داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحهی ملی میگوید که خروج نیروهای ناتو از افغانستان به معنای پایان همکاریهای بینالمللی نیست.
آقای عبدالله بعد از ظهر امروز(چهارشنبه، 25 حمل 1400 خورشیدی) در نشست مشترک با کمیسیونهای امور زنان، احزاب و تشکلهای سیاسی، جوانان، حقوق بشر، رسانهها و جامعه مدنی شورای عالی مصالحهی ملی گفته است که همکاری جهان با افغانستان ادامه خواهد داشت.
جامعه جهانی نه تنها در پروسه صلح بلکه پس از سقوط طالبان طی 20 سال گذشته در راستای جنگ و انکشاف نیز همکار افغانستان بوده است.
براساس موافقتنامه صلح میان امریکا و گروه طالبان که در ماه فبروری 2020 در دوحه امضا شد، نیروهای مسلح امریکا که از مهمترین حامیان ارتش افغانستان است تا اول می 2021 میلادی از افغانستان خارج خواهند شد.
اما حکومت جدید امریکا به رهبری جوبایدن گفته است که خروج نیروهای امریکا از لحاظ لوژستیکی تا اول می ممکن نخواهد شد. به تازگی مقامهای امریکایی اعلام کرده که نیروهای باقیماندهاش از افغانستان را تا 11 سپتامبر سال جاری میلادی خارج خواهد کرد.
بریتانیا نیز به تازگی گفته است که تمامی نیروهای نظامیاش را از افغانستان بیرون میکند اما مقامهای ارشد ناتو تاهنوز به صورت واضح در مورد خروج کامل نیروهایش از افغانستان اعلام موضع نکرده است.
بحث خروج نیروهای امریکایی که حامی ارتش افغانستان است از خواستهای اساسی گروه طالبان برای صلح با دولت است.
محمدنعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر گفته است که تا خروج آخرین سرباز امریکایی از افغانستان در هیچ نشست دیگری شرکت نخواهند کرد.
در حالی که قرار است نشست استانبول از تاریخ 24 اپریل تا چهارم ماه می میان دولت افغانستان و گروه طالبان با حضور نمایندگان کشورهای همسایه، جامعه جهانی، ناتو، اتحادیه اروپا و ایالات متحده از سوی سازمان ملل به میزبانی ترکیه برگزار شود.
این نشست سرنوشت صلح افغانستان را تعیین خواهد کرد.
اما نخستین مهلت برگزاری این نشست که به تاریخ 16 اپریل از سوی سازمان ملل به عنوان برگزار کننده و ترکیه منحیث کشور میزبان، تعیین شده بود بخاطر اختلاف نظرها در حوزه جمهوری و عدم آمادگی گروه طالبان به تعویق افتاد.
حالا آقای عبدالله گفته است که در طرح صلح دولت افغانستان اختلاف نظرها بر سر جزئیات است و با اصل در یک فرد و یک رای اتفاق نظر وجود دارد و تمامی طرفها حاضر اند به یک توافق جامع که در آن مشارکت معنادار همه تمثیل شود، موافقت کنند.
رییس شورای عالی مصالحه ملی گفته است که در کمیته تهیه و توحید دیدگاههای اقشار مختلف افغانستان، نمایندگان احزاب و جریانهای سیاسی، نهادهای مدنی، زنان و نمایندگان حکومت حضور دارند تا از آدرس حوزه جمهوری افغانستان یک طرح همهشمول ارایه شود.