نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

650 روز سیاه

  • نیمرخ
  • 30 ثور 1402
بسته-شدن-مکاتب

بیش از 650 روز از آن لحظه‌ای سیاه گذشت. لحظه‌ای که رهبر طالبان فرمان ظالمانه‌ی مسدود شدن دروازه‌های مکتب‌ها را به روی دختران بالاتر از صنف شش صادر کرد. فرمان که با واکنش‌های گسترده و محکومیت‌های فراوان به همراه شد، اما تأثیر بر تصمیم طالبان هراس‌افگن نگذاشت.

طالبان گفته بودند که تا امر ثانی مکتب‌ها به روی دختران بالاتر از صنف شش بسته خواهد بود، چون از نظر آنان نصاب آموزشی دوره‌ی جمهوریت مشکل داشت و فضای مکتب‌ها از مصؤونیت لازم برای دختران برخوردار نبود.

اکنون که بیش‌تر از 650 روز از این فرمان ظالمانه‌ و شرم‌آور می‌گذرد، طالبان نه طرحی برای مصؤونیت دختران دانش‌آموز ارایه کردند و نه دروازه‌های مکتب‌ها را باز، بلکه در ادامه؛ دروازه‌های دانشگاه‌ها را نیز به روی دختران دانشجو بستند و زنان را از کار کردن در نهادهای دولتی و غیر دولتی منع ساختند.

بهانه‌ی طالبان به خاطر مسدود کردن دروازه‌های مکتب‌ و دانشگاه‌ به روی دختران ظالمانه، زشت و ناپسند است. واقعیت این است که طالبان و فرهنگ طالبانی دشمنان آشکار زنان اند. از نظر طالبان و تفکر طالبانی زن انسان درجه دو و حضور آن در جامعه غیر اسلامی و غیر قابل پذیرش است. اقدام طالبان برای بستن دروازه‌های مکتب‌ها و دانشگاه‌ها به روی دختران و منع کار زنان در نهادهای دولتی و غیر دولتی، ریشه در همین برداشت و تفکر دارد.

فرهنگ و فکر طالبانی حضور معنادار زن را در جامعه بر نمی‌تابد. طالبان در دور نخست حاکمیت شان نیز اقدام به حذف سازمان‌یافته زنان از جامعه کردند. حضور و ادامه‌ی حاکمیت طالبان به معنای تداوم جهل‌ورزی و انکار حقوق زنان است. دوام حضور و حاکمیت این گروه، غیابت زنان را از جامعه در پی داشت و دارد.

وقت این گروه برای بار دوم بر کشور و سرنوشت باشندگانش حاکم شد، گمان می‌رفت که آنها تغییر کرده باشند و دست از رفتارهای ظالمانه و تحجری بردارند؛ اما چنین نشد. با حاکمیت دوباره‌ی طالبان، زنان بار دیگر به حاشیه رانده شدند. حضور و نقش آنان در جامعه انکار شد. طالبان در نزدیک به دو سال حاکمیت شان، زنان را به گونه‌ی سیتماتیک از جامعه حذف کردند.

نا گفته پیداست که طالبان اراده‌ی برای بازگشایی دروازه‌های مکتب‌ها و دانشگاه‌ها به روی دختران ندارند. چون نه خواست شان این است و نه فشاری بر آنها وجود دارد تا تن به این خواسته بدهند. طالبان تا اکنون حاکمان بلامنازعه‌ی بوده‌اند که بر همه‌ی اقشار جامه به ویژه زنان با بی‌رحمی تمام حکم رانند و حقوق آنها را پایمال ساخته‌اند و به هیچ کسی هم پاسخ‌گو نیستند.

این باور که طالبان تغییر کرده‌اند، خوابِ بیش نبود و نیست. طالب تغییرناپذیر است؛ چون تغییر اندیشه‌ی طالب، مرگ طالب است. معنای واقعی طالب خشونت، افراطیت و گسترش جهل و تاریک‌اندیشی است. آنها ابزارهای خشونت را نیز در اختیار دارند. انتظار این که طالبان دروازه‌های مکتب‌ها و دانشگاه‌ها را بگشایند، انتظار بی‌جایی‌ست.

