سازمان غذایی جهان، روز چهارشنبه (22 سنبله) بار دیگر از کاهشِ کمکها برای افراد نیازمند به حمایت غذایی در افغانستان خبر داده و گفته است که آنها اکنون از هر پنج نفر در افغانستان که برای زنده ماندن نیـاز به غذا دارند، تنها یک نفر را میتوانند تحت پوششِ حمایتهای غذایی قرار دهند.
در تازهترین پیامِ سازمان جهانی غذا که به هدفِ جمعآوری کمکهای مالی برای حمایت از برنامههایِ این سازمان صادر شده، اعلام شده که «برای جلوگیری از فاجعۀ بشری در افغانستان، نیاز به یک میلیارد دالر امریکایی است.»
عدم دسترسی به غذا، نگرانی همیشهگی مردم افغانستان بوده است، اما اکنون با حاکمیت رژیم تروریستی طالبان، زنان و کودکان و مردانِ افغانستان بیشتر از هر زمان ِدیگر نیاز به کمکهای جامعۀ جهانی و سازمانهای بینالمللی دارند. در دو سال گذشته، چرخ اقتصادیِ اکثر خانوادهها در افغانستان متوقف شده و شمار چشمگیری از افراد تحصیلکرده و متخصص نیز به جمعیتِ بیکاران افزوده شده و در نتیجه، فقر گسترش روزافزون یافته است.
سازمان جهانی غذا پیش از این، در اعلامیهیی که در تاریخ 5 سپتمبر 2023 منتشر کرده بود نیز خاطرنشان ساخته بود که بهدلیل کاهش کمکهای مالی کشورهای عضو، ادامۀ کمکهای غذایی برای دو میلیون نفر از مردم افغانستان را کاهش داده و با این آمار، تعداد افرادی که در سال جاری از پوشش برنامۀ کمکهای غذاییِ این سازمان محروم شدهاند، به ده میلیون نفر رسیده است.
این سازمان همچنین گفته بود که بهدلیل کمبود بودجه، در آینده فقط سه میلیون نفر در افغانستان در هر ماه از برنامۀ کمکهای غذاییِ آنها بهرهمند خواهند شد؛ و کاهش این کمکها به این معنی است که بیش از یک میلیون و ششصدهزار مادر و فرزند در افغانستان، دیگر نمیتوانند غذایِ غنیشده برای جلوگیری از سوءتغذیه دریافت کنند.
از سوی دیگر، رییس سازمان جهانی غذا در افغانستان با اشاره به کمبود بودجۀ این سازمان هشدار داده بود که «فقط یک روزنۀ کوچک از فرصت برای جلوگیری از فاجعۀ انسانی در افغانستان باقی مانده و زمان نیز در حالِ اتمام است. در صورت بیاعتنایی جهان، زنان و کودکان تاوانِ آن را پرداخت خواهند کرد.»
نهادهای بینالمللی از جمله سازمان نجات کودکان (Save the children) نیز بهتازهگی نسبت به کاهش چشمگیرِ کمکها و قطع حمایتهای غذایی از مردم افغانستان ابراز نگرانی کرده و هشدار داده که حذفِ دو میلیون نیازمند در این شرایط، رنجِ بیشتری برای کودکانِ این کشور به بار خواهد آورد.
این سازمان در گزارشی که یکماه پیش منتشر نموده بود نیز، وضعیت کودکان در افغانستان را مورد بررسی قرار داده و شرایط کودکانِ این سرزمین را «ناگوار» توصیف کرده بود.
بر بنیاد این گزارشها، کاهش کمکهای سازمان غذایی جهان برای خانوادههای افغانستانی، پیامدهای منفیِ مستقیمی روی وضعیتِ زنان و کودکانی خواهد داشت که خانوادههایشان به این کمکها وابستهاند. مسلماً کاهش کمکها، کودکان را ناگزیر میسازد که برای دسترسی به غذا و تأمین هزینههای زندهگی خانوادههایشان، به کارهای شاقه روی بیاورند. اگرچه اکثر مردم افغانستان در مرکز و ولایات همواره از روند توزیعِ کمکهای غذایی و کیفیتِ پایینِ مواد توزیعشده شکایت داشتهاند و یا هرازگاهی گزارشهایی از دستبُرد طالبان در این کمکها به نشر رسیده، اما بدون شک این کمکها در شرایط بحرانی افغانستان، یک اقدامِ ارزشمند برای جلوگیری از فاجعۀ انسانی در افغانستان بوده است.