نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان معترض افغانستان و ضرورت تدوین مانیفست سیاسی

  • ارزگانی
  • 22 سرطان 1402
زنان معترض افغانستان

با سقوط نظام جمهوریت در افغانستان، تمام ساختارهای سیاسی و حقوقی مبتنی بر اراده مردم و اصول دموکراسی، نیز از بین رفت و فروپاشید. اکنون، افغانستان تنها کشوری در جهان است که بدون هیچ قانونی و تنها بر اساس فرمان و دستورات یک شخص موهوم اداره می‌شود. در چنین وضعیتی، بیش از هر زمانی، نیاز است که گروه‌ها و طیف‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، دیدگاه خود را نسبت به آینده کشور و سرنوشت جمعی، به صورت روشن، واضح و صریح بیان کنند.

در نزدیک به دو سال گذشته، گروه‌ها و جبهات مختلف سیاسی، دیدگاه خود را نسبت به وضعیت پسا طالبانی، به صورت کلی توضیح داده‌اند؛ هرچند که بسیاری از آن‌ها، تعامل و گفت‌وگو با طالبان را نیز رد نکرده‌اند و تمایلی هرچند اندک، به تشکیل یک حکومت مشارکتی با طالبان، نشان داده‌اند. در این میان، زنان معترض افغانستان، بارها در اعتراضات خود، هرگونه تعامل با طالبان را رد کرده‌ و خواستار سرنگونی این گروه تروریستی شده‌اند.

اما از سوی دیگر، دیدگاه واحدی میان جنبش‌های اعتراضی زنان، فعالان حقوق زن و زنان سیاست‌مدار در مورد آینده و سرنوشت جمعی وجود ندارد. جنبش‌های اعتراضی زنان، با جرأت و جسارت در برابر طالبان ایستاده‌اند و فریاد «نان، کار، آزادی» سر داده‌اند، اما هنوز هیچ متن مکتوب به عنوان منشور یا مانیفست این جنبش‌ها، بیرون داده نشده است تا ما نگاه آن‌ها را به آینده افغانستان بدانیم.

ما، به عنوان مردم افغانستان، هنوز نمی‌دانیم که زنان معترض، فعالان حقوق زن و سیاست‌مداران زن، در فردای سرنگونی طالبان، خواستار ایجاد چه نوع نظامی در افغانستان هستند و در این نظام، جایگاه زنان و سایر طیف‌های مختلف اجتماعی چگونه تعریف می‌شود.

به همین دلیل، به نظر می‌رسد که اکنون و با گذشت نزدیک به دو سال از مبارزه خیابانی زنان و اعتراضات آن‌ها علیه طالبان، نیاز است که زنان افغانستان در مجموع و زنان معترض به صورت خاص، منشور و مانیفست سیاسی خود را تدوین و منتشر کنند.

مردم افغانستان، نگاه زنان نسبت به آینده را از طریق شعارهایی که علیه طالبان داده می‌شود، نمی‌توانند بفهمند و درک کنند. چنین شعارهایی از سوی طیف‌های مختلف این روزها سر داده می‌شود و بارها برای همگان روشن شده است که بسیاری از افراد و گروه‌ها از چنین شعارهایی فقط برای مقاصد سیاسی زودگذر خود استفاده کرده‌اند و در واقع این شعارها، نگاه اصلی آن‌ها به آینده، حکومت‌داری و سرنوشت جمعی را منعکس نمی‌کند.

در روزهای اخیر، در اعتراضات زنان معترض افغانستان، اشاره‌هایی به نوع نظام سیاسی آینده افغانستان شده است؛ اما این اشاره‌ها بسیار کوتاه و سطحی است. نیاز است که همه چیز روشن، منطقی و مستدل، تدوین و رسما منتشر شود.

تازه‌ترین اشاره به نوع نظام آینده افغانستان در اعتراضی که اوایل همین هفته از سوی شماری از اعضای جنبش «شنبه‌های ارغوانی» برگزار شد، دیده شد.

اعضای این جنبش در بخشی از اعتراض خود به مسدود ماندن مکاتب دخترانه در افغانستان، شعار «حکومت دموکراتیک و غیر متمرکز، بدیل طالبان و راه نجات افغانستان است» را نیز سر می‌دهند.

در این شعار، برای حکومت آینده افغانستان، صفت‌های «دموکراتیک» و «غیرمتمرکز» آورده شده است، اما ما هنوز نمی‌دانیم که حکومت دموکراتیک غیرمتمرکز از نگاه اعضای جنبش شنبه‌های ارغوانی افغانستان، چه ویژگی‌های دارد و چگونه حکومتی است‌.

