نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

وضعیت رقت‌بارِ زنانِ خبرنگار در ولایت هرات

  • سونیتا بارکزی
  • 23 سنبله 1402
خبرنگاران-زن

سقوط نظام جمهوریت توسط گروه تروریستی  طالبان، آثار ویران‌گری بر جامعۀ رسانه‌ییِ افغانستان به ویژه خبرنگارانِ زن به‌جا گذاشته است. طالبان با وضعِ محدودیت‌های فراوان بر خبرنگارانِ زن زیر عنوان «رعایت ارزش‌های اسلامی»، در واقعیتِ امر به شکنجۀ روحی و تضعیفِ ظرفیت‌هایِ آنان دست زده‌اند.  

در این میان، زنان خبرنگار در ولایت هرات برای ادامۀ کارشان در زمینۀ اطلاع‌رسانی، با دشواری‌ها و محدودیت‌هایی فراتر از تصورشان روبه‌رو شده‌اند. به‌نحوی که آن‌ها در این ولایت پس از سال‌ها کسب تجربه در سایۀ آزادی بیان و اطلاع‌رسانی فارغ از سانسور، اکنون با گروهِ متحجری روبه‌رو هستند که حتا حضور فزیکیِ آنان در کنفرانس‌های خبری و انجام کارهای میدانی در عرصۀ اطلاع‌رسانی را برنمی‌تابند، چه رسد به این‌که اجازۀ پوششِ اخبار در تضاد با سیاست‌ها و منافع‌شان را به خبرنگارانِ زن قایل شوند.    

پرستو تابان (مستعار)، یک خبرنگار زن در ولایت هرات، در گفت‌وگو با نیمرخ از وضعیتِ نگران‌کنندۀ خبرنگارانِ زن در این شهر پس از روی کار آمدنِ گروه تروریستی طالبان سخن می‌گوید. او با ابراز ناامیدی شدید، ادامۀ نقش‌آفرینی زنان در پوشش رویدادهای خبری و گردش آزاد اطلاعات را «ناممکن» توصیف می‌کند. 

پرستو در این‌باره می‌گوید: طالبان بر بنیاد عقاید جاهلانۀشان، حضور زن در عرصۀ عمومی را به هر شکلی که باشد، گناه و فتنه می‌شمارند؛ اما من به اقتضای شغلِ خبرنگاری‌ام باید برای تهیۀ خبر و گزارش از خانه بیرون شوم. اما بارها اتفاق افتاده که به شکلِ توهین‌آمیز از حضور در کنفرانس‌های خبری و برنامه‌هایی که نیاز به پوشش رسانه‌یی داشته‌اند، منع شده‌ام.

پرستو می‌افزاید: این وضعیت درحالی است که رسانه‌یی که من برایش کار می‌کنم نیز نمی‌تواند به‌خوبی مشکلات و محدودیت‌هایِ مرا در سایۀ رژیم طالبانی درک کند. گاهی به‌دلیل فشارهایی که برای تهیۀ گزارش از سوی اداره بر من وارد می‌شود، ناچارم که از خبرنگارانِ مردِ همکارم خواهش کنم که مواد و معلوماتِ تهیۀ خبر و گزارش را برای من بفرستند. ولی این راه نیز در اکثرِ موارد نتیجه نمی‌دهد؛ معمولاً موادِ خبری خیلی دیر به دستم می‌رسد و من هر بار زیر فشار و استرسِ ناشی از آن خُرد می‌شوم. 

از سوی دیگر، صغرا ابراهیمی (مستعار) یکی دیگر از خبرنگارانِ زن در ولایت هرات، در صحبت با نیمرخ تصریح می‌کند: خبرنگاران زن در این ولایت یا اجازۀ حضور به کنفرانس‌ها و رویدادهای خبری را نمی‌یابند و یا هم در صورت راه‌یابی به این محافل، به علت تعصب و تنگ‌نظری طالبان، چانس و اجازۀ پوشش خبری را در قیاس با مردانِ خبرنگار به‌دست نمی‌آورند. 

صغرا به گونۀ نمونه، به برگزاری جشن انگور در ولایت هرات در تاریخ 16 اگست اشاره می‌کند: «به من گفته شد که تنها زمانی می‌توانم گزارشم را تهیه کنم که محفل به پایان رسیده و مقاماتِ طالبان آن‌جا را ترک کرده باشند، که مسلماً در آن‌زمان هیچ موضوعی برای پوشش خبری باقی نمی‌ماند!» 

