برخی منابع به نیمرخ گفتهاند که نشستی زیر عنوان «گفتمان زنان افغان» در دوحه، پایتخت قطر، با حضور شماری از لابیگران طالبان پشت درهای بسته برگزار شده است.
پیش از این و پس از رسانهای شدن جزئیات این نشست، شماری از رسانهها گزارش داده بودند که این نشست لغو شده است.
بر اساس یک فایل صوتی که به نیمرخ ارسال شده است، این نشست بین روزهای ۲۴ تا ۲۶ جولای ۲۰۲۳ میلادی، مطابق دوم تا چهارم ماه اسد سال ۱۴۰۲ خورشیدی در شهر دوحه و با حضور«تعداد زیادی»از فعالان مدنی، رسانهای و انجوها، برگزار شده است.
میزبانی این نشست را یک نهاد قطری موسوم به «مرکز مطالعات منازعه و خدمات بشردوستانه» (CHS) به عهده دارد و شماری از نهادهای که زیر عنوان «نهاد مدنی» اکنون در افغانستان فعال هستند، در برگزاری آن همکاری کردهاند.
بر اساس معلوماتی که با نیمرخ شریک شده است، شماری از زنان سرشناس افغانستان از جمله دو نماینده زن مجلس نمایندگان پیشین کشور، نیز به این نشست دعوت شده بودند، اما این زنان پس از افشاگریهای اخیر در مورد لابیهای طالبان، از اشتراک در این نشست خودداری کردهاند.
هدا خموش، از زنان معترض افغانستان نیز به نیمرخ گفت که او از طریق شماری از رسانههای خارجی از برگزاری این نشست آگاه شده است.
خانم خموش گفت که این رسانهها به او تماس گرفته بودند و از او پرسیدند که آیا در این نشست اشتراک کرده است یا خیر.
آجندای این نشست که قبلا افشا شده بود، نشان میدهد که بخشی از اهداف آن بحث روی چگونگی و ادامه تعامل «زنان افغان» با طالبان است.
با وجود این، هنوز منابعی از اشتراک کنندگان و نهاد برگزار کننده، برگزاری این نشست را تأیید نکردهاند و جزئیات دقیق در مورد بحثهای مطرح شده و اشتراک کنندگان آن وجود ندارد.
بر اساس اطلاعاتی که در آجندای این نشست درج شده است، در آغاز این نشست مقدمهای «پیرامون قواعد حفظ محرمیت اشتراک در گفتمان»برای اشتراک کنندگان ارائه شده است یا باید ارائه میشد.
با توجه به این نکته، به نظر میرسد که جزئیات این نشست هیچگاه از سوی اشتراک کنندگان و نهاد برگزار کننده، علنی نمیشود.
«نگران نشستهای محرمانه هستیم»
با توجه به گزارشها در مورد برگزاری «گفتمان زنان افغان» در قطر، زنان معترض افغانستان میگویند که آنها نگران برگزاری نشستهای محرمانه در مورد سرنوشت مردم افغانستان هستند.
جنبش «شنبههای ارغوانی» با نشر اعلامیهای گفته است که «منابع در دوحه قطر تائید مینمایند که مرکز مطالعات خشونتها و خدمات بشر دوستانه قطر به رهبری غسان الکحلوت که از جمله لابیگران بینالمللی گروه تروریستی طالبان میباشد، با دعوت شماری از حامیان داخلی و خارجی این گروه نشست محرمانهای را به هدف سفیدنمایی گروهی که با گروگان گیری مردم افغانستان از دو سال بدین طرف حاکمیت کشور را غضب کردهاند؛ برگزار نموده است.»
اعضای این جنبش با ابراز نگرانی از برگزاری چنین نشستهایی، گفتهاند که چنین نشستهایی، نه تنها راهگشای مشکلات کنونی افغانستان نیست، بلکه اختلافات و خشونتها را تشدید میکند.
جنبش شنبههای ارغوانی در اعلامیهی خود گفته است که «از آنجاییکه قطر حافظ منافع ایالات متحده آمریکا در افغانستان بوده، بارها چنین نشستهایی را از جمله توسط سلطان برکات رئیس اسبق مرکز منازعات در انستيتوت دوحه، با اشاره و اجازه آمریکا جهت سفیدنمایی چهره سیاه طالبان برگزار نموده است.»
