هشت سال پیش، در ۷ سنبله ۱۳۹۶ (۲۹ آگست ۲۰۱۷)، نخستین سرمقاله نیمرخ با عنوان “حرفی برای تمام رخ جامعه” منتشر شد. این سرمقاله، سرآغازی برای رسانهای بود که هدفش بازتاب صدای زنان افغانستان، روایت مبارزات، چالشها و امیدهای آنان بود. امروز، بعد از سالها فعالیت و تجربهای پرفراز و نشیب، در شرایطی ایستادهایم که نیمرخ باید بار دیگر فعالیت خود را از سر بگیرد. اما توقف چندماههی ما چه دلیلی داشت و چرا امروز، باوجود همهی موانع، مصمم به ادامهی این مسیر هستیم؟
در سه سال گذشته، افغانستان دچار تحولات و بحرانهای گستردهای شد. زنان این سرزمین در شرایطی همچنان برای حقوق و آزادیهای خود مبارزه میکنند که استیلای طالبان، زندگی و آیندهی آنان را در تاریکی فرو برده است. این گروه، تمام عرصههای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را برای زنان افغانستان مسدود و حضور فزیکیشان را محدود به چهار دیواری خانه کرده است. در چنین شرایطی، رسانههایی مانند نیمرخ نقش حیاتی در مستندسازی و روایت واقعیتهای تلخ اما انکارناپذیر دارند.
نیمرخ نیز در این مسیر با چالشهای متعددی روبهرو شد. نبود منابع مالی پایدار، بحرانهای امنیتی در افغانستان، مشکلات فنی بر پلتفرمهای آنلاین و عدم دسترسی به خبرنگاران و منابع موثق در داخل افغانستان، همه از عواملی بودند که ما را به توقف موقت واداشتند. اما در تمام این مدت، دغدغهی ما ادامهی فعالیت و لزوم پاسخ مثبت به پرسشهای مداوم مخاطبان نیمرخ مبنی بر ازسرگیری انتشار مطالب بود. ضرورت فزونتر از قبل به دوام فعالیت، انگیزه اصلی ما در شرایط دشوار کنونی است.
زنان افغانستان در سه سال گذشته نشان دادهاند که مبارزان آزادی و عدالتاند و با وجود سرکوب سیستماتیک، همچنان سعی کردهاند صدایشان به خاموشی مطلق نرود. همپای مبارزات زنان افغانستان، نیمرخ به عنوان یک رسانه مستقل، مسئولیت خود میداند که در این مبارزه سهیم باشد.
در ماههای اخیر، تمرکز ما بر بهبود ساختارهای داخلی نیمرخ بوده است. ما روی بازطراحی و بهروزرسانی وبسایت خود کار کردهایم، بخشهای جدیدی را اضافه کردهایم و در تلاشیم روایتهای بیشتری از وضعیت زنان افغانستان ارائه دهیم. نیمرخ نه تنها به عنوان یک رسانه، بلکه به عنوان بستری برای همبستگی، آگاهیبخشی و مقاومت باقی خواهد ماند.
با بازگشت نیمرخ، نیاز به همکاری گستردهای داریم. از تمامی نویسندگان، روزنامهنگاران و فعالان رسانهای دعوت میکنیم که با ارسال مقالات، گزارشها و روایتهای خود، در ثبت تاریخ زنان افغانستان و ادامهی مبارزه برای حقوق آنان سهیم باشند. شرایط فعلی، ایجاب میکند که بیش از هر زمان دیگری، به همدیگر متعهد باشیم و صدای خود را به شکل یکپارچه بلند کنیم.
آغاز مجدد فعالیت نیمرخ، صرفا یک اقدام معمول رسانهای و نهادی نیست، بلکه تعهدی برای ثبت حقیقت، مقاومت در برابر سرکوب، و ایستادگی در کنار زنانی است که همچنان برای عدالت و آزادی مبارزه میکنند. ما باور داریم که در برابر شرایط دشوار و امکانهای سقوط به سکوت و خاموشی بیایستیم. این رسانه همچنان صدای زنان افغانستان خواهد بود که یکی از دشوارترین دورههای سرکوب سیستماتیک را تجربه میکنند اما تسلیم نشدهاند.