واکنشها به سخنان آمنه محمد، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در پیوند به مشروعیت گروه تروریستی طالبان هنوز ادامه دارد. در روزهای اخیر، پارلمان اتحادیه اروپا، وزارت خارجه ایالات متحده امریکا و سازمان ملل متحد در این مورد واکنش نشان دادهاند.
همزمان، مردم افغانستان و جریانهای مقاومت و مخالفان طالبان نیز از سخنان آمنه محمد به شدت نگران و خشمگین اند.اگرچه آمنه محمد بدون توضیحات بیشتر در پیام عیدی خود در توییتر گفته است که تأمین حقوق زنان افغانستان برای او مهمتر است.
خانم محمد با نشر توییتی گفته است که ما برای تضمین حقوق زنان در افغانستان کار میکنیم.
آمنه محمد پس از انتقادهای زیاد داخلی و خارجی که بیشتر او را به «همسویی» و «لابی» برای گروه تروریستی طالبان متهم میکردند نوشته است که «همبستگی ما تزلزلناپذیر است، زیرا ما برای تضمین حقوق زنان و دختران در افغانستان باهم کار میکنیم.»
طی سه روز گذشته(روزهای عید فطر) گروه طالبان عبور و مروز زنان را در برخی ولایتها از جمله تخار و بدخشان منع کرده بودند.
آمنه محمد در این مورد نیز اشاره کرده و گفته است که «قلب من با تمام زنان و دخترانی است که حتا در عید و دیگر روزها نمیتوانند مراسم مذهبی شان را در جامعه انجام دهند.»
آمنه محمد پس از آن مورد نکوهش مردم افغانستان و فعالان حقوق زنان و سرخط اخبار رسانهها قرار گرفت که هفته گذشته در دانشگاه پرینستون آمریکا بحث «به رسمیت شناختن» طالبان را مطرح کرد.
خانم محمد در برنامهای در مورد افغانستان گفت: «امیدواریم که گامهای کوچکی در مسیر به رسمیت شناختن طالبان براساس اصول برداریم.»
مردم افغانستان انتظار نداشتند که معاون دبیر کل سازمان ملل متحد به جای حمایت از مردم و جبهات مخالف طالبان که در پی تحقق دموکراسی در کشور هستند، بحث به رسمیت شناختن یک گروه تروریستی را مطرح کند که با کشتار و جنایات ضدبشری کشور را اشغال کرده است.
در همین رابطه، هانا نویمان، عضو پارلمان اتحادیه اروپا روز گذشته در سخنرانیاش گفت که «ما در بارهی به رسمیت شناختن طالبان، نباید حتا فکر کنیم.»
خانم نویمان افزود که طالبان زنان را در خانههایشان «اسیر» میکنند و میخواهند «نسل جدیدی از جنگجویان جهادی»را پرورش دهند.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز بحث روی به رسمیت شناختن طالبان به عنوان حکومت مشروع در افغانستان را غیرقابل قبول اعلام کرد.
آقای پاتل در کنفرانس خبری به نشست هفته آینده که از سوی سازمان ملل متحد در دوحه برگزار میشود، اشاره کرد و به رسانهها گفت: «منظور این جلسه هرگز بحث در مورد به رسمیت شناختن طالبان نیست و هرگونه بحث در این نشست در مورد به رسمیت شناختن [طالبان] برای ما غیرقابل قبول است.»
در همین حال، فرحان حق، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد نیز اظهار داشته است که نشست دوحه روی به رسمیت شناختن طالبان تمرکز ندارد.
فرحان حق در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که نشست دوحه «روی به رسمیت شناختن [طالبان] تمرکز ندارد و ما نمیخواهیم در این مورد سردرگمی وجود داشته باشد.»
براساس گفتههای آمنه محمد و سخنگویان سازمان ملل متحد، قرار است در روزهای اول و دوم ماه می 2023 میلادی(تا یک هفته بعد) یک نشست به ریاست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پشت درهای بسته برگزار شود.
کشورهای دخیل در امور افغانستان در این نشست نمایندگان شان را خواهند فرستاد تا طبق گفتههای سخنگویان سازمان ملل، در مورد «گامهای اولیه» مبتنی بر «عملگرایی» در «تعامل با طالبان» بحث شود.
اما شهروندان افغانستان به ویژه جنبشهای اعتراضی زنان و گروههای سیاسی و جبهات مسلح مخالف طالبان این نشست و موضوع آن را یک اقدام «غیرمسئولانه» و «مقدمات به رسمیت شناختن» گروه تروریستی طالبان میدانند و از سازمان ملل میخواهند که در مورد رسمیت طالبان منحیث حکومت افغانستان هیچگونه بحثی نباید صورت بگیرد.