سازمان گزارشگران بدون مرز میگوید که به دلیل سیاستهای محدود کننده گروه تروریستی طالبان علیه خبرنگاران زن در افغانستان در دو سال گذشته، بیش از ۸۰ درصد آنها مجبور شدهاند که کارشان را ترک کنند.
این نهاد در گزارشی که دیروز (پنجشنبه، ۱۹ اسد ۱۴۰۲ خورشيدي) منتشر کرده، نوشته است که وضعیت خبرنگاران زن در افغانستان “هر روز بدتر میشود.”
گزارشگران بدون مرز به نقل از یک خبرنگار زن در داخل افغانستان نوشته است که او “فقط به دلیل زن بودن از پوشش بسیاری از رویدادها محروم شده است.”
این خبرنگار زن گفته است که به دلیل محدودیتهای طالبان بر کار خبرنگاران زن، بسیاری از آنها مجبور به ترک کار شان شدهاند و بسیاری دیگر ترجیح دادهاند که “بهجای اینکه پشت میز کار خود زندانی باشند، اتاق خبر را ترک کنند و در خانه بمانند.”
این نهاد همچنین نوشته است که بر اساس سیاستهای سرکوبگرانه طالبان، بیش از دو سوم خبرنگاران افغانستان این حرفه را ترک کردهاند.
گزارشگران بدون مرز در گزارش جدید خود همچنین از تعطیلی گسترده رسانههای افغانستان در زیر سلطهی طالبان خبر داده است.
این نهاد به نقل از انجمن مستقل خبرنگاران افغانستان (AIJA ) نوشته است که در دو سال گذشته بیش از نیمی از ۵۴۷ رسانه ثبت شده در افغانستان تعطیل شدهاند.
در این گزارش آمده است که از ۱۵۰ شبکه تلویزیونی در افغانستان اکنون کمتر از ۷۰ شبکه فعال است و از ۳۰۷ ایستگاه رادیویی ۱۷۰ و از ۳۱ خبرگزاری ۱۸ خبرگزاری به فعالیت خود ادامه میدهند.
گزارشگران بدون مرز میگوید که چالشها برای خبرنگاران در داخل افغانستان “بسیار بزرگ” است و آنها بر اثر بازداشتها و آزار و اذیت طالبان “وحشت زده” و “مأیوس” شدهاند.
این نهاد در گزارش خود به نقل از خبرنگاران افغانستان نوشته است که طالبان “سانسور” را وظیفهی اصلیشان قرار دادهاند و “هیچ مخالفتی را با سیاست شان تحمل نمیکنند.”
گزارشگران بدون مرز نوشته است که با وجود محدودیتها و سرکوب طالبان، خبرنگاران افغانستان برای زنده نگهداشتن حرفهی روزنامهنگاری در این کشور مبارزه میکنند و نسل جدیدی از آنها در تبعید و از طریق کار آنلاین ظهور کردهاند.
این نهاد گفته است پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، شماری از رسانهها در تبعید و از طریق آنلاین فعالیت خود را از سر گرفتهاند.
گزارشگران بدون مرز همچنین گفته است که در دو سال گذشته ۴۲۰ اقدام حمایتی از خبرنگاران افغانستان انجام داده و به شماری از آنها برای تأمین نیازهای فوری زندگی در کشورهای سوم و امور پناهندگی، کمک مالی کرده است.
گروه طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان محدودیتهای شدید علیه رسانهها وضع کردهاند و خبرنگاران زیادی را به جرم کال خبرنگاری گرفتار، زندانی و شکنجه کردهاند.
این گروه همچنین تمام سازوکارهای حمایتی از خبرنگاران را لغو کردهاند و محدودیتهای ویژه بر حضور خبرنگاران زن در رسانهها وضع کردهاند.