نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

سراب کانکور و فروریختن رویاهای دختران

  • صنوبر
  • 31 سرطان 1402
کانکور

در ماه ثور امسال(1402 خورشیدی) در ولایت‌ها‌ی کابل، قندهار، هلمند، تخار، بدخشان، کندز، پروان، هرات و بلخ به شماری از دختران دانش‌آموز از سوی مکاتب دخترانه فورم شمولیت در آزمون کانکور توزیع شده و هزینه‌ی آن از دختران گرفته شده بود. امری که سبب امیدواری دختران به بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها‌ شد اما دیری نگذشت که این امید نیز به سراب مبدل شد و رویاهای دختران یکبار دیگر فرو ریخت.

ثریا حسینی، دانش‌آموز 20 ساله‌ای است که سال گذشته بنابر مشکلات خانوادگی نتوانست در آزمون کانکور شرکت کند.اما برای سال 1402 در یکی از مکاتب دولتی شهرکابل فورم شمولیت در امتحان کانکور را خانه پری کرده و هزینه‌ی آن را نیز پرداخت کرده بود. او در انتظار فرا رسیدن روز آزمون بود که گروه تروریستی طالبان دختران را به گونه‌ی کامل از اشتراک در کانکور محروم کردند.

ثریا حدود چهار سال را صرف آمادگی برای شرکت در این آزمون کرده بود. او می‌گوید زحمات چهار ساله و هزینه‌ای که برای آمادگی گرفتن پرداخته بود به فنا رفت. ثریا گفت: «مدت زیادی بین ولایت دایکندی و کابل در رفت‌وآمد بودم مکتبم را اینجا تغییر داده بودم تا در بهترین مراکز آموزشی درس بخوانم. پس از تحولات اخیر به دایکندی برگشتم و سال گذشته بنابر مشکلات خانوادگی از آزمون کانکور 1401 محروم شدم. اما امسال که به کابل آمدم هم شانس شرکت در آزمون را ندارم.»

به گفته‌ی ثریا، فورمی که برای شرکت در آزمون کانکور خانه‌پری کرده بود برای او امید واهی داده بود که تصور می‌کرد پس از سپری کردن آن وارد دانشگاه شود و انتظار داشت دروازه‌ها‌ی دانشگاه به روی دختران باز شود.

ثریا که می‌خواست در دانشگاه طبی کابل، طب معالجوی بخواند از خبر لغو آزمون کانکور در شوک مانده است. او گفت: «وقتی در خبرها دیدم که از دختران امتحان نمی‌گیرند بسیار ناامید شده و گریه کردم. حالا دیگر امیدی ندارم که دروازه‌ی مکتب و دانشگاه را به روی ما باز کنند.»

شکیلا(نام مستعار) 19 ساله، از ولایت هرات نیز یکی از متقاضیان کانکور امسال بود که در دو سال سلطه‌ی طالبان در افغانستان فرصت آمادگی گرفتن به این آزمون را نداشت، با وجود آن می‌خواست آزمون کانکور برگزار شود.

شکیلا مکتب را تا صنف یازدهم در هرات خوانده است، بدون فراگیری مضامین صنف دوازدهم مکتب و به دستور طالبان قرار بود در آزمون سراسری کانکور شرکت کند تا اینکه اداره‌ی ملی امتحانات تنها از اشتراک پسران در آزمون کانکور خبر داد.

شکیلا می‌گوید: «می‌خواستم برای فراگیری ادبیات دری وارد امتحان شوم، شانس آمادگی گرفتن نداشتم اما امتحان هم برگزار نشد دیگر نمی‌دانم چه کاری انجام بدهم که در خانه مصروف شوم.»

شکیلا گرچند مشغول فراگیری «داستان‌نویسی» در یکی از کورس‌ها‌ی آموزشی آنلاین است اما می‌گوید هیچ یک از برنامه‌ها‌ی کوتاه‌مدت آموزشی جای مکتب و دانشگاه را برای او پر نمی‌کند.

حکیمه سادات  19 ساله، یکی دیگر از متقاضیان کانکور از ولایت دایکندی نیز با وجود آمادگی زیاد برای سپری کردن این آزمون، اکنون رویاهایش به خاک نشسته است.

