نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان و کودکان قربانیان خاموش سوء تغذی

  • سایه
  • 24 ثور 1402
سو تغذی

تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان در تمام عرصه‌ها از مردم افغانستان قربانی گرفته و می‌گیرد. در این میان زنان و کودکان بیش‌تر از همه در معرض آسیب‌های اجتماعی و صحی قرار گرفته‌اند. تغذیه‌ی نامناسب و سوء تغذیه مادران شیرده و کودکان یکی از مواردی است که در دوسال اخیر هر روز در حال افزایش است. بر اساس آمار که از سوی سازمان ملل به نشر رسیده است ۸۷۵ هزار کودک در سال ۲۰۲۳ از سوءتغذیه شدید و ۲.۳ میلیون کودک و ۸۴۰ هزار زن باردار و مادر شیرده از سوء تغذیه نیمه‌شدید رنج می‌برند.

این وضعیت در شرایطی است که کمک‌های جهانی به دلیل منع کار زنان از سوی گروه طالبان، روند کار نهادهای بشردوستانه را به چالش مواجه کرده و جامعه‌ی جهانی از ادامه‌ی کمک‌ها به افغانستان خودداری کرده یا کمک‌های‌شان را به گونه‌ی چشم‌گیری کاهش داده است.

با این همه وزارت صحت گروه طالبان در این مورد چیزی نگفته، اما این وزارت در اواسط سال 1401 گفته بود که طی یک ماه بیش‌تر از 200 هزار زن و کودک به سوء تغذیه گرفتار شده است. با توجه به این آمار، طی چند ماه گذشته و کم‌شدن کمک‌های بین‌المللی و افزایش روزافزون فقر و بیکاری به احتمال زیاد آمار مبتلاها به سوء تغذیه چندین برابر شده باشد.

ساره، مادر چهار فرزند است که دو فرزند آخرش هر دو به سوء تغذیه گرفتار هستند. به گفته‌ی ساره یک فرزندش در زمان سقوط حکومت قبلی یک ساله بوده و فرزند آخری‌اش در تابستان 1401 به دنیا آمده است. او در ادامه‌ به نیمرخ گفت: «فرزند سومی‌ام در اوایل مشکل نداشت، وقتی طالبان قدرت گرفت و شوهرم بیکار شد، مجبور شدیم در غذاها تغییر بیاوریم و کم‌تر تنوع غذایی داریم به همین خاطر او دچار کاهش وزن شد و حالا سوی تغذی دارد؛ ولی فرزند آخری‌ام با سوء تغذیه متولد شد، به خاطر که در دروان بارداری نتوانستم تغذیه‌ی مناسب داشته باشم.»

ناامنی غذایی، یکی دیگر از دلیل‌های اصلی افزایش سوء تغذیه است که مردم افغانستان همواره با آن روبه‌رو بوده و با تسلط گروه طالبان بیش‌تر از پیش افزایش یافته است. در تازه‌ترین گزارش که از سوی سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل نشر شده است؛ افغانستان در جمع هفت کشور قرار دارد که مردم آن با ناامنی غذایی حاد روبه‌رو هستند. این گزارش نشان می‌دهد که حدود ۲۵۸ میلیون نفر در ۵۸ کشور و منطقه در سال ۲۰۲۲ با ناامنی غذایی حاد فاز سه تا پنج مواجه بودند، در حالی‌که این رقم در سال ۲۰۲۱ در ۵۳ کشور و منطقه، ۱۹۳ میلیون نفر بوده است. این آمار بالاترین سطح مبتلاها به این بیماری را در هفت سال اخیر نشان می‌دهد.

داکتر هاجر (مستعار)، یکی از مسؤولین بخش تغذیه در شفاخانه نیمه خصوصی در غرب کابل، در این مورد به نیمرخ گفت: « تغذیه ناسالم و دریافت نکردن مواد کافی در زمان بارداری و بعد از آن باعث می‌شود افراد به سوء تغذیه دچار شوند.»

