از زمان تسلط گروه تروریستی طالبان بر افغانستان در آگست سال 2021 میلادی، طیفهای مختلفی از لابیگران این گروه نیز ظهور کردهاند و در تلاش برای «سفیدنمایی» و کسب مشروعیت برای آنها هستند.
گروهی از این لابیگران، سیاست مداران، ملاها و یوتوبران کشورهای اروپایی هستند که پس از سفر به افغانستان، در تلاش هستند که تصویر وارونهی از افغانستان به مردم جهان ارائه دهند و کشوری را که 29.2 میلیون نفر از نفوس آن تحت سلطه طالبان محتاج کمکهای بشردوستانه هستند، گل و گلزار نشان دهند.
در پیامها و ویدیوهایی که لابیگران غربی طالبان در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند، چیزی از رنج مردم افغانستان در زیر سلطه این گروه تروریستی، حذف کامل زنان از جامعه و سیاستهای سرکوبگرانه آن.ها دیده نمیشود.
این لابیگران که معمولا توسط جنگجویان طالبان اسکورت میشوند، تلاش میکنند که افغانستان را کشوری «امن»، «در آرامش» و «رو به توسعه و پیشرفت» نشان دهند.
لابی گران غربی طالبان در دستههای مختلفی قرار میگیرند که شماری از آنها به صورت بسیار هدفمندانه برای این گروه تبلیغ میکنند.
هواداران ایدئولوژی طالبان
شماری از لابیگران غرب نشین طالبان، افرادی هستند که طرفدار ایدئولوژی این گروه هستند و از تسلط آنها بر افغانستان، خوشحال هستند.
ملاهای که در روزهای اخیر از بریتانیا به افغانستان آمدند و با مقامات ارشد گروه طالبان از جمله امیر خان متقی سرپرست وزارت امور خارجه و عبدالحکیم حقانی، رییس دادگاه عالی این گروه دیدار کردند، از جمله این دسته از لابیگران طالبان به شمار میروند.
وزارت خارجه طالبان دیدار این افراد با امیرخان متقی را به صورت گسترده تبلیغ کرد و خبر آن را به چهار زبان پشتو، فارسی، انگلیسی و عربی منتشر کرد.
دادگاه عالی طالبان اما خبر دیدار این افراد با عبدالحکیم حقانی را با جزئیات بیشتری منتشر کرد و به نقل از آن ها نوشت که «مسلمانان بریتانیا از حاکمیت امارت اسلامی ]گروه طالبان[ در افغانستان بسیار خوشحال هستند و برای بقای آن دعا میکنند.»
دادگاه عالی طالبان به نقل از این افراد افزوده که «روشن است که امارت اسلامی]گروه طالبان[ به عنوان یک نظام شرعی، الگوی کل جهان اسلام و بهترین الگو برای پیروی است و با اجرای موازین شرعی مشکلی ندارد.»
در عین حال، یک رسانه بریتانیایی به نام «جیبینیوز» نوشته است که دستکم دو نفر از این ملاها دارای عقاید تندروانه و متهم به حمایت از شبکه القاعده هستند.
بر اساس گزارش این رسانه، سلیمان غنی و هیثم الحداد، دو نفر از کسانی که با وزیر خارجه و سرپرست دادگاه عالی طالبان در کابل دیدار کردند، در رأس یک نهاد خیریه موسوم به «کمک انسانی» در بریتانیا هستند که ظاهرا برای یک شفاخانه و یک مرکز فنی و حرفهای در لندن کمک جمعآوری میکنند.
در این گزارش آمده که اما تحقیقات کمیسیون بنیادهای خیریه بریتانیا نشان میدهد که این نهاد خیریه از سال 2017 تا سال 2019 میلادی، مبلغ 256 هزار پوند جمع آوری و از طریق دو نهاد رابط در ترکیه و سوریه به شبکه القاعده کمک کرده است.

