنده: مزدک معصومیت و نشاط از سراسر وجودش می‌بارد. غرق در زندگی و جهان کودکانه‌اش است. بی‌خیال از ناملایمتی‌های جهان پیرامونش هر گاه و بیگاه را با دنیایی از آرزوهای دل‌انگیز و کودکانه‌اش به سوی خواسته‌ها و...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00