شماری از دختران دانش آموز که توسط طالبان از رفتن به مکتب محروم شدهاند، اولین نمایشگاه آثار هنری شان را با عنوان «خشونت» برگزار کردند.
این نمایشگاه روز جمعه (اول میزان 1401 خورشیدی) توسط مجله «حاشیه» در غرب کابل، برگزار شد و در آن 25 اثر نقاشی به نمایش گذاشته شد.
شفیقه، یکی از دانشجویان آموزانی که در این نمایشگاه آثار نقاشیاش به نمایش گذاشته شده، به رسانهها گفته است که او امسال باید صنف دوازدهم را به پایان میرساند، اما به دلیل محدودیت طالبان، این فرصت را از دست داد.
او افزوده، از اینکه نمیتواند به مکتب برود «بسیار ناراحت» است، اما تأکید کرده است که او و سایر دختران افغانستان «تسلیم» نمیشوند.
یک دانش آموز دیگر، در توضیح آثاری که از او در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده، به رسانهها گفته است: «دختر خانمی را کشیدهام که دهن او را بستهاند، او نه میتواند شغل داشته باشد و نه هم میتواند مکتب برود.»
در این نمایشگاه آثار نقاشی 15 زن و دختر، به نمایش گذاشته شده است و اغلب آنها به موضوعاتی چون خشونت علیه زنان، سرکوب و حذف آنها از جامعه و ممنوعیت تحصیل و آموزش آنها، پرداخته است.
برگزار کنندگان این نمایشگاه میگویند که خشونت علیه زنان بعد از تسلط طالبان، با آنکه افزایش چشمگیر یافته است، اما به حاشیه رانده شده و آنها تلاش دارند به موضوعات مهم و به حاشیه رانده شده، تمرکز کنند.
یک برگزار کننده این نمایشگاه به رسانهها گفته است که کار آنها «نوعی مقاومت فرهنگی» و «مقاومت بدون خشونت» است و میخواهند از این طریق هم بر وضعیت فعلی اعتراض کنند و هم «پاسبان» فرهنگ و هنر باشند.
گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، محدودیتهای شدید بر کارهای فرهنگی و هنر وضع کردهاند و اکثر هنرمندان برای نجات جان شان، مجبور به فرار از کشور شدند.