اعضای این جنبش اعتراضی زنان میگویند که «مرکز مطالعات خشونتها و خدمات بشر دوستانه قطر باید بداند که تاریخ پنج دهه گذشته افغانستان نشان میدهد که مداخله کشور های خارجی زیر هر نام و نشانی در امور افغانستان تنها منجر به جنگ و خشونت گردیده است.»
آنها در اعلامیهی خود افزودهاند که «بناء ما از کشور قطر میخواهیم تا از دخالت در امور افغانستان به نفع طالبان دست برداشته و برای شهروندان افغانستان تعین تکلیف نکند.»
اعضای جنبش شنبههای ارغوانی گفتهاند که «تنها راه حل مشکلات افغانستان ایجاد حکومت دموکراتیک غیرمتمرکز، مبتنی بر آرای شهروندان افغانستان است؛ حکومتی که در آن تمامی حقوق و آزادیهای شهروندان احترام و منتج به تأمین عدالت اجتماعی واقعی در جامعه گردد.»
«دوحه کانون توطئه و جنگ برای افغانستان»
همزمان با افزایش نگرانیها در مورد برگزاری نشستهای محرمانه در مورد افغانستان در قطر، کارزاری زیر عنوان «نه به نشست دوحه» نیز در شبکههای اجتماعی راه اندازی شده است.
کاربران شبکههای اجتماعی افغانستان با استفاده از هشتگ «#NoToDohaMeeting» نگرانی خود را از برگزاری نشستهای محرمانه و پشت درهای بسته در مورد سرنوشت افغانستان ابراز میکنند.
شماری از زنان معترض افغانستان با راه اندازی این کارزار میگویند که «دوحه به کانون توطئه و جنگ علیه مردم، بخصوص زنان افغانستان تبدیل شده است.»
آنها تأکید میکنند که «جهان باید این مرکز فساد تروریستهای بینالمللی را کنترول و زیرنظارت دقیق بگیرد.»
«نشستهای پشت پرده در دوحه؛ برنامههای سیاسی جادهصافکن برای طالبان»
گروه «هفته همبستگی با مردم افغانستان علیه گروپ تروریستی، فاشیستی و تکجنسیتی طالبان ۱۳-۲۰ آگست» نیز در اعلامیه به برگزاری نشست لابیهای طالبان در دوحه واکنش نشان دادهاند و آن را «دسیسهچینی» علیه مردم افغانستان دانستهاند.
در اعلامیه این گروه آمده است که «مردم افغانستان به هیچ گروه و هیچکسی این حق را نمیدهند که به نمایندگی شان در این نشست اشتراک و راه معامله با طالبان را هموار کنند.»
آنها در اعلامیه خود افزودهاند که «از دید مردم افغانستان، طالبان و لابیگران این گروه همه در یک صف قرار دارند و جنایتکار اند.»
در اعلامیه این گروه از زنان افغانستان آمده است که «مردم افغانستان با صدای واحد از جامعهی جهانی میخواهند که این مرکز فساد و لانهی سیاسی تروریستهای بینالمللی را ببندد و از انجام هر نوع معامله با طالبان تروریست پیشگیری کند.»
آنها تاکید کردهاند که «مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران این کشور، این نشستهای پشت پرده در دوحه را به عنوان برنامههای سیاسی جادهصافکن برای طالبان میبینند و خواهان توقف این دسیسهچینیها هستند.»
زنان معترض کشور میگویند که جزئیات نشستهای دوحه برای مردم افغانستان باید افشا شود و اشتراک کنندگان این نشستها را «جنایتکار»و «حامیان طالبان» میدانند.
از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، شماری از زنان از جمله محبوبه سراج و مدینه محبوبی، بارها متهم به لابی برای طالبان شدهاند.
فعالان حقوق زن به این باور هستند که زنانیکه برای گروه طالبان لابی میکنند و در تلاش به رسمیت شناخته شدن این گروه هستند، به دلایل «قومی» و «منافع شخصی» این کار را انجام میدهند و رنجی را که زنان افغانستان در زیر سلطه گروه طالبان تحمل میکنند، نادیده میگیرند.