دیدبان حقوق بشر میگوید که افغانستان در زیر سلطهی گروه تروریستی طالبان با جدیترین بحران حقوق زنان در جهان مواجه است.
این نهاد امروز (چهارشنبه، ۴ اسد ۱۴۰۲ خورشیدی) گفته است که سرکوب حقوق زنان و دختران توسط طالبان در حال عمیقتر شدن است.
دیدبان حقوق بشر با ارسال نامهای به فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان، خواستار اولویت دادن به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران در ارزیابی سازمان ملل متحد از وضعیت افغانستان شده است.
این نهاد گفته است که در این ارزیابی، باید دیدگاه قربانیان نقض حقوق بشر، از جمله زنان معترض، هزارهها، شیعیان، دگرباشان جنسی و فعالان حقوق بشر شنیده شود.
هدر بار، معاون بخش زنان دیدهبان حقوق بشر در این نامه گفته است “وضعیت افغانستان در حال حاضر جدیترین بحران حقوق زنان در جهان است.”
خانم بار افزوده که “ارزیابی مستقل میتواند واکنش بینالمللی مؤثرتر به این وضعیت را هدایت کند، اما برای انجام این کار باید به زنان و دختران و سایر بازماندگان نقض حقوق بشر، اولویت داده شود.”
معاون بخش زنان دیدهبانحقوق بشر گفته است که “بحران در افغانستان بیش از حد است و سواستفادههای طالبان در حال عمیقتر کردن آن چیزی است که قبلا یک بحران انسانی ویرانگر بود.”
او تاکید کرده است که “هدف ارزیابی مستقل سازمان ملل باید تغییر فوری واکنش جامعه جهانی به وضعیت افغانستان باشد که تا اکنون ناسازگار و ناکارآمد بوده است و به اندازه کافی بر حقوق بشر تمرکز نکرده است.”
خانم بار در این نامه گفته است که زنان و دختران افغانستان و سایر افرادی که توسط طالبان سرکوب شدهاند، احساس میکنند که جامعه جهانی آنها را ترک کردهاند.
او گفته است آقای سینیرلی اوغلو در ارزیابی از وضعیت افغانستان باید توجه جامعه جهانی به این کشور را بازگرداند و ابزارهای مشخصی را برای پاسخگویی طالبان و سایر ناقضان حقوق بشر پیشنهاد کند.
دیدبان حقوق بشر در این نامه از آقای سینیرلی اوغلو خواسته است که ارزیابی خود را به صورت شفاف انجام دهد.
این نهاد افزوده که تیم ارزیابی کننده باید شامل کارشناسان حقوق بشر، از جمله کارشناسانی در زمینه حقوق زنان و دختران باشد و این کارشناسان در هرجنبهای از ارزیابی مشارکت داشته باشند.
پس از صدور دستورات تندروانه گروه تروریستی طالبان علیه زنان و ممنوعیت کار آنها در دفاتر سازمان ملل متحد، شو ای امنیت سازمان ملل متحد با صدور یک قطعنامه ویژه، سیاستهای زنستیزانه طالبان را محکوم کرد.
در این قطعنامه از سازمان ملل متحد خواسته شده است که برای اتخاذ یک رویکرد منسجم نسبت به وضعیت افغانستان، ارزیابی مستقلی را انجام دهد و تا ۱۷ ماه نوامبر به این شورا ارائه کند.
در پی صدور این قطعنامه، دبیرکل سازمان ملل متحد فریدون سینیرلی اوغلو، دیپلمات ترکی را به عنوان هماهنگ کننده ویژه در امور افغانستان منصوب کرد تا این ارزیابی را انجام دهد.
گروه تروریستی طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، دهها دستور تندروانه علیه زنان صادر کردهاند و آنها را از تمام حقوق اساسی و انسانی شان محروم کردهاند.
کارشناسان سازمان ملل متحد میگویند که رفتار طالبان با زنان افغانستان میتواند “آپارتاید جنسیتی” به شمار رود.
زنان معترض از سازمان ملل متحد و جامعه جهانی میخواهند که وضعیت افغانستان را در زیر سلطهی طالبان به عنوان آپارتاید جنسیتی شناسایی کنند و رویکرد خود را نسبت به این کشور بر این اساس تنظیم کنند.