سلیمان غنی پس از سفر به کابل و دیدار با مقامات طالبان، در یک مصاحبه با تلویزیون ملی افغانستان که اکنون تحت کنترل طالبان است، از این گروه ستایش کرد و گفت که «بسیار تحت تأثیر حکومت آنها» قرار گرفته است.
هیثم الحداد، یکی دیگر از ملاهای که از لندن برای دیدار طالبان به کابل آمده بود، در مصاحبه با تلویزیون ملی افغانستان گفت که «او واقعا به مردم افغانستان برای داشتن چنین مقاماتی [اعضای گروه تروریستی طالبان] تبریک میگوید»

او از جهان خواستار تعامل بیشتر با گروه طالبان و پایان دادن به تحریمهای اقتصادی این گروه شد و وزرای این گروه را «بسیار نرم خو و ملایم» توصیف کرد.
این افراد در واقع طالبان را نمایندهی ایدئولوژی میدانند که به آن باورمند هستند و در تلاش گسترش آن در نقاط دیگر جهان هستند.
حمایت این افراد از دو گروه تروریستی طالبان و القاعده نشان میدهد که آنها دارای ایدئولوژی افراطگرایانه هستند و میخواهند این ایدئولوژی را با حمایت از این دو گروه تروریستی تقویت کنند.
بنابراین، این افراد به صورت بسیار هدفمند و برنامهریزی شده برای طالبان لابی می کنند و در تلاش هستند که با استفاده از دین و باورهای دینی، به سفیدنمایی طالبان بپردازند.
«احمقهای مفید»
گروهی دیگر از لابیگران طالبان، افرادی هستند که به «احمقهای مفید» مشهور شدهاند و اکثر آنها یوتوبران خارجی هستند که به افغانستان سفر میکنند و یا از کشورهای دیگر به نفع طالبان تبلیغ میکنند.
یکی از برجستهترین نمونههای این افراد، توبیاس الوود، رئیس کمیته دفاعی پارلمان بریتانیا بود که پس از سفر کوتاه به افغانستان و رفتن به ولایت هلمند با همراهی چند جنگجوی طالبان، در یک پیام ویدیویی با هیجان توصیف کرد که افغانستان پس از تسلط گروه طالبان «متحول» شده است.

او بدون هیچ اشارهای به وضعیت زنان و دختران افغانستان و نقض گسترده حقوق بشر توسط گروه طالبان، خواستار بازگشایی سفارت بریتانیا در افغانستان و تعامل با طالبان شد.
هرچند این نماینده پارلمان بریتانیا پس از انتقادات گسترده و فشارهای سیاسی، ویدیوی تبلیغاتی خود را حذف کرد، اما بسیاری دیگر از لابیگران کمتر شناخته شده طالبان که خود را تحت فشار رسانه و قانون احساس نمیکنند، هیچگاه ویدیوهای تبلیغاتی را حذف نکردند.

یکی دیگر از احمقهای مفید، یک یوتوبر اسکاتلندی بهنام «اِما» است که در سال 2022 میلادی به افغانستان سفر کرد و با ضبط ویدیوهایی از جنگجویان طالبان و بخشهای مختلف شهر کابل، ادعا میکند که «اینجا چیز ترسناکی وجود ندارد.»
جمیل قادری، شهروند افغانستانی بلجیم یکی دیگر از این افراد است که در ویدیوهایی که در یوتیوب منتشر کرده، به صورت صریح از طالبان حمایت و از این گروه ستایش و تمجید کرده است.

شماری دیگر از یوتوبران خارجی نیز در ویدیوهایی که از افغانستان منتشر کردهاند، تلاش کردهاند که وضعیت مردم و شهرها را تحت کنترل گروه طالبان، در آرامش و امنیت کامل نشان دهند.
این افراد هرچند که برای بسیاری از مخاطبان شان، احمق به نظر میرسند، اما برای دستگاه تبلیغاتی و پروپاگندسازی طالبان مفید هستند و در سفیدنمایی این گروه نقش مهم دارند.
آنها در واقع عطش و عقده دیده شدن دارند، اما دستگاه تبلیغاتی و استخبارات طالبان از آنها به عنوان یک ابزار استفاده میکنند تا به عادیسازی وضعیت افغانستان بپردازند.
پیامدهای لابی ملاها و یوتوبران غربی برای طالبان، برای مردم افغانستان، به ویژه زنان، بسیار سنگین است؛ زیرا این افراد باعث میشوند که رنج مردم در زیر سلطه یک گروه تروریستی نادیده گرفته شود و در زیر لایه های از دروغ و فریبکاری، پنهان شود.
متاسفانه در رسانهها نیز به این موضوع بسیار کم پرداخته شده است و نسبت به پیامدهای آن برای شهروندان افغانستان، توجه جدی صورت نگرفته است.
همانگونه که ضرورت است که در برابر جنایتهای ضد بشری طالبان سکوت نکنیم و صدای خود را بلند کنیم، لازم است که چهره لابیگران طالبان را، از هر سنخ و قماشی که هستند، افشا کنیم و علیه آنها سکوت خود را بکشنیم.