جمعی از فعالان حقوقبشر، روزنامهنگاران و فعالان حقوق زنان پس از سفر یکی از اعضای انجمن بینالمللی عملیات ثبات(ISOA) به کابل و اشتراک در نشست اتاق مشترک تجارت افغانستان و امریکا با حضور طالبان، با ارسال نامهیی سرگشاده به این انجمن خواستار توضیح در اینباره شدهاند.
در این نامه که ۷۴ تن از فعالان رسانه و حقوق بشر، مدافعان حقوق زنانِ اهل افغانستان امضا کردهاند، از انجمن بینالمللی عملیات ثبات، مستقر در امریکا، خواسته شده است که موضعش را در مورد بحران حقوق زنان و آپارتاید جنسیتی در افغانستان روشن کند.
امضا کنندهها، نگرانی شدید خود را از سفر عضو بورد مشورتی این انجمن به کابل و اشتراک در نشست اتاق تجارت افغانستان و امریکا که به منظور تقویت روابط اقتصادی با رژیم «آپارتاید جنسیتی» طالبان برگزار شده بود، ابراز کردهاند.
انجمن عملیات ثبات، انجمن بینالمللی معتبری است که در حوزۀ ارتقای حقوق بشر، صلح، امنیت و ثبات جهانی فعالیت میکند. در اوایل ماه سپتمبر، یکی از اعضای کمیسیون مشورتی این انجمن برای نخستینبار پس از سلطۀ طالبان به کابل سفر کرد و در نشستی با حضور معاون نخستوزیر طالبان شرکت و سخنرانی کرد.
امضاکنندهگان این نامه، دیدار عضو این انجمن را در تضاد با مأموریت انجمن بینالمللی عملیات ثبات برای تقویت صلح، امنیت و ثبات جهانی دانسته و گفتهاند که ملاقات با افرادی که در فهرست سیاهِ سازمان ملل متحد قرار دارند، در کشوری که آپارتاید جنسیتی در آن حاکم است، خلاف مواد آییننامۀ این انجمن است.
در ادامۀ این نامه آمده است که هرگونه همکاری با طالبان و تأیید پالیسیهای این گروه که حقوق اساسی بشر، دموکراسی و تکثرگرایی را در افغانستان تضعیف میکند، به معنای حمایت و مشروعیتدادن به رژیم مستبد این گروه است.
این فعالان با اشاره به پُست رییس این انجمن در شبکۀ لینکدین، گفتهاند: «نگرانی ما بیشتر شد، زیرا رییس انجمن عملیات ثبات، این بازدید [ملاقات هیأت این انجمن با گروه طالبان] را در پستی در شبکۀ لینکدین آشکارا تأیید و تبلیغ کرد، که به نظر میرسد چیزی جز عادیسازی روابط با طالبان نیست.»
امضاکنندهها در ادامه افزودهاند که موضع قاطع و به رسمیت شناختن وخامت وضعیت کنونی افغانستان، یک گام ضروری است که رهبری این انجمن باید اتخاذ کرده و مطابق آن عمل کنند و در جریان این بحران بیسابقۀ حقوق بشری، بیطرفی غیرقابل قبول است.
آنها در پایان این نامه گفتهاند که انتظار دارند پاسخی که نشانگرِ تعهد عمیق به اصول حقوق بشر باشد و بهصورت مداوم از حقوق زنان حمایت کند و باعث تقویت صلح و امنیت شود، دریافت کنند.
این در حالی است که در ماه جاری، زنان معترض افغانستان در کشورهای مختلف بهخاطر به رسمیت شناخته شدن «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان دست به اعتصاب غذایی زده بودند و خواستار قطع کمکهای بینالمللی به گروه طالبان شدند، اما تا هنوز از سوی جامعۀ جهانی هیچ اقدامِ عملی در این راستا صورت نگرفته است.