همچنان بخوانید

زنان معترض: سکوت سازمان‌های حقوق بشری در برابر ترور و بازداشتِ زنان فعال نگران‌کننده است

زنان معترض: سکوت سازمان‌های حقوق بشری در برابر ترور و بازداشتِ زنان فعال نگران‌کننده است

3 میزان 1402
روحیۀ زنان معترض افغانستان در تباین با واقعیت‌های جهان

روحیۀ زنان معترض افغانستان در تباین با واقعیت‌های جهان

1 میزان 1402

با توجه به تجربه‌های تاریخی افغانستان و ستم تاریخی که علیه زنان به دلیل جنسیت‌شان جریان داشته است، زنان معترض افغانستان باید روی چند ویژگی مشخص در مورد حکومت آینده به توافق برسند:

  1. نظام سکولار؛ در طول تاریخ افغانستان، بیشترین ستم و ظلم علیه زنان افغانستان از سوی حاکمان اسلامگرا و زیر نام «شریعت اسلامی» روا داشته شده است. تجربه‌های تاریخی ثابت کرده که در نظام‌های اسلام‌گرا و با پسوند اسلامی، زنان هرگز به حقوق انسانی خود نمی‌رسند و همچنان به عنوان «جنس دوم» باقی خواهند ماند. بنابراین، تنها یک نظام سکولار می‌تواند تسلسل رنج تاریخی زنان را قطع کند و آن‌ها را از زیر ظلم و ستم اسلام‌گراها نجات دهد.
  2. نظامی مبتنی بر اصل برابری جنسیتی؛ زنان افغانستان باید برای تشکیل نظامی در افغانستان پساطالبان تلاش و برنامه‌ریزی کنند که برابری جنیستی را به رسمیت بشناسد و به زنان حقوق برابر با مردان قائل باشد. این امر باید یکی از اصول اساسی تمام مانیفست‌های زنان در مورد نوع نظام و حکومت‌داری در آینده باشد.

نظام‌هایی که در آن به برابری جنسیتی باورمندی وجود ندارد، هرچند که بر اساس شفاف‌ترین مکانیزم‌های دموکراتیک به وجود آمده باشند، بازهم نمی‌توانند حقوق کامل انسانی زنان را تأمین کنند.

در بیست سال گذشته در افغانستان نظام نسبتا دموکراتیک حاکم بود، اما برابری جنسیتی هرگز وجود نداشت و تبعیض جنسیتی چه از نوع مثبت و چه از نوع منفی آن بیداد می‌کرد. نظامی که در آن تبعیض، از هر نوع آن، وجود داشته باشد، نمی‌تواند یک نظام ایده‌آل برای شهروندان افغانستان، به ویژه زنان باشد.

  1. مردم‌سالاری؛ مردم‌سالاری یکی از اصول اساسی حکومت‌داری در جهان امروزی است و مانع رفتن حاکمان به سمت خودکامگی می‌شود.

زنان معترض افغانستان به عنوان یک طیف اجتماعی که در برابر رژیم توتالیتر و خودکامه طالبان مبارزه می‌کنند، ضرورت است که به صورت واضح، مردم‌سالاری را به عنوان یکی از اصول اساسی نظام آینده افغانستان تعریف کنند و روش‌های تأمین آن را با جزئیات و مستدل توضیح بدهند.

  1. نظام غیرمتمرکز؛ غیر متمرکز بودن نظام سیاسی آینده افغانستان نیز می‌تواند یکی از اصول اساسی باشد که زنان معترض باید در مانیفست سیاسی و رویکرد خود از آن دفاع کنند. زیرا تجربه‌های تاریخی و عینی شهروندان کشور ما ثابت کرده است که تمرکزگرایی، باعث ایجاد تبعیض شده است و تبعیض در هر فرم و شکل آن مردود است.

انتظار می‌رود اکنون که در آستانه‌ی دو سالگی سقوط نظام جمهوریت، تسلط دوباره طالبان و آغاز اعتراضات زنان قرار داریم، جنبش‌های اعتراضی زنان، در کنار برنامه‌های اعتراضی روزمره، با تعمق بیشتر، رویکرد واضح‌تر و تلاش منسجم‌تر به سمت آینده حرکت کنند و مانیفست سیاسی خود را منتشر و در اختیار مردم افغانستان قرار دهند. این امر می‌تواند هم مسیر آینده را برای زنان افغانستان روشن کند و هم تصمیم‌گیری را برای مردم افغانستان ساده و روشن سازد.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: زنان معترضزنان معترض افغانستان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش
مقالات

تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش

2 میزان 1402

«نیک‌بخت، یک زن افغانستانی که 25 سال پیش توسط برادرش در دخمه‌یی تاریک زندانی شده بود، بالاخره توسط مأمورانِ طالبان آزاد می‌شود و درحالی‌که در بدترین وضعیت صحی قرار دارد، برای برادرش مجازات نمی‌خواهد.» 

بیشتر بخوانید
سنگ صبور
هزار و یک شب

سنگ صبور؛ آمنه و خواهرش تحت سلطۀ طالبِ خانه‌گی

3 میزان 1402

آمنه هر روز نزدیک اذان صبح بیدار می‌شد و به گاو،گوسفندان و بزها علف می‌داد تا وقت دوشیدن، شیرشان بیشتر باشد. بعد از اذان وقتی هوا کمی روشن‌تر می‌شد، سرِ زمین می‌ر‌فت تا علفِ تازه...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN