شروع سال سوم سلطۀ گروه طالبان بر افغانستان، همزمان است با کاهش چشمگیر کمکهای بینالمللی که قبلاً بیشتر از 80 درصد بودجۀ این کشور را تشکیل میداد.
به تازهگی، دانیل اندریس، هماهنگکنندۀ کمکهای بشردوستانۀ سازمان ملل متحد در افغانستان، با نشر بیانیهیی گفتهاست که قطعشدن گستردۀ کمکهای بشردوستانه به افغانستان باعث شده تا این سازمان «برنامههای نجاتبخش را بهطور هشداردهندهیی» متوقف کند.
در بیانیۀ دانیل اندریس که به مناسبت روز جهانی بشردوستی (19 اگست) منتشر شده، آمده است؛ تعداد افراد نیازمند در افغانستان که از کمکهای بشردوستانه استفاده میکردند، از ۱۳ میلیون نفر به ۹ میلیون در ماه «مارچ» و به پنج میلیون نفر در ماه «می» کاهش یافته است.
او از روند کاهش این کمکها ابراز نگرانی کرده و گفته است:
«بسیاری از فعالیتهای دیگر نیز از این روند متأثر شدهاست و در صورتی که حمایت مالی اضافی دریافت نشود، ناگزیر برنامههای بیشتری از این کمکها معلق و بسته خواهد شد».
در این بیانیه همچنان آمدهاست که به دلیل قطع ارسال کمکهای بشردوستانه، بیش از ۲۶۰ مرکز صحی که حدود دو میلیون نفر را پوشش میدادند، تعطیل شدند.
براساس آمار اعلامشده در این بیانیه، حدود ۲۹.۲ میلیون نفر در افغانستان در سال ۲۰۲۳، به دریافت کمکهای بشردوستانه نیازمندند، اما با کاهش ارسال این کمکها، آیندۀ بدی در انتظار خانوادههاست.
به گفتۀ دانیل اندریس، شمار افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در افغانستان نسبت به پنج سال پیش، ۴۸ درصد افزایش یافته و از مقدار بودجۀ مجموعی 1.3 میلیارد دالری این برنامه در سال 2023 تنها 25 درصد آن تمویل شدهاست.
دانیل اندریس، در این بیانیه از کارمندان سازمان ملل در افغانستان به خصوص زنان قدردانی کرده و گفتهاست: «کارکنان سازمان ملل، بهویژه کارمندان زن، با مددرسانی بشردوستانه به 26 میلیون نفر در 401 ولسوالی در سال 2022، ارادۀ محکمشان را به نمایش گذاشتهاند. این کارکنان امسال هم به تلاششان ادامه داده و حداقل یکنوع کمک را به بیش از 23.6 میلیون نفر که شامل 12 میلیون زن و دختر میشود، ارایه میکنند.»
در همین حال، کمیتۀ صلیب سرخ که بعد از تسلط گروه طالبان، بخشهای صحی و تمویل مالی کارمندان صحی در شفاخانههای دولتی افغانستان را به عهده گرفته بود، گفتهاست که دیگر قادر نیست نهادهای صحی را حمایت کند.
دیوگو آلکانتارا، سخنگوی کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ در امور افغانستان به خبرگزاری رویترز گفتهاست که این کمیته برای حفظ مراقبتهای صحی در درازمدت، منابع لازم را در اختیار ندارد و به همین دلیل احتمالاً حمایت این کمیته از ۲۵شفاخانه در افغانستان تا آخر ماه آگست برداشته شود.
او در ادامه افزودهاست که کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ، تصمیم حمایت از شفاخانهها را برای نجات سیستم مراقبتهای صحی افغانستان اتخاذ کرده بود که پس از تسلط طالبان با فروپاشی مواجه شد. حمایت صلیب سرخ از شفاخانهها شامل پرداخت معاش کارمندان صحی و تأمین تجهیزات صحی است، که این حمایت چند ماه پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان آغاز شد.
به گفتۀ سخنگوی صلیب سرخ، این نهاد در ابتدا ۳۳ شفاخانه بزرگ را پوشش داده بود که حمایت از هشت شفاخانه قبلاً متوقف شدهاست.
افزون بر این، سازمان جهانی صحت امروز با نشر بیانیهیی هشدار داده و گفته است: «وضعیت در افغانستان وخیم است و کمبود منابع و بودجه برای حمایت از کارکنان صحی و امکانات، جان افراد بیشماری را به خطر میاندازد که زنان و کودکان بیشترین آسیب را میبینند.»
آمار سازمان جهانی صحت نشان میدهد که در نتیجۀ کمبود بودجه، 8 میلیون نفر از دسترسی به کمکهای حیاتی صحی محروم خواهند شد.
این سازمان اعلام کردهاست که اکنون هدف کمک صحی این سازمان رسیدهگی به وضعیت اضطراری ۱۴ میلیون نفر در افغانستان میباشد که در این میان ۷،۵ میلیون نفر آن کودک و ۳،۱ میلیون دیگر زنان هستند.