واقعیت این است که این گروه هراس‌افگن نمی‌خواهد زنان در جامعه حضور یافته و به عنوان عناصر فعال و سازنده نقشی در تحولات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی داشته باشند. با توجه به امکانات و فرصت‌های که این گروه خشونت‌پیشه در اختیار دارد، آنها را جرأت و فرصت عمل بیش‌تر می‌بخشد تا برنامه‌های تحجری شان را اجرایی سازند.

برای همین طالبان هیچ تمکینی به خواسته‌های اکثریت مردم افغانستان که باز شدن دروازه‌های مکتب‌ها و دانشگاه‌ها به روی دختران بود نکردند. شماری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی نیز ضمن محکوم کردن این اقدام طالبان، مکرراً از آنان خواستند که در باره‌ی این تصمیم شان تجدید نظر کنند، طالبان اما آن را مداخله در امور داخلی عنوان کردند.

همچنان بخوانید

نتایج کانکور ۱۴۰۲

اعلام نتایج کانکور کشور؛ باز هم هیچ اسمی از دختران نیست

13 سنبله 1402
مکاتب ابتدایی

ستیز طالبان با آموزش زنان؛ آیا مکاتب دخترانه‌ی دوره ابتدائیه نیز مسدود می‌شوند؟

15 اسد 1402

لذا منع دختران از آموزش و تحصیل پیام واضح برای همه دارد. دشمنی با دانش، انکار حضور و حقوق زنان، تباهی سرنوشت و زندگی میلیون‌ها دختر، گسترش جهل‌ورزی و افراطیت و جامعه‌ی وامانده در تاریکی و بحران. حتا اگر طالبان مجبور به بازگشایی مکتب‌ها و دانشگاه‌ها به روی دختران شود، بازهم تغییری در این دیدگاه و پیام آنها نمی‌آید. زیرا طالبان نصاب تعلمی و تحصیلی مکتب‌ها و دانشگاه‌ها را چنان دست خواهند زد که جز خوراک برای آفراط‌گرایی، چیزی دیگری در آن نخواهد بود.

مردم در افغانستان از سوی طالبان به گروگان گرفته شده‌اند. هرگونه صدای اعتراضی خفه می‌شود. دیدگاه انتقادی سرکوب و مخالفت با تصمیم‌های ظالمانه و شرم‌آور طالبان ضد ارزش‌های دینی و علیه منافع ملی اطلاق می‌گردد.

در چنین شرایطی جهانیان نباید چشم و گوش بسته با طالبان وارد تعامل شوند. بار سنگین این مسؤولیت به دوش قدرت‌های بزرگ منطقه‌ای و جهانی و سازمان ملل نیز است. قدرت‌های بزرگ و سازمان ملل باید موضع روشن در قبال پیام واضح طالبان برای نه گفتن به دانش‌ و دانش‌افروزی بگیرند و از هرگونه تعامل با طالبان که سبب تقویت آنها شود، خود داری کنند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حق آموزش زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش
مقالات

تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش

2 میزان 1402

«نیک‌بخت، یک زن افغانستانی که 25 سال پیش توسط برادرش در دخمه‌یی تاریک زندانی شده بود، بالاخره توسط مأمورانِ طالبان آزاد می‌شود و درحالی‌که در بدترین وضعیت صحی قرار دارد، برای برادرش مجازات نمی‌خواهد.» 

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر
هزار و یک شب

سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر

10 میزان 1402

سکینه دختر دومِ خانواده است. خواهرِ کلانش زنی بی‌سواد است که در ابتدای نوجوانی ازدواج کرده و بعد طلاق گرفته و به خانۀ پدر بازگشته است. اما او سکینه را همیشه تشویق ‌کرده که درس...

بیشتر بخوانید
پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان
گزارش تحقیقی

پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان

22 ثور 1401

این مطلب براساس مصاحبه با محمد حسین فیاض، پژوهشگر علوم دینی و بررسی مقاله عصمت شاهمرادی در مورد تبعیض مثبت به نفع زنان با تاکید بر حقوق شهروندی، نوشته شده است.  مساله پریود و زایمان...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN