سازمان نجات کودکان (Save The Children) میگوید که در افغانستان از هر چهار کودک دختر یک نفر آنها به افسردگی و اضطراب دچار است.
این نهاد امروز (دوشنبه، 18 میزان 1401 خورشیدی) با نشر اعلامیهای به مناسبت «روز جهانی سلامت روان» گفته است که افغانستان در آستانه یک «بحران سلامت روان» قرار دارد؛ زیرا بحران اقتصادی و دههها درگیری، تأثیرات خطرناکی بر سلامت ذهن و روان کودکان گذاشته است.
سازمان نجات کودکان هشدار داده است که از هر چهار کودک و نوجوان در افغانستان، فقط یک نفر آنها درمان مورد نیاز فوری خود را دریافت میکنند و ممکن است بسیاری از آنها بهبود نیابند و با عواقب طولانی مدت مواجه شوند.
این نهاد افزوده که «کودکان فشارهای روحی و روانی فزاینده ناشی از بدتر شدن بحران در افغانستان را تحمل میکنند، بسیاری از آنها شبهای متواتر گرسنه به بستر خواب میروند،مکتب را رها میکنند تا برای حمایت از خانواده شان کار کنند، عزیزان شان را به دلیل کمبود مراقبتهای صحی از دست دادهاند و امید اندکی به آینده دارند.»
سازمان نجات کودکان گفته است که علاوه بر اینکه از هر چهار دختر، یک نفر آنها دچار افسردگی و اضطراب هستند، دو سوم کودکان اظهار کردهاند که احساسات منفی از جمله احساس نگرانی، غم و عصانیت بیشتر دارند.
این نهاد افزوده که خانوادهها به آنها گفتهاند که به دلیل خشونت و فشارهای مالی بر آنها، شاهد رفتارهای نگران کننده کودکان شان از جمله گریههای غیر قابل کنترل، کابوسهای شبانه، پرخاشگری و خودآزاری بودهاند.
بر اساس برآورد سازمان نجات کودکان، در افغانستان حدود چهار میلیون و 460 هزار کودک و نوجوان نیاز به خدمات سلامت روان و حمایتهای روانی – اجتماعی دارند، اما تاکنون تنها یک میلیون و 308 هزار و 661 نفر توانستهاند به خدمات و درمان دسترسی داشته باشند.
این نهاد گفته که اکثر کودکان و نوجوانان به خدمات حمایت روانی و اجتماعی دسترسی ندارند؛ زیر این خدمات در محلات زندگی آنها ارائه نمیشود و خانوادههای آنها نیز برای پرداخت هزینه مراقبت و ترانسپورت برای رسیدن به مراکز درمانی، با مشکل مواجه هستند.
بر اساس گزارش این نهاد، سیستم مراقبت صحی و حمایت از کودکان افغانستان مدتها است که با کمبود منابع مواجه است و مراکز مراقبتی و درمانی اغلب فاقد کارکنان و منابع لازم هستند.
این نهاد گفته که با وجود کاهش خشونت در یک سال گذشته در افغانستان، کودکان همچنان با خشونتی که در گذشته شاهد بودهاند، از جمله از دست دادن عزیزان شان، دست و پنجه نرم میکنند و همچنین در معرض حملات مرگباری هستند که دانش آموزان و مراکز آموزشی را هدف قرار میدهند.
سازمان نجات کودکان گفته است که محدودیتهای اعمال شده توسط گروه طالبان برسلامت روان کودکان، به ویژه دختران، تأثیر گذاشته و بسیاری از دختران از رفتن به مکتب، معاشرت و رفتن به پارکها و دکانها محروم شدهاند.
این نهاد افزوده که این محدودیتها و بحران اقتصادی باعث شده است که شماری از دختران مجبور به ازدواج زودهنگام شوند؛ زیرا پدر و مادر آنها برای تغذیه سایر فرزندان خود به پول نیاز دارند.
گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان محدودیتهای شدیدی بر حضور دختران در اجتماع وضع کردهاند و آنها را از بسیاری از حقوق اساسی انسانی شان محروم کردهاند.