سازمان نجات کودکان (Save the Childrin) گزارش تازهای را در دومین سال تسلط گروه طالبان بر افغانستان به تاریخ 24 اسد 1402 خورشیدی به نشر رسانده است که در آن وضعیت کودکان افغانستان را در بخشهای مختلف مورد ارزیابی قرار داده است.
یافتههای این گزارش نشان میدهد که بیشتر از سهچهارم کودکان (76.1%)، که توسط این سازمان در افغانستان مورد بررسی قرار گرفته گفتهاند، که کمتر از یک سال پیش غذا می خورند، زیرا این کشور با فقر، گرسنگی مواجه است این وضعیت با تسلط گروه طالبان بدتر شده است.
مدیر اجرایی سازمان نجات کودکان در گزارش گفتهاست؛ کودکان در افغانستان با خطر مرگ به دلیل گرسنگی و همچنان انجام کارهای خطرناک روبرواند و خانوادهها برای زنده ماندن دست به اقدامات ناامید کننده میزنند.
در گزارش آمده است که بیش از یکسوم (۳۸.۴٪) کودکان مجبور هستند برای کمک به تأمین هزینهی زندگی خانوادههایشان کار کنند.
این بررسی در ولایتهای کابل، ننگرهار، جوزجان، بلخ، سرپل و فاریاب در میان ۱۲۰۷تن بزرگسال و ۱۲۰۵ کودک انجام شده است. در این گزارش خشکسالی، پیامدهای جنگ و کاهش بودجه کمکهای جامعه جهانی از دلایل اصلی گسترش فقر عنوان شده است. بر اساس آمار این گزارش ۵۸ درصد از خانوادههای مصاحبه شده گفتهاند که از خشکسالیها متاثر شدهاند.
این سازمان در گزارش آورده است که زنان و کودکان با خطر بیشتری مواجهاند و خانوادههایی که توسط زنان سرپرستی میشوند، دوبرابر نسبت به خانوادههایی که سرپرست مرد دارند، از گرسنگی شدید رنج میبرند، همچنان شمار دخترانی هم که امسال نسبت به سال گذشته به غذای کمتری دسترسی دارند ۱۷٪ بیشتر از پسران است.
براساس این گزارش، گرسنگی نه تنها سلامت فیزیکی کودکان را بهصورت جدی متأثر میکند، بلکه بر سلامی روانی آنان هم اثر گذاشته و موجب اضطراب و افسردگی در میان کودکان میشود.
در این گزارش به نقل از ارشد ملک، رئیس سازمان نجات کودکان در افغانستان آمده است؛ که در دو سال از زمانی که طالبان دوباره کنترل در افغانستان را به دست گرفتهاند، شرایط برای کودکان و خانوادههای آنها بسیار بد شدهاست و آنچه ما میبینیم طوفانی کامل از بحران اقلیمی، فقر و میراث جنگ است که گرسنگی، سوءتغذیه و بدبختی را بر مردمی تحمیل میکند که هیچ دخالتی در بوجود آمدن این شرایط یک نقشی نداشتهاند.»
در ادامه گزارش آمده است که، این سازمان دادههای قابل مقایسه از سال گذشته ندارد؛ اما دادههای اخیر سازمانهای بین المللی نشان میدهد که از هر10 کودک در سراسر افغانستان یک نفر آنها مصروف به کارهای شاقه هستند.
این در حالی است که تا قبل از تسلط گروه طالبان بر افغانستان، آمار کودکان کار در کشور به ۳.۷ میلیون میرسید که از این جمع، ۲.۷ میلیون کودک مشغول انجام کارهای شاقه بودند. پس از سقوط نظام جمهوری، هیچ آمار تازهای در مورد کودکان کار منتشر نشده است. اما با توجه به بحران عمیق اقتصادی پس از سلطهی گروه طالبان و گزارشهایی که در مورد آمار روزافزون فقر و گرسنگی نشر میشود، ممکن است صدها هزار کودک دیگر نیز به جمع کودکان کار در افغانستان افزوده شدهاند.
سازمان حفاظت از کودکان بعد از ممنوعیت کار زنان در موسسات غیردولتی، در گزارشی که به تاریخ هفتم جنوری ۲۰۲۳میلادی نشر کرده بود گفته است؛ «ممنوعیت کار زنان باعث افزایش کودکان کارگر در افغانستان خواهد شد.»
مسئولین این سازمان تاکید کرده که با محرومیت میلیونها نفر از کمکهای غذایی به دلیل کاهش بودجه بینالمللی، این باید زنگ خطری برای اعضای جامعه بینالملل باشد تا چشمپوشی نکنند.
گوئن هانز، رئیس اجرایی این سازمان در گزارش گفته است. «تصمیم دولت بریتانیا برای نصف کردن بودجه کمکی خود به این کشور در سال جاری، ضربهای غمانگیز به امیدها و رویاهای این مردم است و این خلاف همه چیزهای است که بریتانیا باید از ان دفاع کند.»