آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پس از پایان نشست دوحه، گفت که در این نشست در مورد به رسمیت شناختن گروه طالبان بحث نشد.
آقای گوترش که عصر امروز (سه شنبه، ۱۲ ثور ۱۴۰۲ خورشیدی) در یک کنفرانس خبری در مورد نشست دو روزه خود با نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان، به خبرنگاران معلومات میداد، گفت که «این نشست در مورد توسعهی یک رویکرد مشترک بین المللی بود، نه به رسمیت شناختن طالبان.»
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که اشتراک کنندگان این نشست در مورد نیاز به یک تعامل استراتژیک برای ثبات افغانستان و دریافت پاسخ نگرانیها و همچنین در مورد اینکه با درک نگرانیها و محدودیتها، کنار هم کار کنند، توافق کردند.
او با اشاره به پیچیدگی وضعیت افغانستان گفت که مسئلهی اصلی در نظر گرفتن یک اولویت به جای اولویت دیگر نیست، بلکه رسیدن به یک رویکرد هماهنگ است.
آقای گوترش ابراز امیدواری کرد که قطعنامه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد که خواستار رویکرد هماهنگ و یکپارچه جامعهی جهانی در مورد افغانستان شده بود، بتواند چراغ راه آنها در برخورد با مسائل این کشور باشد.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت اشتراک کنندگان این نشست در مورد حضور گسترده گروههای تروریستی در افغانستان، نبود یک حکومت فراگیر، وضعیت حقوق بشر،تصمیمات اخیر گروه طالبان علیه زنان و دختران و قاچاق مواد مخدر ابراز نگرانی کردند.
او افزود که افغانستان با بزرگترین بحران عصر حاضر جهان درگیر است، ۹۰ درصد مردم این کشور در فقر زندگی میکنند، شش میلیون نفر، از جمله زنان و کودکان، در شرایط نزدیک به قحطی بسر میبرند، میزان کمی از کمکهای وعده شده تحویل داده شده و برای رسیدگی به این بحران، مشکل مالی، تنها مشکل نیست.
دبیرکل سازمان ملل متحد ممنوعیت کار زنان در سازمانهای بینالمللی را «غیرقابل قبول» خواند و گفت که ما «شاهد حملات مکرر به حقوق زنان» هستیم و باید صدای خود را بلند کنیم.
او گفت که «اصل عدم تبعیض» هسته فعالیت سازمان ملل متحد را تشکیل میدهد و نیاز داریم که این مسئله را به گروه طالبان در افغانستان «گوشزد» کنیم.
آقای گوترش گفت که برای گفتگو در مورد گامهای بعدی در مورد افغانستان، قرار است یک نشست دیگر به زودی از سوی سازمان ملل متحد برگزار شود، اما در مورد زمان و مکان دقیق برگزاری این نشست معلوماتی ارائه نکرد.
در نشست دو روزه دوحه که به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد برگزار شد، نمایندگان کشورهای چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونیزیا، ایران، جاپان، قزاقستان، قرقیزستان، ناروی، پاکستان، قطر، روسیه، عربستان سعودی، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، امارات متحده عربی، انگلستان، آمریکا و ازبکستان و نمایندگانی از اتحادیه اروپا و سازمان همکاری اسلامی حضور داشتند.
پیش از برگزاری این نشست، گفته میشد که یکی از آجنداهای آن، بررسی به رسمیت شناختن گروه طالبان است و به همین دلیل اعتراضات گسترده از سوی شهروندان افغانستان به راه افتاد.
شهروندان افغانستان در این اعتراضات، مخالفت خود را هرنوع بحث در مورد به رسمیت شناختن گروه تروریستی طالبان ابراز کردند و از سازمان ملل و کشورهای جهان خواستند که این مسئله در آجندای نشست دوحه و هیچ نشست دیگری در مورد افغانستان، قرار نگیرد.