او با یأس و دل‌سردیِ تمام می‌گوید: حتا زمانی که گزارش اجتماعی دارم، اکثر مردم در خیابان‌ها از مصاحبه با من پرهیز می‌کنند، زیرا می‌ترسند به جرمِ گفت‌وگو با یک خانمِ خبرنگار مورد تنبیه و مؤاخذۀ طالبان قرار گیرند.

مریم محمدی (مستعار) یکی دیگر از خبرنگارانِ زن در ولایت هرات است که از تبعیض رسانه‌یی و برخورد ناعادلانۀ مسؤولانِ رسانه‌ها در برابر زنانِ خبرنگار شکایت می‌کند. او می‌گوید که مسؤولانِ رسانه‌ها از جذب و استخدامِ خبرنگارانِ زن خودداری کرده و حتا در صورت استخدام، اجازۀ کار میدانی به آن‌ها را نمی‌دهند.  

در همین راستا، پرستو تابان یک خبرنگار زنِ دیگر نیز به نیمرخ می‌گوید: تبعیض میان خبرنگاران زن و مرد به‌صورتِ چشم‌گیر وجود دارد. خبرنگارانِ مرد می‌توانند به‌راحتی اطلاعات را از یک ادارۀ حکومتی دریافت کنند، در صورتی‌که اگر یک خبرنگار خانم به همان اداره مراجعه ‌کند، احتمال دارد که حتا اجازۀ ورود به آن مکان را نیز نیابد. 

همچنان بخوانید

روزهای بی‌رنگی؛ دختران دانشجوی هرات و آیندۀ تهی از معنا

روزهای بی‌رنگی؛ دختران دانشجوی هرات و آیندۀ تهی از معنا

26 سنبله 1402
«پیاده شو زنِ بی‌شرم‌وحیا!»؛ کابوس مرگ‌آلودِ استفاده از تکسی برای زنان هرات

«پیاده شو زنِ بی‌شرم‌وحیا!»؛ کابوس مرگ‌آلودِ استفاده از تکسی برای زنان هرات

18 سنبله 1402

شیرین الکوزی (مستعار) خبرنگارِ فعال در شهر هرات خاطرنشان می‌سازد: زمانی‌که زنان به‌سختی و فقط به قیمتِ قبولِ توهین و تحقیر از سوی طالبان بتوانند اجازۀ ورود به کنفرانس‌های خبری را کسب کنند، به لحاظ منطقی و روانی نمی‌توانند نقشِ پویا و رو‌به‌رشدی در عرصۀ اطلاع‌رسانی داشته باشند. 

خانم الکوزی ضمن اعلام نگرانی دربارۀ آیندۀ خبرنگارانِ زن در ولایت هرات، می‌گوید: استعداد و ظرفیتِ زنانِ خبرنگار در ساختارهای طالبانیِ ایجاد شده در هرات کاملاً رو به تحلیل و سقوط است؛ چنان‌که در حال حاضر حتا یک خانم خبرنگار که در عرصۀ اطلاع‌رسانی به کارِ میدانی در هرات بپردازد، وجود ندارد و تا کنون هیچ نهـادی نیز برای تغییرِ این وضع به سود زنان کاری نکرده است. وضعیت زنانِ خبرنگار در ولایت هرات درحالی دشوار و رقت‌بار توصیف می‌شود که هیچ اطمینان و امیدواری‌ِ روشنی وجود ندارد که در سایر ولایات افغانستان، خبرنگارانِ زن با وضعیتِ بهتری مواجه باشند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: خبرنگاران زنهرات
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان
گزارش

تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان

25 سنبله 1402

یادآوری این تجارب وحشت‌ناک، چنان دردِ آکنده از شرم را در وجود قربانیان تازه می‌سازد که اغلب در مقامِ پاسخ نفس‌شان به شماره می‌افتد و زبان‌شان از چرخش باز می‌ماند. 

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
شریفه 13 ساله را به چاه انداختند، گفتند «دختر» نبوده
سکوت را بشکنیم

شریفه 13 ساله را به چاه انداختند، گفتند «دختر» نبوده

10 جدی 1400

روایتی از آرزو نوری  شریفه سیزده سالش بود. وقتی او را به شوهر دادند، نمی‌خواست عروسی کند. بابت همین خیلی برای پدرم عذر و زاری کرد تا او را به شوهر ندهد. ما چون مادر...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN