گوردون براون، نخست وزیر پیشین بریتانیا و سفیر آموزش جهانی سازمان ملل متحد میگوید که زمان آن فرار رسیده است سرکوب زنان افغانستان توسط گروه تروریستی طالبان بهعنوان «جنایت علیه بشریت»اعلام شود.
آقای براون در مقالهای که دیروز (سهشنبه، ۱۷ اسد ۱۴۰۲ خورشیدی) در روزنامه «گاردین» منتشر شده، نوشته است که از زمان تسلط بر افغانستان تا اکنون سرکوب زنان و دختران را تشدید کرده است.
او در آستانهی دوسالگی تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان گفته است که محرومیت آنها از آموزش باید مورد توجه قرار گیرد.
او نوشته است که «آنچه که دختران در افغانستان تجربه میکنند، یک اختلال موقتی نیست. این چیزی کمتر از آپارتاید جنسیتی نیست.»
آقای براون با تأکید بر اعلام سرکوب حقوق زنان و دختران افغانستان بهعنوان جنایت علیه بشریت، از دادستانهای دادگاه کیفری بینالمللی خواسته است که در این مورد تحقیق کند.
او افزوده که«آزار و شکنجه جنسیتی جنایتی علیه بشریت است که ممکن است اعضای گروه طالبان بر اساس اساسنامه رم دادگاه بین المللی کیفری که افغانستان در سال 2003 به آن ملحق شد، تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.»
آقای بروان گفته است که دادستانهای دادگاه کیفری بینالمللی باید با جمعآوری اطلاعات از دولتها، ارگانهای سازمان ملل و سازمانهای غیردولتی، مشخص کنند که آیا پروندهای برای پیگرد قانونی گروه طالبان باز شده است یا خیر.
او از دولتها نیز خواسته است که در چارچوب قوانین داخلی بر گروه طالبان به دلیل سرکوب حقوق زنان، تعزیرات بیشتر وضع کند.
نخست وزیر بریتانیا گفته است که با وجود ترس از گرفتاری و شکنجه، زنان و دختران افغانستان از تلاش برای آموزش دست نکشیدهاند و بسیاری از آنها در آموزشگاههای زیرزمینی و به صورت آنلاین، تحصیل میکنند.
او افزوده که اکنون بسیاری از خانوادهها متوجه شدهاند که تنها راه آموزش دختران شان مهاجرت است، اما با وجود این، ۲.۵ میلیون دختر دیگر محروم از آموزش باقیمانند و به زودی شمار آنها به سه میلیون نفر خواهد رسید.
آقای براون با اشاره به محدودیتهای گسترده طالبان بر آموزش زنان و دختران، گفته است که «نسل دیگری از دختران در افغانستان از تحقق رویاهای خود محروم خواهند شد.»
او خواستار حمایت بیشتر کشورهای جهان از آموزش زنان و دختران افغانستان و تأمین هزینهی مالی آموزش آنها شده است.
نخست وزیر پیشین بریتانیا گفته است که جهان باید زمینهی آموزش آنلاین را برای زنان و دختران افغانستان گسترش دهد.
گروه تروریستی طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان در آگست سال ۲۰۲۱ میلادی، زنان و دختران کشور را از تمام حقوق اساسی و انسانیشان، به ویژه حق آموزش و تحصیل، محروم کردهاند.
این گروه در مدت نزدیک به دو سال گذشته به گسترده برای تغییر نصاب آموزشی مکاتب و دانشگاههای افغانستان تلاش کرده است.
اکنون زنان معترض افغانستان میگویند که در مکاتب و دانشگاهها افراطگرایی تدریس و ترویج میشوند و آنها خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه با نصاب آموزشی طالبان نیستند.
زنان افغانستان میگویند که جهان برای دسترسی زنان و دختران به آموزش غیرایدئولوژیک و آزاد، باید روی سرنگونی رژیم طالبان برنامهریزی کند.