همچنان بخوانید

نتایج کانکور ۱۴۰۲

اعلام نتایج کانکور کشور؛ باز هم هیچ اسمی از دختران نیست

13 سنبله 1402
مکاتب ابتدایی

ستیز طالبان با آموزش زنان؛ آیا مکاتب دخترانه‌ی دوره ابتدائیه نیز مسدود می‌شوند؟

15 اسد 1402

او به نیمرخ می‌گوید با وجود مشکلات اقتصادی، پدر و مادر کشاورزش را در ولسوالی میرامور در مزرعه رها کرده و برای فراگیری کورس‌ها‌ی آمادگی به شهر نیلی مرکز این ولایت آمده بود و پس از بستن مراکز موزشی به روی دختران از سوی طالبان با وجود چالش‌های انترنت، کورس‌هایش را به گونه‌ی آنلاین تعقیب می‌کرد.

حکیمه گفت: «پدرم تنها در زمین‌ها‌ کار می‌کند و نان‌آور خانه است. او تمام مصارف کورس‌هایم را داده بود تا من برای کانکور آمادگی بگیرم. می‌خواستم در آینده حقوقدان شوم.»

حکیمه حالا به ولسوالی میرامور برگشته است تا پدر و مادرش را در امور کشاورزی کمک کند.

ثریا، شکیلا و حکیمه برای ادامه‌ی تحصیل شان می‌خواهند بورسیه‌ها‌ی تحصیلی بگیرند اما نمی‌دانند که اسناد لازم چون سند فراغت از مکتب و پاسپورت و یا فرصت‌ها‌ی تحصیلی در بیرون از کشور را به دست آورده می‌توانند یا خیر؟ 

محرومیت دختران از شرکت در آزمون سراسری کانکور با واکنش‌ها‌ی گسترده‌ای همراه بود.

رینا امیری، نماینده‌ی ویژه امریکا در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان در تویتی خواستار برگزاری آزمون کانکور برای دختران شده و تاکید کرد که «کامیابی دختران پیروزی افغانستان است.»

در همین حال ساره لطیفی یکی از زنان معترض و عضو جنبش اعتراضی اتحاد و همبستگی زنان افغانستان در واکنش به توزیع فورم شمولیت در آزمون کانکور و سپس حذف دختران از این آزمون، طالبان را به دزدی از زنان و دختران متهم کرده و می‌گوید: «امروز می‌آیید با دروغ، فریبکاری و جعل از دختران پول می‌گیرید که در امتحان شرکت کنند اما بعدا فرمان لغو امتحان می‌دهید. اگر چنین بود چرا از دختران پول گرفته و آنرا دزدی کردید؟ شما زن‌ستیزهای قرن و فرعون‌ها‌ی آخر زمان همه ما را به تنگ آورده‌اید.» این زن معترض با انتقاد از سایر محدودیت‌ها‌ی وضع شده بر زنان از جامعه جهانی می‌خواهد که زمینه‌ها‌ی مشروعیت‌بخشی به طالبان را فراهم نکند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: امتحان کانکورحق آموزش زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش
مقالات

تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش

2 میزان 1402

«نیک‌بخت، یک زن افغانستانی که 25 سال پیش توسط برادرش در دخمه‌یی تاریک زندانی شده بود، بالاخره توسط مأمورانِ طالبان آزاد می‌شود و درحالی‌که در بدترین وضعیت صحی قرار دارد، برای برادرش مجازات نمی‌خواهد.» 

بیشتر بخوانید
سنگ صبور
هزار و یک شب

سنگ صبور؛ آمنه و خواهرش تحت سلطۀ طالبِ خانه‌گی

3 میزان 1402

آمنه هر روز نزدیک اذان صبح بیدار می‌شد و به گاو،گوسفندان و بزها علف می‌داد تا وقت دوشیدن، شیرشان بیشتر باشد. بعد از اذان وقتی هوا کمی روشن‌تر می‌شد، سرِ زمین می‌ر‌فت تا علفِ تازه...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN