نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

مبارزه به قیمت جان؛ از اعتراض خیابانی در کابل تا اعتصاب غذایی در پاکستان

  • صنوبر
  • 29 سنبله 1402
صابره اکبری

وقتی تحصن و اعتصاب غذایی دوازده‌روزۀ تمنا زریاب پریانی و معترضان آلمان به منظور به رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان شروع شد، فعالان حقوق زن که دو سال با دستان خالی در برابر طالبان ایستاده بودند نیز در گردهمایی‌های اعتراضی با معترضانِ آلمان اعلام همدردی و حمایت کردند و شماری در پاکستان، افغانستان و ایران نیز دست به اعتصاب غذایی زدند.

صابره اکبری عضو جنبش خودجوش زنان مبارزِ افغانستان همراه با سه معترضِ مهاجر دیگر در پاکستان، دست به اعتصاب غذایی زد. او بدون دسترسی به خدمات صحی و درحالی‌که در دوران قاعده‌گی قرار داشت و باید استراحت می‌کرد و آب کافی می‌نوشید، به استقبالِ گرسنه‌گی شتافت. 

صابره اکبری 27ساله متولد سنگ‌تخت و بندر ولایت دایکندی است. وقتی آزمون کانکور را سپری کرد، در دانشگاه بامیان کامیاب شد اما به‌دلیل مشکلات اقتصادی نتوانست به درس‌هایش ادامه دهد. او در یک فرصت موفق شد در انستیتوت انرژی و آب در شهرکابل بورسیه بگیرد و تصور می‌کرد یک قدم به آرزو و آرمان‌هایش نزدیک می‌شود، اما دیری نگذشت که قربانی تبعیض قومی شد و به‌دلیل هزاره بودن و نپرداختن رشوت به سرمعلم ناکام شد.

صابره در گفت‌وگو با نیمرخ، از افتادن در کام تبعیض قومی در انستیتوت انرژی و آب در ادارۀ تعلیمات تخنیکی و مسلکی در کابل می‌گوید: «در رشتۀ انرژی و آب، فقط دوازده دختر بودیم و مسوولان این اداره با تبعیض‌های قومی و نژادی در صدد حذف دختران از این اداره بودند.»

این اداره از صابره در قبال تسلیم نمراتِ سه‌سالۀ مکتبش درخواست رشوت کرد و وقتی صابره نتوانست رشوت بپردازد، در امتحانات ناکام شد!

صابره می‌گوید: «سرمعلم مدارکم را نداد اما وقتی چندین بار با نامزدم مراجعه کردم، ما را در اداره گروگان گذاشت و رفت از عکاسی یک کاپی از نمراتِ سه‌ساله‌ام را آورد و در عوض از ما پول خواست.»

صابره پولی به عنوان رشوت یا شیرینی به سرمعلم نپرداخت و هنگام اعلام نتایج با خبرِ ناکامی خود مواجه شد. او وقتی دوباره از ادامۀ تحصیل ناامید شد، به دنبال راهی برای کسب درآمد و تأمین هزینه‌های زنده‌گی بود. در نهایت به این فکر افتاد که محصولات زراعتی و صنایع دستی زنان را از روستا جمع‌آوری کرده و در نمایشگاه‌های تولیدات داخلی به نمایش گذاشته و به فروش برساند.

مبارزه به قیمت جان؛ از اعتراض خیابانی در کابل تا اعتصاب غذایی در پاکستان

صابره وقتی مشغول نگه‌داری از فرزند پسرش شد، سعی کرد تجارت کوچکش را به گونۀ آنلاین پیش ببرد. او در صفحۀ اجتماعی فیسبوک برای محصولات صنایع دستی‌اش مشتری جذب کرد و سفارش از کشورهای اروپایی، ایران، پاکستان و بعضی از شهرهای افغانستان دریافت می‌کرد.

اما طالبان به افغانستان آمدند و سفارش مشتریانِ صابره ناتمام ماند و آن‌هایی هم که به اتمام رسیده بود، صاحبانش یا افغانستان را ترک کرده بودند و یا هم پولی برای تحویل گرفتنِ آن نداشتند.

وقتی طالبان در شهرکابل و ولایات کشور جابه‌جا شدند، در اولین اقدام کابینۀ تک‌جنسیتی و تک‌قومی‌شان را تشکیل دادند. اما زنان افغانستان صدای اعتراض بلند کردند و با شکل‌دهی جنبش‌های اعتراضی با روش های گوناگون به مبارزه پرداختند. 

همچنان بخوانید

مهره فابی

پایان اعتصاب غذایی مهره فابی و اعلام آماده‌گی برای ادامۀ مبارزات

28 سنبله 1402
تداوم مبارزات زنان افغانستان و واقعیت‌های سیاست بین‌الملل

تداوم مبارزات زنان افغانستان و واقعیت‌های سیاست بین‌الملل

27 سنبله 1402

صابره اکبری نیز با استفاده از صفحات مجازی برای شکل‌دهی اعتراضات فرا خوان داد، شعار نوشت و قطع‌نامه‌ صادر کرد و در پنجم دسمبر 2021 عملاً به خیابان آمد و در کنار دیگر زنان معترض، به طالبان و کابینۀ مردانۀ آنان «نه!»گفت.

اشتراک صابره در اعتراضات خیابانی‌یی که بارها از سوی طالبان سرکوب و به خشونت کشیده شد، در نهایت سبب شد که تحت تعقیب قرار بگیرد.

در گردهمایی‌‌های اعتراضی، صابره با اجرای تیاتر در اعتراض به دستور طالبان مبنی بر «ممنوعیت سفر زنان بدون محرم» لباس مردانه پوشید و گفت: «اگر قرار باشد زنان خانه‌نشین شوند، ما درخانه نمی‌نشینیم و برای گرفتن حقِ خود مبارزه می‌کنیم. حتا اگر لازم شود، با لباس مردانه از خانه بیرون می‌رویم، سفر و کار می‌کنیم.»

مبارزه به قیمت جان؛ از اعتراض خیابانی در کابل تا اعتصاب غذایی در پاکستان

دو روز بعد از دست‌گیری تمنا پریانی به‌دست طالبان، صابره و خانواده‌اش به یک خانۀ امن منتقل شدند. طالبان به خانۀ او رفته بودند اما نتوانستند او را درخانه پیدا کنند. 

یکی از خواهرانِ صابره که با او دراعتراضات خیابانی اشتراک می‌کرد نیز به یک خانۀ امنِ دیگر منتقل شده بود اما طالبان به آن خانه هجوم برده و 29 زنِ معترض را با خانواده‌های‌شان دست‌گیر کردند. 

صابره اکبری میان ترس و دلهره در خانۀ امن بود اما پس از نشر اعترافات اجباری زنان معترض، سازمانی که صابره و خانواده‌اش را به خانۀ امن برده بود، آنان را از خانۀ امن بیرون کرد و گفت که دیگر نمی‌تواند امنیت آنان را تأمین کند زیرا طالبان محل خانه‌های امن را نیز پیدا کرده‌اند.

سرانجام صابره و خانواده‌اش به یک زیرزمینی در شهرکابل منتقل شدند و مدتی بدون کم‌ترین امکانات زنده‌گی سپری کردند. اما با افزایش تهدیدات امنیتی، صابره گوشواره‌هایش را فروخت و از راه قاچاق به سمت پاکستان حرکت کرد. او پس از دو شبانه‌روز به کویتۀ پاکستان رسید. مدتی زنده‌گی مخفیانه داشت و سپس اعتراضات مدنی علیه طالبان را از سر گرفت. 

صابره در همدردی با معترضان آلمان برای به رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان، دست به اعتصاب غذایی زد و هفت روز بدون آب‌ونان در انتظار پاسخِ سازمان‌های حقوق بشری بود تا آپارتاید جنسیتی در افغانستان به رسمیت شناخته شود. پولیس پاکستان به او و دوستانِ هم‌رزمش اجازۀ برپایی خیمۀ تحصن نداد و زنان معترض اهل افغانستان در پاکستان مجبور شدند از خانه‌های‌شان به تحصن بپیوندند. 

مبارزه به قیمت جان؛ از اعتراض خیابانی در کابل تا اعتصاب غذایی در پاکستان

اعتصابی که از نظر صابره مرگ‌بار بود، تا دوازدهم سپتمبر شجاعانه ادامه یافت و توجه دولت‌ها را جلب کرد. 

  صابره می‌گوید: «وقتی تمنا با شرایط نامناسب صحی‌اش دست به تحصن زد، ما هم دست زیر الاشه ننشستیم درحالی‌که یک نفرمان در آلمان گرسنه‌گی می‌کشید.» 

صابره با تجربه‌یی که از این اعتراض گرفته است، تأکید می‌کند: «مبارزه برای برابری و عدالت راه‌های پُرپیچ‌وخم دارد و زنان باید تسلیم نشده و به مبارزاتِ خود تا سرنگونی رژیم طالبان که مرتکب آپارتاید جنسیتی و صدها جنایت ضدبشری ‌اند، ادامه دهند.» 

صابره معتقد است که وجود طالبان در نظام بین‌الملل نباید عادی‌ شود، باید هر روز این رژیم توسط اعتراضات به چالش کشیده شده و جنایت‌های‌شان مستند شود. چنان‌که او برای تحقق عدالت و برابری، اعتراضی را در پیش گرفت که ممکن بود به قیمتِ جانش تمام شود. 

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: اعتراض زنان علیه طالباناعتصاب غذایی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان
گزارش

تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان

25 سنبله 1402

یادآوری این تجارب وحشت‌ناک، چنان دردِ آکنده از شرم را در وجود قربانیان تازه می‌سازد که اغلب در مقامِ پاسخ نفس‌شان به شماره می‌افتد و زبان‌شان از چرخش باز می‌ماند. 

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
شریفه 13 ساله را به چاه انداختند، گفتند «دختر» نبوده
سکوت را بشکنیم

شریفه 13 ساله را به چاه انداختند، گفتند «دختر» نبوده

10 جدی 1400

روایتی از آرزو نوری  شریفه سیزده سالش بود. وقتی او را به شوهر دادند، نمی‌خواست عروسی کند. بابت همین خیلی برای پدرم عذر و زاری کرد تا او را به شوهر ندهد. ما چون مادر...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN