در کنار حاکمیت گروه طالبان در دو سال اخیر حوادث طبیعی نیز به مردم افغانستان آسیبهای جدی وارد کردهاست، از خشکسالی و زلزله گرفته تا سیلابهای اخیر که در ولایتهای مختلف رخ دادهاست و خسارات جدی جانی و مالی بر جای گذاشتهاست.
جاری شدن سیلاب در اثر بارانهای ناگهانی در ولایتهای بغلان، هرات، غور، بدخشان و تخار در چند روز اخیر جان نزدیک به چهارصد نفر را گرفته و در این میان گروه طالبان هیچ اقدام عملی و فوری برای نجات دادن گیرماندههای سیل انجام ندادهاست.
یک منبع محلی که نخواست نامش ذکر شود در گفتوگو با نیمرخ گفت: «سیلابی که روز جمعه رخ داد، خسارات مالی و جانی زیادی در ولسوالیهای بُرکه، نهرین، بغلان مرکزی و شهر پلخمری به بار آوردهاست، ولی هیچ اقدام فوری از سوی طالبان برای نجات دادن گیرماندهها صورت نگرفتهاست.»
به نقل از منبع، راههای والسوالیها بر اثر سیلاب تخریب شده و امکان کمکرسانی از سوی نهادهای امدادرسان را با چالش مواجه کردهاست. «در درۀ فلول، باشندههای روستاها در روی تپهها گیر مانده و بدون داشتن سرپناه با نبود مواد غذایی و آب آشامیدنی این دو روز را گذارندهاند و هیچ کمکی هم هنوز انجام نشدهاست.»
منبع تأکید کرد که هنوز اجساد زیادی زیر سیلاب گیر مانده و مردم محل با دستهای خالی در جستوجوی گمشدهها هستند. همچنان گروه طالبان فقط چند چرخبال را برای انتقال زخمیها فرستاده و هیچ کمک غذایی و سرپناه فراهم نکردهاست، کمکهایی که تا هنوز انجام شده نیز از سوی نهادهای زیر مجموعۀ سازمان ملل بوده که آن هم بسیار اندک است.
وضع محدودیتها و باجگیری گروه طالبان در بیشتر از دو سال گذشته از نهادهای امدادرسان بینالمللی باعث شده تا تعداد قابل توجهی از سازمانهای کمکرسان، فعالیتشان در افغانستان را متوقف کنند و دامنۀ فعالیت سازمان ملل نیز بهصورت چشمگیری کاهش یافتهاست، از همینرو مقابله با بحران بسیار دشوار بوده و باعث تلفات بیشتر میشود که یکی از نمونههای بارز آن فاجعۀ زلزلۀ سال گذشته در ولایت هرات بود.
آمار جانباختههای این رویداد طبیعی در ولایت بغلان هر لحظه در حال افزایش است، بر اساس گزارش سازمانهای امدادرسان بین المللی، شمار قربانیان سیلاب در ولایت بغلان به بیش از 300 نفر رسیدهاست، در صورتیکه مسئولان محلی گروه طالبان در این ولایت، شمار قربانیان را در پایان روز شنبه 1۵۰ نفر اعلام کرده بودند.
همچنان یک مقام واکنش اضطراری سازمان بینالمللی مهاجرت گفتهاست که تنها در بغلان جدید تا ۱۵۰۰ خانه آسیب دیده یا ویران شده و بیش از ۱۰۰ نفر جان باختهاند.
یک منبع محلی دیگر در گفتوگو با نیمرخ گفت: «آمار تلفات بسیار زیاد است، تنها در قریۀ شیخ جلال که مربوط به بغلان مرکزی است، ۴۸جسد پیدا شده و تعدادی هم ناپدید هستند.» به گفتۀ این منبع، این سیلاب بیشترین تلفات را در مناطق بُرکه و نهرین به بار آوردهاست.
به گفتۀ این منبع، بیشتر قربانیان این رویداد طبیعی را کودکان و زنان تشکیل میدهند، او در این مورد به نیمرخ گفت: «باران بسیار غافلگیر کننده بود و بعد از نزدیک به سی دقیقه باران، سیل بهطور وحشتناک سرازیر شد، به همین خاطر مردم همه در خانههایشان بودند و هنگامی که سیل آمد، زنان و کودکان بیشتر زیر آب شدند.»
در همین حال روز جمعه ولسوالیهای اشکمش، نمکآب، کلفگان، فرخار و چال ولایت تخار نیز شاهد وقوع سیلاب بودند که به نقل از رسانهها آمار تلفات در این ولایت نیز به 30 نفر رسیدهاست. این در حالی است که افغانستان بعد از تسلط گروه طالبان با مشکلات زیادی روبهرو است؛ زیرساختهای این کشور در حال نابودی است و خطر قحطی نیز بهطور جدی مردم را تهدید میکند، از سوی دیگر سازمان ملل گفتهاست؛ افغانستان یکی از کشورهایی است که در معرض بیشترین تأثیرپذیری از تغییرات اقلیمی است و این کشور در فهرست کشورهای در معرض خطر بحران آبوهوایی در رتبۀ ششم قرار دارد.