جنبش زنان مقتدر افغانستان با نشر اعلامیهی مشترک از سوی دهها زن که به نمایندگی از زنان ۲۵ ولایت افغانستان سهم گرفتهاند خواهان دخالت فوری جامعه جهانی برای نجات مردم شده است.
اعلامیهی مشترک این بانوان که در یک کمپاین مجازی جمعآوری شده، روز شنبه، ۱۲ جدی ۱۴۰۰ خورشیدی از سوی جنبش زنان مقتدر افغانستان منتشر شد که به تازگی جهت حمایت از حقوق زنان و مقاومت علیه طالبان شکل گرفته است.
در این اعلامیهی چهار مادهای بانوان با پیام محوری “زنان افغانستان به عقب برنمیگردند” نسبت به بیکفایتی رژیم طالبان در خدماترسانی عامه و محدودیتهای وضع شده بر زنان اعتراض کردهاند.
در مادهی اول این اعلامیه برخورد طالبان با زنان را قرائت نادرست از اسلام و سواستفاده از آموزههای این دین خواندهاند: “حکومت خودخواندهی طالبان با زنان خلاف دستورالعمل دین اسلام رفتار میکند.”
در مادهی دوم این اعلامیه بر حفظ آزادیهای فردی شهروندان و آزادی بیان تاکید شده است. این بانوان معترض بر سیاستهای طالبان گفتهاند که “هیچ فردی نمیتواند آزادی انسانها به ویژه آزادی بیان را بدون درنظر داشت قانون سلب نماید.”
زنانی که به کمپاین اعتراض علیه سیاستهای طالبان پیوسته، بر فرمانهای صادر شده از سوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان انتقاد کرده و آن غیرقابلقبول خواندهاند: “اداره طالبان گفته که زنان بدون محرم اجازه سفر را ندارند، این فرمان از هیچ نگاه قابل پذیرش نبوده و ما زنان افغانستان علیه هر نوع ظلم و استبداد تا رسیدن به حقوق مسلم خود مبارزه می کنیم.”
مادهی چهارم این اعلامیه در واقع بر ناتوانی طالبان در ارائه خدمات عامه و لزوم دخالت جامعه جهانی اشاره کرده است.
جنبش زنان مقتدر افغانستان بیکاری، فقر و مهاجرت را دستاوردهای جنگ طالبان خوانده و گفته است “طوریکه کشورهای منطقه و جامعه جهانی میدانند اداره افغانستان از کنترل گروه طالبان خارج است و [طالبان] هیچ نوع خدمات را برای مردم افغانستان ارائه نمیتوانند. مردم افغانستان از فقر و بیکاری در حال تلف شدن [هستند] و افغانستان به سمت یک بحران خطرناک انسانی روان است. بیش از این نظارهگر بودن جامعه جهانی توهین به انسانیت و بشریت بوده و باید روی ایجاد یک دولت همهشمول و نجات شهروندان افغانستان اقدام عاجل صورت گیرد تا مردم از بحران کنونی نجات یابند.”
این درحالیست که پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان میزان فقر و بیکاری در کشور به شدت افزایش یافته و سازمان ملل از وقوع فاجعه انسانی و قحطی خطرناک در زمستان جاری هشدار داده است. طی چهارونیم ماه گذشته که طالبان قدرت را به دست گرفته نهادهای دولتی، سکتور خصوصی، بخشهای تولید و تجارت، سکتورهای صنعت و خدمات عامه از کار افتاده و بیکاری باعث گرسنگی و سقوط بیش از ۹۰ درصد مردم به زیر خط فقر شده است.