همزمان با گزارش دکتران بدون مرز از افزایش بیماری سرخکان در افغانستان، شماری از خانوادهها در بلخ، در گفتوگویی با رسانهٔ نیمرخ گفتند که کلینیکهای دولتی برای تداوی کودکان مبتلا به بیماری سرخکان امکانات کافی ندارند.
«وحیده حسین» زنی که دو ماه قبل سه کودک ( ۱۱ ساله، ۹ ساله و ۱۱ ماهه ) از خانوادهاش مبتلا به بیماری سرخکان بود پس از مراجعه به دو کلینیک دولتی مجبور شد کودکانش را به یک کلینیک خصوصی بستری کند.
وحیده به نیمرخ گفت: «اولینبار پسر ۹ سالهام مریض بود، بسیار تب و سرفه داشت. وقتی به کلینیک دولتی در منطقهٔ نورخدا بردیم، آنها نتوانستند بیماری را تشخیص دهند. دارویی که داده بودند حالش را بدتر کرد، مجبور شدیم به شفاخانهٔ ملکی شهر مزار شریف ببریم.»
بهگفتهٔ وحیده در شفاخانهٔ ملکی نیز بهوضعیت کودکش رسیدگی صورت نگرفت و حال او هر لحظه بدتر میشد. «وقتی دیدم به کودکم رسیدگی نمیکنند، ساعت یک نصف شب کودک را به خانه آوردیم، اما وضعیتاش در حدی بد شد که از حرف زدن ماند، فردای آن شب او را به شفاخانهٔ صحت مولاعلی بردیم.»
کودک 9 سالهٔ وحیده هنوز در شفاخانه بستری بود که پسر ۱۱ ساله و نواسهٔ ۱۱ ماههاش نیز با علائم مشابه بیمار شدند. به گفتهٔ وحیده، چندین کودک دیگر نیز بهدلیل ابتلا به سرخکان در آنجا بستری بودند.
«هزینهٔ بستر و دارو در شفاخانهٔ مولاعلی خیلی بلند بود، اما ما مجبور بودیم جان طفلهای خود را نجات دهیم، با پول قرض توانستیم هزینهٔ شفاخانه را پرداخت کنیم.»
«چمن محمدی» زن دیگری است که کودک دو سالهاش حدود بیست روز قبل مبتلا به بیماری سرخکان شده بود؛ او هم ابتدا به شفاخانهٔ ملکی برای مداوا مراجعه کره بود، اما حال پسرش هر روز بدتر میشد و با مشورت یکی از دکتران این شفاخانه، کودکش را به شفاخانهٔ خصوصی انتقال داد.
«پسر من ابتدا تب شدیدی داشت و سینهاش تنگ بود. وقتی به شفاخانهٔ ملکی رفتیم، فقط یک شب بستر شد. اکثریت دارو را از دواخانههای شخصی میآوردیم. وقتی جان پسرم دانه کشید، وضعیتاش بدتر شد، یکی از دکتران گفت که در توان ما نیست و به شفاخانهٔ دیگر ببرید.»
کودک چمن محمدی حدود ۱۲ روز در یکی از شفاخانههای خصوصی با بیماری سرخکان دست و پنجه نرم کرد تا صحتیاب شد. چمن نیز از هزینهٔ بلند دارو و درمان در شفاخانههای خصوصی شاکی است. بهگفتهٔ او در شرایط کنونی کسانیکه از عهدهٔ هزینههای تداوی سرخکان بر نیاید، کودکانشان را از دست خواهند داد.
این درحالیاست که پزشکان بدون مرز (روز چهارشنبه، ۲۲ حوت ) با نشر گزارشی گفتهاست که در سه شفاخانهٔ تحت پوشش این نهاد در افغانستان، روزانه یک کودک بر اثر بیماری سرخکان جانش را از دست میدهد.
بر اساس گزارش این نهاد، از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بیش از ۴ هزار مورد مشکوک به سرخکان در هرات، بلخ و هلمند ثبت شدهاست. این نهاد افزایش ابتلای کودکان به سرخکان را نگران کننده اعلام کردهاست.
علت افزایش سرخکان میزان پایین پوشش واکسیناسیون در افغانستان عنوان شده که موارد مرگ ناشی از سرخکان نسبت به زمان مشابه در سال گذشته، سه برابر افزایش یافتهاست. با اینحال وزارت صحت عامهٔ گروه تروریستی طالبان، گزارش اخیر سازمان دکتران بدون مرز را نادرست خواندهاست.
وزارت صحت عامهٔ طالبان امروز در اعلامیهای نوشته که سازمان دکتران بدون مرز باید گزارشهایش را بر مبنای حقیقت ارائه کند تا «سبب ایجاد نگرانیهای بیمورد در میان شهروندان افغانستان نشود.»
در اعلامیهٔ این وزارت آمدهاست: «در سال گذشته به رویدادهای ثبتشدهٔ این بیماری بهموقع رسیدگی شدهاست و اکنون هم مبارزهای منظم در برابر سرخکان از سوی نهادهای مختلف صحی ادامه دارد.»
طالبان همچنان گفتهاند که در سال روان میلادی، کارزار ملی تطبیق واکسن سرخکان راهاندازی و در آن حدود ۱۶میلیون کودک در برابر سرخکان واکسن خواهند شد.