نمایندهگان ویژه برخی از کشورها در نشستی با محوریت افغانستان، در بروکسل تصمیم طالبان برای ممنوعیت دختران بالاتر از صنف ششم مکتب را محکوم و آن را خلاف تعهدات گروه طالبان به جهان دانستند.
در این نشست تأکید شده است که؛ نوع و دامنه کمکهای بینالمللی به حق دختران برای حضور در آموزش برابر در همه سطوح بستگی دارد.
نمايندگان ويژه اتحاديه اروپا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، ناروی، بريتانيا و امریکا که در (5اپریل 2022) در بروکسل پایتخت پلژیم گردهم آمده بودند، روز (شنبه، 20 حمل) با نشر اعلامیه مشترک گفتهاند که تصمیم طالبان در سوم حمل، مبنی بر ادامه ممنوعیت دختران صنفهای متوسطه و لیسه را در تضاد با وعده طالبان به مردم افغانستان و جامعه جهانی عنوان کردهاند.
در نشست بروکسل، کشورهای جهان، چندین بار تأکید کردند که پیشرفت در جهت عادیسازی روابط بین گروه طالبان و جامعه بینالمللی بیشتر به اقدامات طالبان و اجرای آنها به تعهدات به مردم افغانستان و جامعه بینالمللی بستگی دارد.
این کشورها بر اهمیت پابندی طالبان به حقوق بشردوستانه بینالمللی و استقلال عملیات بشردوستانه و دسترسی نامحدود کارمندان کمکهای بشردوستانه به ویژه کارمندان زن این سازمانها تأکید کردهاند.
این کشورها خاطرنشان کردهاند که هر شهروند افغانستان، صرف نظر از جنسیت، از حق مساوی آموزش برخوردار هستند و طالبان باید فورن ممنوعیت آموزش دختران را لغو کند.
از سویی هم، در این بیانیه آمده است که دو سوم کمکهای تعهد شده اتحادیه اروپا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نروژ، بریتانیا و امریکا که مبلغ 1.42 میلیارد یورو میشود، جمعآوری شده است.
از سوی دیگر، این کشورها نگرانی شدید خود را در مورد تداوم سوء استفاده ساختاری و سیستمی از حقوق اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، سیاسی و فرهنگی مردم افغانستان ابراز کردهاند.
در ادامه خاطرنشان شده است که تخلفات ضد بشری از جمله بازداشت های خودسرانه، ناپدید شدن اجباری، آزار فیزیکی، شکنجه، و کوچک شدن فضای جامعه مدنی و آزادی تجمعات مسالمت آمیز اعمال میشود.
در همین حال، نشست کشورهای غربی در بروکسل به طور خاص به نقض و تجاوز به حقوق زنان و دختران افغانستان در این کشور اشاره شده و گفته شده است که محدودیت در آزادی رفتوآمد، محرومیت از فضاهای سیاسی، اقتصادی، آموزشی و اجتماعی محکوم است و زنان و دختران در افغانستان به شدت تحت تأثیر این محدودیتها قرار گرفتهاند.
اتحادیه اروپا و دیگر کشورها با اشاره به محدودیتهای آزادی عقیده و آزادی بیان، از طریق سرکوب رسانهها، افزایش محدودیتها بر روزنامهنگاران، کارکنان رسانهها و به طور ویژه محدودیتها بر زنان شاغل در رسانهها، همچنین بازداشت ناعادلانه روزنامهنگاران، و ممنوعیت برخی از رسانههای بینالمللی از سوی گروه طالبان به شدت انتقاد کرده و آن را مخل روابط میان این گروه و جامعه جهانی عنوان کردهاند.
این کشورها در بروکسل گفتهاند: «پروسه سیاسی فراگیر واقعی و معتبر در افغانستان با مشارکت معنادار زنان و گروههای مذهبی و اقلیتها را که منجر به آشتی ملی و حکومتداری گسترده میشود، بسیار مهم است.»
در همین حال، نشست بروکسل همچنان بر اهمیت گفتوگوی صمیمانه و منظم میان طالبان و رهبران سیاسی و جامعه مدنی که منجر به یک سیستم سیاسی فراگیر شود تأکید کرده است.
به این ترتیت اتحادیه اروپا، امریکا، بریتانیا و دیگر کشورها در این نشست در بلژیم، راههای دیگر برای کمک به مردم افغانستان از طریف تثبیت اقتصاد و افزایش نقدینهگی در این کشور را مورد بررسی قرار دادند.
این نشست اما بیشتر به آموزش دختران و زمینه سازی برای مشارکت زنان و دختران در عرصه های مختلف در افغانستان تمرکز داشته است.
این نشست در حالی برگزار شد و کشورها در آن خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه شدند که گروه طالبان خلاف آنچه تعهد سپرده بودند، درب مکاتب دخترانه را با گذشت بیشتر از 8 ماه بازگشایی نکردند. موردی که با واکنشهای داخلی و جهانی همراه بود.