به گفته‌ی او تعداد مراجعان و بیماران سوء تغذیه در یک سال اخیر به این شفاخانه پنچ برابر شده است و مواد و داروی را که از سوی سازمان‌های بین‌المللی برای درمان بیماران سوی تغذی دریافت می‌کنند، بسیار اندک است که کم‌تر از 60درصد کل بیماران ثبت شده در این شفاخانه را پوشش می‌دهد. این داکتر به دلیل مشکلات امنیتی از ارایه معلومات کامل در مورد تعداد ثبت شده‌های سوء تغذیه در این شفاخانه خود داری کرد.

ملالی 30 ساله یکی دیگر از مراجعه کننده‌ها در بخش تغذیه این شفاخانه است. او که دختر یک‌نیم ساله‌اش به سوء تغذیه گرفتار است از توزیع ناعادلانه‌ی دارو و مواد درمانی به بیماران سوء تغذیه از سوی داکتران این شفاخانه شاکی است و در این باره به نیمرخ گفت: «من چندین بار به شفاخانه مراجعه کردم، ولی می‌گویند: مواد تمام شده است. امروز هم چندین نفر بدون داشتن کارت دریافت مقدار زیاد مواد را گرفتند.»

به گفته‌ی ملالی؛ داکتران این شفاخانه در زمان توزیع مواد و دارو به دوستان‌شان خبر می‌دهند و با آنها همکاری می‌کنند تا بدون داشتن کارت و با این‌که اصلاً مریض سوی تغذی ندارند مواد دریافت کنند.

با این‌ همه صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونسف) با شکاف بحرانی بودجه برای فراهم‌ساختن غذای درمانی آماده مواجه است، این نهاد با نشر توییتی در روز پنج‌شنبه (21 ثور) گفته است: «بدون بودجه‌ی اضافی برای ذخیره‌ی امکانات صحی و درمان نجات‌دهنده، هزاران کودک ممکن است بر اثر سوء تغذیه‌ی حاد جان‌شان را از دست بدهند.»

همچنان بخوانید

نوار بهداشتی چیست؟

«زنان روستایی حتا نمی‌دانند لباس زیر و نوار بهداشتی چیست؟»

7 جوزا 1402
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

این در حالی است که افغانستان در میان 10 کشور بالاترین میزان مرگ‌ومیر مادران و نوزادن را دارد. براساس گزارش جدید سازمان ملل متحد، افغانستان در میان ۱۰ کشور با بیش‌ترین آمار مرگ‌ومیر مادران، نوزادن مرده به‌دنیا آمده و مرگ‌ومیر نوزدان در هفته‌های نخست بعد از ولادت است.

براساس این گزارش، سالانه بیش از ۴.۵ میلیون زن و نوزاد در جهان در جریان دوران حاملگی، ولادت یا در هفته‌های نخست بعد از ولادت عمدتاً به خاطر عوامل قابل جلوگیری و تدوای می‌میرند که برابر یک مرگ در هر هفت ثانیه است.به‌گفته‌ی این نهاد؛ در هر دو ساعت یک زن در افغانستان به‌دلیل عوارض زایمان و بارداری جان می‌دهد.

همچنان سازمان جهانی بهداشت از افزایش مرگ نوزادان و کودکان در افغانستان هشدار داده و با نشر توییتی نوشته بود؛ در افغانستان روزانه به طور متوسط 167 نوزاد و کودک به دلایل مختلف جان‌شان را از دست می‌دهند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: صحت زنانکودکان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»
هزار و یک شب

«پریسا از ترس به خود می‌پیچید»

2 جوزا 1402

نویسنده: مزدک معصومیت و نشاط از سراسر وجودش می‌بارد. غرق در زندگی و جهان کودکانه‌اش است. بی‌خیال از ناملایمتی‌های جهان پیرامونش هر گاه و بیگاه را با دنیایی از آرزوهای دل‌انگیز و کودکانه‌اش به سوی خواسته‌ها و...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00