اعضای جنبش «شنبههای ارغوانی» در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی میگویند که گروه تروریستی طالبان تمام خوشیها و آرامش را از مردم افغانستان، به ویژه زنان، گرفتهاند.
آنها امروز (شنبه، ۱۰ سرطان ۱۴۰۲ خورشیدی) در اعتراضی که در یک فضای سربسته برگزار کردهاند، میگویند که امروز روز چهارم عید قربان است، اما گروه طالبان به زنان اجازهی بیرون شدن از خانه را نمیدهند.
بر اساس ویدئویی که از این اعتراض به نیمرخ فرستاده شده است، اعضای جنبش شنبههای ارغوانی در ولسوالی جاغوری ِغزنی میگویند که رهبر طالبان در حالی افغانستان «گلوگلزار»توصیف میکند که دربیست سال گذشته با انتحار و انفجار، حتی در روزهای عید، آرامش و خوشحالی را از مردم افغانستان گرفتهاند.
زنان معترض در ولسوالی جاغوری میگویند که این گروه تروریستی در نزدیک به دو سال گذشته با گسترش فقر و بیکاری، نقض حقوق بشر، بستن مکاتب، دانشگاهها و تفریحگاهها بر روی زنان، فرصت خوشحال بودن را از آنان سلب کردهاند.
آنها در اعتراض امروز خود به قتل و بازداشتهای خودسرانه نظامیان پیشین کشور، به ویژه نظامیان زن، توسط گروه تروریستی طالبان نیز اشاره کردهاند.
این زنان معترض میگویند که طالبان بر خلاف تعهداتشان به جهان و مردم افغانستان، نظامیان پیشین را بازداشت و زندانی میکنند.
آنها قتل بیبی زهرا، کارمند پیشین امنیت افغانستان توسط طالبان در ولایت هلمند و بازداشت صبرو رضایی، آمر جلب و جذب پولیس ولایت دایکندی توسط ین گروه را، به عنوان آخرین نمونهها از بازداشتهای هدفمند نظامیان پیشین میدانند.
این زنان معترض از شهروندان افغانستان و جامعه جهانی میخواهند که صدای صبرو رضایی باشند و نگذارند که او به سرنوشت عالیه عزیزی، آمر زندان زنانه هرات گرفتار شود.
عالیه عزیزی، آمر زندان زنانه ولایت هرات در غرب کشور پس از تسلط گروه طالبان ناپدید شده است و هنوز از سرنوشت او اطلاعی در دسترس نیست.
گروه طالبان با وجود درخواست مکرر خانوداه خانم عزیزی و نهادهای حقوق بشری بینالمللی، حاضر نشدهاند که در مورد سرنوشت او معلومات ارائه کنند.
حذف زنان از زندگی عمومی جنایت علیه بشریت است
همزمان با این اعتراضات، سازمان عفو بینالملل گفته است که حذف زنان افغانستان از زندگی عمومی توسط گروه طالبان، جنایت جنگی است.
این نهاد امروز در تویتی نوشته است که گروه طالبان برای حذف زنان از زندگی عمومی و ارتکاب جنایت علیه بشریت، باید پاسخگو قرار داده شوند.
سازمان عفو بینالملل فشردهای از گزارش این نهاد و کمیسیون بینالمللی حقوقدانان را که چندی پیش نشر شده بود، در یک ویدئویی کوتاه گنجانده و باز نشر کرده است.
در این گزارش آمده بود که رفتار طالبان علیه زنان افغانستان باید به عنوان «جنایت احتمالی علیه بشریت» بررسی شود.
سازمان عفو بینالملل در ویدئویی کوتاهی که امروز منتشر کرده، گفته است که بازداشت خودسرانه، شکنجه و بیاحترامی آشکار به حقوق اساسی و بشری زنان افغانستان اکنون تبدیل به یک دستور روز مره شده است.
این نهاد بار دیگر تاکید کرده است که رفتار طالبان علیه زنان افغانستان میتواند جنایت علیه بشریت به شمار رود و افزوده که اکنون زمان آن است که جهان برخیزد و اقدام کند.
سازمان عفو بینالملل گفته است که زنان افغانستان مستحق دسترسی به عدالت و برابری هستند و سزاوار این نیستند که برای جنسیتشان، سرکوب شوند.
گروه تروریستی طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان محدودیتهای شدید بر حضور زنان در اجتماع وضع کردهاند و دروازههای مکاتب، دانشگاهها و مراکز آموزشی خصوصی را بر روی آنها مسدود کردهاند.
این گروه همچنین کارمندان زن را از ادارات دولتی اخراج و کار آنها را در نهادهای غیردولتی داخلی و بینالمللی از جمله دفاتر سازمان ملل متحد منع کردهاند.
زنان معترض افغانستان میگویند که وضعیت زنان افغانستان تحت سلطهی گروه تروریستی طالبان، آپارتاید جنسیتی است و جهان باید آن را به رسمیت بشناسد.
اخیرا کارشناسان سازمان ملل متحد از جمله ریچارد بنت، در یک بیانیه مشترک گفته بودند که زنان و دختران افغانستان تبعیض شدیدی را تجربه میکنند که میتواند جنایت علیه بشریت مبتنی بر جنسیت و آپارتاید جنسیتی به شمار رود.