نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

گروگانگیری سند تحصیلی دختران: «از فرصت‌های تحصیلی و کاری محروم استیم»

  • صنوبر
  • 12 سرطان 1402
سند تحصیلی دختران

پس از صدور فرمان ممنوعیت دختران از آموزش، کار و فعالیت‌های اجتماعی توسط گروه تروریستی طالبان، گرفتن سند تحصیلی که نتیجه‌­ی سال‌ها تلاش و زحمت دختران است نیز محدود شده است. دختران برای پیگیری و طی مراحل کارهای اداری سند فراغت شان حتا اجازه­‌ی ورود به دانشگاه را ندارند.

شماری از دانشجویان دختر که موفق به طی مراحل کارهای اداری سند تحصیلی شان نشده‌اند ده‌ها فرصت کاری و نیز فرصت‌های تحصیلی در بیرون از کشور را از دست داده‌اند. شماری از این دختران به نیمرخ می‌­گویند که گروه طالبان سند تحصیلی دختران را مانند سایر حقوق و آزادی آنها گروگان گرفته‌اند.

شفیقه نورزی، دانش‌آموخته­‌ی ادبیات فارسی در دانشگاه کابل است که آخرین سمسترهای درسی‌اش را زیر سلطه­‌ی طالبان به پایان رسانیده بود. او برای پیگیری سند فراغتش از بلخ به کابل آمده است. اما زمانی که به دانشگاه رفته بود طالبان او را از درب دانشگاه اجازه­ی ورود نداده وگفته‌اند که «تنها محصلانی می‌­توانند اقدام به گرفتن سند تحصیلی کنند که تا سال 1401 خورشیدی از دانشگاه فارغ شده باشند.»

شفیقه این اقدام طالبان را گروگان‌گیری اسناد تحصیلی دختران می‌داند و بر این باور است که طالبان به هدف جلوگیری از فعالیت‌های زنان برای ارتقای کاری و تحصیلی‌شان دست به این کار زده‌اند.

«گروه طالبان ما را گروگان گرفته‌اند، نه اجازه می­دهند درس بخوانیم و نه اجازه می­‌دهند کار کنیم، حالا سندهای تحصیلی مان را هم گروگان گرفته‌اند که نتوانیم به بورسیه‌های تحصیلی برویم.»

دخترانی که قبل از سال 1401 از دانشگاه فارغ شده‌اند نیز اجازه­‌ی ورود به دانشگاه را ندارند. به دستور مسئولان طالبان در وزارت تحصیلات عالی تنها مردان خانواده مانند پدر، برادر یا شوهر زنان اجازه دارند کارهای اداری سند تحصیلی دختران را طی مراحل کنند.

شاه بی‌بی حسینی، دانش‌آموخته­‌ی پرستاری در یکی از دانشگاه‌های خصوصی کشور که از ولایت دایکندی برای گرفتن سند فراغتش به کابل آمده بود. او نیز اجازه‌­ی ورود به دانشگاه و طی مراحل کارهایش را نیافت. مجبور شد پدرش را به کابل بخواهد. پدرش برای طی مراحل سند فراغت او به دانشگاه و وزارت تحصیلات عالی کشور رفته و پس از تلاش‌های زیاد توانسته است به تازگی سند تحصیلی او را بگیرد.

به گفته­‌ی شاه بی‌بی، پدرش سواد کافی نداشته و در هنگام پیگیری کارهای اداری سند، اسم پدرکلانش اشتباه نوشته شده است و او قبل از سپردن سندش به پسته خانه مجبور است مدتها پشت دروازه­ی وزارت تحصیلات عالی سرگردان شود تا آن را اصلاح کند.

شاه بی‌بی با انتقاد از محدودیت‌های طالبان بر زنان و دختران می­‌گوید: «چهار سال درس خواندم که پرستار شوم حالا که می­خواهم کار کنم سند تحصیلی‌ام را به سختی گرفتم، آنهم با مشخصات اشتباه. به وزارت تحصیلات عالی هم که می­روم همراه با پدرم به سختی داخل وزارت می‌شویم، اما مسئولان امروز و فردا می­‌کنند. چون اکثر اوقات اتاق‌های کاری آنها خالی و مأموران نیز غیرحاضر اند.»

به گفته­‌ی شاه بی‌بی او تاکنون چندین فرصت کاری در یک شفاخانه و یکی از نهادهای غیر دولتی را از دست داده است؛ زیرا هنگام درخواست وظیفه باید سند تحصیلی‌اش را ارائه می­‌کرد.

همچنان بخوانید

گشایش یک مرکز آموزش زبان‌های خارجی ویژۀ زنان و دختران در کابل  

گشایش یک مرکز آموزش زبان‌های خارجی ویژۀ زنان و دختران در کابل  

3 میزان 1402
نتایج کانکور ۱۴۰۲

اعلام نتایج کانکور کشور؛ باز هم هیچ اسمی از دختران نیست

13 سنبله 1402

یک منبع در دانشکده­­‌ی خبرنگاری دانشگاه کابل به شرط حفظ هویتش به نیمرخ «محدودیت در طی مراحل سند تحصیلی دختران» را پذیرفته و می­‌گوید در جلسات رهبری دانشگاه با مسئولان طالبان در وزارت تحصیلات عالی این موضوع گفته شده و دلیل مشخصی برای آن ذکر نشده است. اما آنها مجبور اند برای پیگیری و انجام کارهای اداری سند تحصیلی با اقارب دختران دانشجو همکاری کنند.

این منبع می­‌گوید: «دانشجویان ما که سند فراغت و یا فیصدی نمرات شان را از دانشگاه لازم دارند برای ما زنگ می­زنند و بخاطر نداشتن اجازه­‌ی ورود شکایت می­‌کنند و ما هیچ کاری برای آنها انجام داده نمی‌­توانیم. ناچار استیم آنها را رهنمایی کنیم که پدر یا برادرشان را بفرستند.»

دخترانی که اقاربی چون پدر یا برادر ندارند همچنان هیچ راهی برای پیگیری سند تحصیلی شان ندارند. پس از فرمان ممنوعیت دختران از تحصیل در دانشگاه، کشورهای زیادی بورسیه‌های تحصیلی را برا ی دختران افغانستان اختصاص داده‌اند تا زنجیره­‌ی آموزش دختران در افغانستان قطع نشود اما گروگانگیری سند تحصیلی دختران نزد طالبان و دشواری گرفتن پاسپورت و سفر زنان و دختران بدون همراه مرد، سبب محرومیت دختران از تحصیل شده است.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: تحصیلحق آموزش زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش
مقالات

تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش

2 میزان 1402

«نیک‌بخت، یک زن افغانستانی که 25 سال پیش توسط برادرش در دخمه‌یی تاریک زندانی شده بود، بالاخره توسط مأمورانِ طالبان آزاد می‌شود و درحالی‌که در بدترین وضعیت صحی قرار دارد، برای برادرش مجازات نمی‌خواهد.» 

بیشتر بخوانید
سنگ صبور
هزار و یک شب

سنگ صبور؛ آمنه و خواهرش تحت سلطۀ طالبِ خانه‌گی

3 میزان 1402

آمنه هر روز نزدیک اذان صبح بیدار می‌شد و به گاو،گوسفندان و بزها علف می‌داد تا وقت دوشیدن، شیرشان بیشتر باشد. بعد از اذان وقتی هوا کمی روشن‌تر می‌شد، سرِ زمین می‌ر‌فت تا علفِ تازه...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN