پنجاهوچهارمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز دوشنبه 20 سنبله (11 سپتمبر)، در ژنیو سویس، آغاز شد.
در این نشست، ریچارد بنت گزارشگرِ ویژۀ حقوق بشر برای افغانستان، گزارش تازۀ خود را در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستانِ زیر سلطۀ گروه تروریستی طالبان ارایه کرده و گفته است که مردم افغانستان با یک بحران انسانی و رژیمی مواجهاند که بسیاری از حقوق بشر را نقض میکند و این گروه؛ حقوق، چانس زندهگی و کرامتِ زنان و دختران را از بین برده است.
او در ادامه گفته است: وضعیت زنان و دختران در افغانستان کاملاً غیرقابل قبول است و لازم است که شورای حقوق بشر و سایر نهادها، اقداماتی را برای رسیدهگی به این موضوع روی دست گیرند و دیوان بینالمللی دادگستری باید نقض کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان و سایر موافقتنامههای بینالمللی از سوی گروه طالبان را بررسی کند و صدای زنان افغانستان را بشنود.
گزارشگر ویژۀ حقوق بشر برای افغانستان، همچنین گفته که رژیم افغانستان، تکقومی است که قریب به تمامِ این رژیم را مردانی از قوم پشتون تشکیل میدهند.
او در ادامه گفته است که وضعیت اقوام غیرپشتون بهویژه اقلیتهای مذهبی، قومی و جنسیتی در افغانستان نگران کننده است. باید میکانیسم مستقل تحقیقاتی بینالمللیِ دیگری برای رسیدهگی به نقض حقوق بشر در افغانستان ایجاد شود.
در ادامۀ این نشست، نمایندۀ کشور اسراییل گفته است: «حقوق بنیادین زنان و دختران در افغانستان نقض میشود و این تنها کشور در جهان است که آموزش دختران پس از یک ردۀ سنی محدود، ممنوع شده و گروه طالبان تصمیم دارند زنان را از تمامی جنبههای زندهگی محو کنند.»
از سوی دیگر، نصیراحمد اندیشه، سفیر افغانستان در مقر سازمان ملل متحد، با ارایۀ گزارشی در مورد افغانستان گفته است که اقدامهای خشونتبارِ گروه طالبان در زمینۀ بازداشت، قتل و اعدام نظامیان و کارمندان دولت پیشین افغانستان، همچنان جریان دارد و محدودیتها علیه زنان نیز با وجود فشارها کاهش نیافته است.
نمایندهگان شماری از کشورها که در این نشست سخنرانی کردند، نگرانیهای خود را از سلطۀ خشونتبار طالبان، تداوم محرومیت زنان و دختران از تحصیل و اشتغال، و گسترش فقر و بیکاری در افغانستان مطرح کردند.
همزمان با برگزاری این نشست، شماری از فعالان حقوق زن با برپایی اعتراض در مقابل مقر سازمان ملل متحد در ژنیو، خواستار اقدام عملی این سازمان در برابر گروه طالبان شدند. این معترضان گفتهاند که طالبان از تلاش برای حذف زنان در جامعه دست نمیکشند و بهمنظور متوقف کردن روند زنستیزیِ هدفمند در افغانستان، این کشور باید به عنوان کشوری که در آن تبعیض جنسیتی حاکم است، به رسمیت شناخته شود.
این نشست در مقر اروپاییِ سازمان ملل متحد در ژنیو در حالی برگزار میشود که اعتصاب غذایی دخترانِ معترض افغانستان بهخاطر به رسمیت شناخته شدنِ «آپارتاید جنسیتی» در این کشور، وارد دوازدهمین روزش در شهر کلن آلمان و شهرهای دیگر جهان شده است، ولی هنوز هیچ اقدام عملی از سوی نهادها و کشورهای مدافع حقوق زنان در این راستا صورت نگرفته است.