واصف باختری، شاعر، نویسنده، مترجم و پژوهشگر ادبی برجسته افغانستان به عمر ۸۱ سالگی در آمریکا درگذشت.
منیژه باختری، سفیر افغانستان در اتریش و دختر آقای باختری در صفحهی رسمی فیسبوک خود نوشته است که او چهارشنبهشب (۲۸ سرطان ۱۴۰۲ خورشیدی) درگذشته است.
خاتم باختری در یادداشت کوتاهی که به این مناسبت منتشر کرده، نوشته است که «زندگی او چونان بزرگ بود و یاد او چنین باشکوه است که مرگ وامدار او خواهد ماند تا هنوز تا همیشه.»
«درایستگاه حوادث پیاده شد»
مرگ آقای باختری واکنشهای گسترده شاعران و فرهنگیان افغانستان را در پی داشته است.
محمد کاظم کاظمی، یکی از شاعران و نویسندگان کشور آقای باختری را «بزرگ شاعران افغانستان» توصیف کرده و افزوده است که «او شاعر شاعران ما بود. پیشکسوت و پیشگام شعر افغانستان در نیم قرن اخیر. بعد از استاد خلیلالله دیگر چون او نداشتیم.»
احمد ضیا رفعت، شاعر و استاد دانشگاه کابل، آقای باختری را «خورشید شعر نو افغانستان» توصیف کرده و نوشته است که این خورشید «غروب» کرد.
محبوبه ابراهیمی، از شاعران زن افغانستان در واکنش به مرگ آقای باختری نوشته است که «ادبیات فارسی امروز عزدار یکی از اسطورههای عصر حاضر است.»
بسیاری از شاعران و فرهنگیان دیگر افغانستان نیز به مرگ آقای باختری واکنش نشان دادهاند و او را یکی برجستهترین چهرههای ادبی و فرهنگی کشور دانستهاند.
زندگی و کارنامه
واصف باختری در سال ۱۳۲۱ خورشیدی در شهر مزار شریف در شمار افغانستان چشم به جهان گشوده بود.
او دوره ابتدائیه را در لیسه باختر مزارشریف و صنوف دهم و یازدهم را در لیسه حبیبیه خواند و در سال ۱۳۴۱ خورشیدی از لیسه باختر شهر مزار شریف فارغتحصیل شد.
واصف باختری در سال ۱۳۴۵ هجری خورشیدی از رشتهی زبان و ادبیات دانشگاه کابل لیسانس گرفت و در همان سال در دیپارتمنت دری ریاست تألیف و ترجمۀ وزارت معارف کار را آغاز کرد.
در سال ۱۳۵۳ هجری خورشیدی برای تحصیلات عالی به امریکا رفت و در سال ۱۳۵۵ هجری خورشیدی پس از به دستآوردن سند ماستری در رشتهی تعلیم و تربیه از دانشگاه کولمبیا به افغانستان بازگشت و دوباره در ریاست تألیف و ترجمه تا سال ۱۳۵۷ به کار خود ادامه داد.
واصف باختری در میزان ۱۳۵۷ زندانی شد و در جدی سال ۱۳۵۸ از زندان رها شد و دوباره تا سال ۱۳۶۱ به حیث ویراستار در ریاست تألیف و ترجمۀ وزارت معارف به کارش ادامه داد.
از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۷۴ در اتحادیه نویسندگان افغانستان در سمتهای سردبیر بخش شعر، مدیر مسئول مجله ژوندون و منشی دارالانشای اتحادیه کار کرد. او همچنان در طول این سالها در آموزشگاه اتحادیه نویسندگان افغانستان تدریس میکرد.
واصف باختری سالها عضو گروه دبیران بنیاد فرهنگ افغانستان، عضو گروه رهبری کانون حکیم ناصر خسرو، عضو شورای مرکزی انجمن فرهنگی خوشحالخان و عضو هیات رئیسه اتحادیه ژورنالیستان افغانستان بود.
آقای باختری از سال ۱۳۷۵ تا سال ۱۳۸۰ خورشیدی در پاکستان زندگی کرد و از سال ۱۳۸۰ بدینسو در ایالت کالیفورنیای امریکا زندگی میکرد.
از واصف باختری بیشتر از بیست عنوان کتاب در زمینههای سرایش و ترجمه شعر در اوزان کلاسیک، نیمایی و آزاد و مقالات فلسفی، پژوهشهای ادبی و فلسفی، ترجمهی شعر، ترجمهی مقالات فلسفی و ادبی و صدها مقاله چاپ شده است.
آفتاب نمیمیرد، از میعاد تا هرگز، از این آیینه بشکسته تاریخ، تا شهر پنج ضلعی آزادی، دیباچهیی در فرجام، در استوای فصل شکستن، مویههای اسفندیار گمشده و دروازههای بسته تقویم از جمله کتابهای شعری چاپ شده است از آقای باختری است.